Short en Cheparinov starten nieuw schandaal (Short wint inhaalmatch)

Cheparinov houdt zijn handen thuisAlle schaakbesognes van vandaag vallen in het niets, want in de B-groep ontstond een heuse soap in de psychologische oorlog die het kamp Short met het kamp Danailov voert. Nigel Short bood 2 keer zijn hand aan, maar Cheparinov weigerde die te drukken. Short kloeg bij de arbiter en eiste de winst op basis van een nieuwe fidereglement dat zulke handeling als een belediging aan het adres van een speler beschouwt. Short kreeg gelijk en won de partij, maar Danailov zet meteen de tegenaanval in: “Short pakt het punt als een klein kind en dat op basis van een regel die niet bestaat”. Cheparinov heeft intussen zijn excuses aangeboden en verloor vandaag de reguliere match (met 2 handdrukken!)…

Een nieuw schandaal is in de maak

Consternatie alom in Wijk Aan Zee toen Ivan Cheparinov tot tweemaal toe weigerde om Nigel Short’s hand te drukken bij de aanvang van hun partij. De reden is niet ver te zoeken: Short had een poos geleden verklaard dat hij Toiletgate een farce van het Danailov-kamp vond. Dit was een eerste reactie, maar de gevolgen had niemand voorzien. Short stapte naar de scheidsrechter en claimde de winst op basis van een nieuw reglement van fide. “In juni heeft Fide gesteld dat een opzettelijke belediging aan het adres van een speler bestraft kan worden met een verliespunt”, legt Short uit.

Short“Die regel bestaat helemaal niet, dat is enkel een aanbeveling tot een regel”, reageert Silvio Danailov als manager van Cheparinov op de hele zaak. “Short beledigde ons. Wat verwacht hij dat we doen? Nu pakt hij gewoon het punt als een klein kind. Wij gaan uiteraard in beroep tegen deze beslissing.”

Dat beroep is al gevallen, want het spelerscomitée besliste de beslissing van de scheids goed te keuren. Pittig detail is dat een van de leden van die commissie Vladimir Kramnik is, nu niet meteen de meest objectieve persoon als het gaat over het Topalov-kamp.

Van het voorval zijn ook beelden gemaakt, waarop duidelijk te zien is dat Short inderdaad tamelijk belachelijk wordt gemaakt door Cheparinov. Toch is de uitkomst van dit voorval eigenaardig, zeker als je weet dat ook Topalov en Kramnik elkaar geen handdruk geven voor een partij. Zij speelden de match gewoon uit.

Opnieuw zijn we begonnen met een verhaal dat nog lang zal beklijven, zeker omdat beide kampen niet van de simpelste zijn: Short houdt sowieso zijn mond niet en Danailov is niet de persoon die erg soepel met kritiek omgaat. Met dit voorval werd de schaakdag vandaag gedomineerd door discussie en niet door schaken. Intussen heeft Cheparinov zijn excuses aangeboden. Short heeft ze aanvaard en kwam op de rustdag iets te laat aan om een hand te geven, de partij mooi te winnen en dan opnieuw een hand te geven.

Anand wint enige partijAnand

Het was niet het dagje van het trio Danailov-Cheparinov-Topalov, want na de nederlaag van Chepa werd Topalov ook van het bord gekegeld, weliswaar met de stukken. Vishy Anand behandelde een nieuw plan in de Najdorf uitstekend en scoorde zijn tweede zege op rij. Carlsen blijft leider.

In de B en C-groep hebben we wel een nieuwe leider. Movsesian won van Spoelman en klimt alleen op kop, terwijl de kleine Caruana in de C-groep het topduel van Arik Braun won. Caruana staat nu een punt los.

  1. MD
    MD21-01-2008

    Jan,

    Volgens deze informatie:

    http://www.coruschess.com/article.php?s=n157

    moet de partij vandaag ‘overgespeeld’ worden.
    (Tenzij deze info intussen al overhaald zou zijn).

  2. Listerine
    Listerine21-01-2008

    Short heeft in ieder geval al aangekondigd dat hij niet van plan is om te spelen vandaag.

  3. Jan Lagrain
    Jan Lagrain21-01-2008

    Bedankt MD, ik zat op mijn werk en had de update nog niet gezien, ik heb het toegevoegd.

  4. Kurt L
    Kurt L21-01-2008

    Dit is een grootmeester onwaardig. Nigel Short heeft jaar na jaar aangetoond een enorme gentleman te zijn in de schaakwereld en daarbuiten.

    Dat Ivan geen onderscheid kan maken tussen journalist en schaker is een enorme tekortkoming.

    Journalisten uiten nu eenmaal altijd kritiek jegens een bepaalde groep mensen (soms zelfs ongewild).

    De betreffende videobeelden afkomstig van Youtube zijn walgelijk en getuigen van weinig menselijke normen.

    Het verbaast me dan ook niet dat Mr. Short de officiële verontschuldigingen van Mr. Cheparinov aanvaard heeft en de wedstrijd gewoon zoals gepland laat doorgaan.

  5. Bart
    Bart21-01-2008

    Waarom vind je die beelden walgelijk, Kurt? Het is toch geen schending van de privacy ofzo? Als iemand in het voetbal een kopstoot geeft, zenden ze dat toch ook gewoon uit. Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet. De beelden zijn gemaakt met toestemming van iedereen en er is weinig shoquerends op te zien.

    Of bedoel je de manier waarop Cheparinov weigert de handen te schudden?

  6. Kurt L
    Kurt L21-01-2008

    Schending van de privacy? Nee, je gaat een heel andere kant uit. Natuurlijk bedoel ik de manier waarop Cheparinov blijk lijkt te geven van arrongantie en een gebrek aan respect aan het adres van een nog steeds zeer gewaardeerde schaker.

  7. Bart
    Bart21-01-2008

    ok, akkoord, srr, ik had je misbegrepen

  8. Adrian
    Adrian21-01-2008

    Prachtig. Short heeft na een geweldige partij de partij gewonnen tegen Cheparinov. Daar zal Cheparinov wel slecht van slapen vanacht.

    Ikzelf vond de beelden ook getuigen van weinig respect en vind het maar logisch dat er dergelijke FIDE regels in achting zijn, want een beetje beleefdheid kan toch?

  9. Nikolaas
    Nikolaas22-01-2008

    Sta mij toe toch enige bedenkingen te uiten bij deze regel. Wat is in Godesnaam de waarde van een afgedwongen handdruk?

    Ik zou zeggen; als Uw tegenstander weigert U de hand te schudden, hou dan de eer aan Uzelf en versla hem op het bord.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.