Carlsen doet schitterende zaak na Houdini-act

CarlsenMagnus Carlsen is dé winnaar geworden van de 10de speeldag. Hij won met zwart van Van Wely, maar dat liep niet van een leien dakje. De stelling was immers gladgewonnen voor de Nederlander toen wederzijdse tijdnood een chaos schiep. De andere favorieten remiseerden, waardoor Carlsen de laatste lijn ingaat met een half punt voorsprong op Aronian en een vol punt op enkele topspelers. De partij van de dag kwam echter van oude rot Ljubomir Ljubojevic, die Timman versloeg na een wel erg opmerkelijk openingsverhaal. Voorts hebben we nog meer streepjes en de lijdensweg van Boris Gelfand…

Carlsen: “Ik had ontzettend veel geluk”

Carlsen verloor gisteren na een blunder in tijdnood van Leko en was vandaag vastberaden om terug te slaan. Met zwart koos hij voor het erg scherpe Wolga-gambiet. Loek Van Wely met wit is zelf echter een specialist in die stelling omdat hij het vroeger met zwart ook speelde.

Van Wely-CarlsenVan Wely pakte de stelling uitstekend aan en in een tactisch spervuur bouwde hij een compleet gewonnen stelling op. Toen Carlsen ook nog eens 5 zetten in 9 seconden moest doen leek het volledig over. Maar toen gebeurde het onmogelijke: Van Wely had ook nog maar een 20-tal seconden en blunderde enorm op de 41ste zet, waar hij waarschijnlijk dacht dat hij de 40 nog moest halen. Zijn stelling ging van +6 naar -4 in 2 zetten tijd en Carlsen won de dame en de partij.

“Ik dacht dat ik zelf op tijd zou verliezen”, reageerde een cynisch kijkende Carlsen achteraf. “En mijn stelling was ook nog eens verloren. Ik had echt ontzettend veel geluk. Nu heb ik natuurlijk wel een bonus voor de laatste ronden en deze zwakke match motiveert me wel om de volgende rondes beter te spelen.”

Van Wely kon het niet geloven. “Ik weet niet goed wat er gebeurde. Ik zag de winst en toen ging ik compleet verkeerd”, stamelde de Nederlander achteraf.

Want wat er ook van zij, Carlsen doet wel een gouden zaak in de stand. Aronian remiseerde zonder veel strijd tegen Adams en ook Kramnik kwam niet verder dan een remise. De Rus deed nochtans alles om wat beweging in de stelling te krijgen. Gelfand had het er ogenschijnlijk moeilijk mee:Gelfand

Diep

dieper

dieper

dieper

nog dieper

diepst

Diepst. Uiteindelijk hield Gelfand de stelling vrij degelijk in evenwicht en werd het remise, net als de topper Radjabov-Topalov, waar een Schotse opening een interessant eindspel bracht. Voor het overige won ook Ivanchuk en hij wijtte dat aan zijn gelukstrui, die met de streepjes (zie verslag gisteren).

Radjabov-TopalovUitslagen:

L. van Wely – M. Carlsen 0-1
V. Anand – P. Leko ½-½
V. Kramnik – B. Gelfand ½-½
T. Radjabov – V. Topalov ½-½
S. Mamedyarov – J. Polgar ½-½
P. Eljanov – V. Ivanchuk
M. Adams – L. Aronian ½-½

Ljubojevic steelt de show: “Ik wil gewoon plezier maken”

Dé partij van de dag kwam echter uit de reeks van de oudjes (om het nu heel oneerbiedig te zeggen). Daar won Ljubojevic met zwart van Timman in exact dezelfde opening waarmee Kramnik gisteren van het bord werd geveegd door Topalov. “Ik had totaal niet verwacht dat Jan dit zou spelen. Ok, ik had de partij van Topalov gisteren niet gezien, maar zulke varianten vergen een enorme voorbereiding en het zou me verbazen als hij die had.” Eerst leek het alsof Ljubo rijp was voor de slachtbank toen hij maar liefst 50 minuten nadacht over de standaard zet Pd5 (cfr. partij). Maar schijn bedroog, want Ljubo reageerde een stuk accurater dan Kramnik gisteren.

LjubojevichIn een prachtig tactisch spervuur werd het ene stuk na het andere geofferd en won Ljubo uiteindelijk zelfs door een eindspel in te gaan waarbij zijn 2 ver verwijderde vrijpionnen de doorslag gaven. “What a game, what a game”, jubelde Ljubojevic in de perszaal. “Ik weet niet of het allemaal goed was, maar het was erg leuk en daar gaat het om. Lol maken, ik hoef al dat computergedoe niet. Op deze manier schaken is veel, veel leuker. We spelen hier niet om een wereldtitel. Gisteren tegen Kortchnoi stond ik schitterend, maar het was nogal droog dus ik dacht: laten we wat vuur in de stelling brengen. Ok, ik verloor wel, maar hey, het was een erg leuke partij”, raasde Ljubo voort.

De Serviër is in zijn nopjes in Wijk Aan Zee. De persconferentie mondde uit in een monoloog over het moderne schaken (“Er is niets leuk aan de computer naspelen”), de problemen van het cheaten (“Ze zouden de live-uitzendingen met vertraging moeten doen, zodat er niet valsgespeeld kan worden”) en zijn eigen visie op het spelletje. Je kan die video bekijken bij onze collega’s van Chessvibes, niet te missen.

Movsesian verplettert Smeets

MovsesianIn de B-groep heeft Sergey Movsesian de tegenstand op een vol punt gezet. De Slovaak won erg rap van Smeets, nadat die een reeks van offers probeerde. Het was allemaal niet zo correct en met een stuk minder gaf Smeets op. In het zog van Movsesian vinden we 2 spelers: Etienne Bacrot (remise tegen Cheparinov) en toch wel verrassend Nigel Short, die won van Krasenkow en een uitstekend tornooi speelt.

Uitslagen:

N. Short – M. Krasenkow 1-0
E. Bacrot – I. Cheparinov ½-½
P. Harikrishna – G. Sargissian ½-½
Y. Hou – H. Koneru ½-½
D. Stellwagen – E. L’Ami ½-½
W. Spoelman – I. Nepomniachtchi 0-1
S. Movsesian – J. Smeets 1-0

Caruana verliest en ziet Nijboer naderen

In de C-groep was het een erg belangrijke dag. Leider Caruana verloor van Li Shilong en omdat Nijboer de topper tegen Reinderman won, is alles terug mogelijk in deze groep. Caruana ziet zijn voorsprong slinken tot een half puntje.

I. Krush – A. Braun 1-0
J. van der Wiel – P. Carlsson ½-½
S. Li – F. Caruana 1-0
A. Ushenina – E. Grivas 1-0
F. Nijboer – D. Reinderman 1-0
P. Negi – D. Ruijgrok 1-0
Z. Peng – M. van der Werf ½-½

Om te eindigen hadden we gisteren al opgemerkt dat streepjestruien in zijn. Alhier meer streepjes:

Anand en Smeets

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.