Aronian neemt de leiding na spektakelzege

AronianHet was een cruciale ronde op papier en het werd een cruciale ronde in praktijk: Levon Aronian heeft de leiding genomen na een schitterende winstpartij tegen Loek Van Wely. Magnus Carlsen, aan de leiding totnogtoe, bouwde tegen Anand een veelbelovend initiatief op, maar offerde te veel materiaal en miste toen een remisevariant en verloor. Teimour Radjabov won van Gelfand in zijn geliefde koningsindiër en daarmee is alles opnieuw mogelijk. Reacties van Anand, Aronian (met hoed!), Leko en Ljubojevic…

Carlsen knokt, maar verliest

Magnus Carlsen beschikt over een nodige dosis lef en dat bewees hij vandaag tegen Anand opnieuw. De Noor offerde enkele pionnen voor initiatief, al leek dat niet meteen te renderen. Dat leek toch zo als je met een engine de partij volgde, maar Anand zelf dacht zelfs dat hij barslecht stond. “Ik denk dat Magnus ergens de winst heeft laten liggen, al zag ik de concrete voorzettingen niet. En als de stellingen op het bord verschenen, was het ook echt moeilijk om iets te vinden.”

Carlsen-AnandDe partij mondde uit in enkele stukoffers van Carlsen in de hoop alsnog voor het volle punt te kunnen gaan. Een remisevariant werd gemist en het bleek allemaal wat te veel van het goede. Anand wint een heel erg belangrijk duel en haalt Carlsen bij in de stand. Hij legde alles nog eens uit in de persconferentie, waar hij zijn headphone als microfoontje wenste te gebruiken. Voor het filmpje: Chessvibes.

Anand: “Ik dacht echt dat hij ergens winst moet gehad hebben, het was erg scherp, maar als de stellingen ook concreet op het bord stonden, bleek het allemaal niet zo simpel. Plus hij had grote tijdnood en toen miste hij ook nog eens een vrij eenvoudige remisevariant.”
AnandHeb je je voorbereiding op het bord gehad?”
Anand: “Neen, ik had me vooral op d4 voorbereid. Ik had e4 niet verwacht. Ik ben niet verder geraakt dan te zeggen: Als hij e4 speelt, dan speel ik Scheveningen Siciliaans (lacht). Maargoed, het draaide goed uit.”
Wat deed je op de rustdag naast voorbereiden?
Anand: “Vooral ontspannen. We deden een wandeling in Beverwijk en dat was het zo ongeveer.”

“Loek was een “daredevil” vandaag”

De tweede, Levon Aronian, had vandaag wit tegen Loek Van Wely en gezien de tornooisituatie was dat een partij die eigenlijk moest gewonnen worden. De Armeen koos dan ook voor een scherpe variant en opmerkelijk: het was dezelfde die Aronian hanteerde tegen Gelfand in de tweede ronde, maar toen met de andere kleur! “Ik heb veel gewerkt op die stellingen en het is dan ook logisch dat ik ze wil uitproberen in praktijk”, aldus Aronian.

Aronian offerde een kwaliteit en kwam toen met het prachtige Pd6 op de proppen (cfr. partijen). Van Wely moest zijn dame geven maar wat echt doorslaggevend was, was de tijdnood. Van Wely maakte nog fouten en verloor. Aronian is nu alleen leider met 7/11. Van Wely is na zijn goede start helemaal weggezakt, maar laat het niet aan zijn hart komen. Na de partij zat hij zelfs doodleuk te blitzen tegen Jan Smeets.

Smeets-Van Wely

Aronian: “Ik had het thuis geanalyseerd en ken die opening heel erg goed, dus Loek was een beetje een “daredevil” om die variant te spelen. Zijn Lb7 had ik niet verwacht. Ik vind het gewoon een leuke stelling om te spelen, voor beide kleuren. In ieder geval, vanaf toen was het op eigen kracht. Ik denk dat het op het einde wel nog tricky was. Hij had zeker remisekansen, maar hij had weinig tijd en dan was het echt moeilijk.”
Aronian SF: Nu sta je weer alleen eerste. Heb je al een bepaalde eindstrategie voor ogen?
Aronian: “Nee, dat zie ik wel. Je kan zoiets nooit voorspellen.”
SF: Ik vraag het eigenlijk omdat je morgen tegen Vassily Ivanchuk moet spelen en dat is nu net je zwarte beest.
Aronian: “Ja, met zwart! Maar morgen heb ik wit, dus dat is helemaal anders. Ik heb zelfs al eens gewonnen met wit.”
SF: Ik herinner me dat zelfs nog, een heel scherpe partij.
Aronian: “Ja, zeer scherp, dus dat belooft (lacht). Neen, ik zie wel waar we naartoe gaan. Ik kijk hoe de partij loopt en dan zien we hoe het uitdraait. Ik weet niet of remise een goede strategie is omdat ik zwart heb in de laatste ronde, dus ik wacht gewoon de stelling af.”

Gelfand-RadjabovAnand en Aronian doen dus een uitstekende zaak, maar een beetje minder opvallend is de opmars van Radjabov. Hij kreeg tegen Gelfand zijn favoriete koningsindiër op het bord, maar leek niet zo geweldig uit de opening te komen. Gelfand gebruikte echter heel veel tijd en plots was het tegenspel daar: Radjabov sloeg keihard toe en won, waardoor hij Anand volgt in de stand, op een halfje van Aronian.

Leko-Kramnik en Ivanchuk-Anand waren de andere topaffiches vandaag. Die eerste werd door ongeveer 99% van de toeschouwers op remise gegokt en toen de Petrov (Russisch) op het bord verscheen leek het pleit al beslecht. Plots kwam er wat vuur in de stelling toen Kramnik een stuk offerde voor enkele pionnen. Vuur? In het Russisch? Het was bijna te mooi om waar te zijn en dat was het ook: Kramnik’s offer had enkel remise als vooruitzicht en dus kon Leko rustig nadenken of er niet nog ergens iets meer in zat. De voorbereiding van de Rus was waterdicht en de partij eindigde op eeuwig schaak.

Leko was een beetje verrast door het offer van zijn tegenstander: “Ik had het wel gezien, maar het was een gek offer. Hij activeerde immers geen enkel stuk en het was ook niet dat hij compensatie had. Het was gewoon een remise-offer. Ik kon dan rustig denken over meer, maar ik denk dat zijn voorbereiding erg to the point was. Hij speelde enkele rare zetten en dat kon geen toeval zijn. Dan werd het maar remise…”

Polgar-EljanovIvanchuk-Adams was een rustige partij waarin de balans nooit verbroken werd. Remise was de logische uitslag. Nog meer spektakel in de A-groep, want Pavel Eljanov won vandaag zijn eerste partij. Met zwart walste hij over de ingestorte Judith Polgar. Geleidelijk aan werd de druk op de h-lijn opgevoerd en toen een kwaliteit werd binnengehaald, volgde het punt ietsje later ook.

Ronde 11
L. Aronian – L. van Wely 1-0
V. Ivanchuk – M. Adams ½-½
J. Polgar – P. Eljanov 0-1
V. Topalov – S. Mamedyarov ½-½
B. Gelfand – T. Radjabov 0-1
P. Leko – V. Kramnik ½-½
M. Carlsen – V. Anand 0-1

Short en Bacrot leggen Movsesian het vuur aan de schenen

Opvallend vandaag zijn de overwinningen die met zwart behaald zijn. In groep A al 3 (Anand, Eljanov en Radjabov), maar in de B-groep ontspoorde het vandaag: Maar liefst 5 zwartoverwinningen staan op de tabel met 2 belangrijke en 2 erg verrassende. Bacrot en Short wonnen vandaag tegen Krasenkow en Smeets en komen daarmee in het zog van leider Movsesian, die remise speelde tegen Nepomniachtchi .

Hou YifanDe 2 grote verrassingen kwamen vandaag van Wouter Spoelman en Hou Yifan. Spoelman begint stilaan op dreef te komen en won vandaag met zwart van L’Ami, wat zijn puntentotaal al op 3 brengt. Hou toverde haar vijfde punt tevoorschijn door te winnen van de zwalpende Sargissian, die een gewonnen stelling totaal de nek omwrong (aldus zijn vriend Aronian).

. Smeets – N. Short 0-1
I. Nepomniachtchi – S. Movsesian ½-½
E. L’Ami – W. Spoelman 0-1
H. Koneru – D. Stellwagen ½-½
G. Sargissian – Y. Hou 0-1
I. Cheparinov – P. Harikrishna 0-1
M. Krasenkow – E. Bacrot 0-1

Ljubojevic klopt Kortchnoi in de Honorary group

LjubojevichIn de groep van de ouderlingen was Ljubomir Ljubojevic vandaag opnieuw aan zet tegen Kortchnoi. Een leuke anekdote speelde zich af in de perszaal, waar Ljubo – zoals hij altijd doet – liep te ijsberen over zijn partij. Kortchnoi had blijkbaar remise geboden, een aanbod dat afgeslagen werd. Achteraf vertelde iemand tegen Ljubo dat hij op een vraag van een oude man altijd moest antwoorden waarop die doodleuk antwoordde: “Dat heb ik toch gedaan. Ik heb hem afgemaakt”. Ljubojevic’overwinning zorgt ervoor dat de strijd in die groep ook spannend blijft tot morgen, de laatste dag voor hen.

We geven om af te sluiten nog even de uitslagen van de C-groep mee, waar Caruana is uitgelopen op zijn achtervolgers door te winnen van Ushenina.

M. van der Werf – I. Krush ½-½
D. Ruijgrok – Z. Peng 0-1
D. Reinderman – P. Negi ½-½
E. Grivas – F. Nijboer ½-½
F. Caruana – A. Ushenina 1-0
P. Carlsson – S. Li ½-½
A. Braun – J. van der Wiel ½-½

 1. Mrxjn
  Mrxjn25-01-2008

  Jan , bedankt voor de fantastische opvolging van het tornooi! Eerlijk gezegd volg ik het normaal zo niet, maar met zo’n verslaggeving (en de schaakfabriek als homepage ;)) ben ik er niet van weg te slaan.
  thnx!

 2. oscar
  oscar26-01-2008

  Mooie strijd tussen Anand en Carlsen. Die jonge snaak durft toch wat !
  En passant, Anand werd uitgeroepen tot sportman van het jaar 2007 in India. Dat is toch wat anders !

  http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4409

  http://www.ibnlive.com/news/grandmaster-anand-is-2007s-top-sportsman/57251-5.html

 3. oscar
  oscar26-01-2008

  Anand staat voorbeeld voor een gezonde sportieve mentaliteit.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.