Carlsen zet Wijk Aan Zee op zijn kop

CarlsenGisteren leek het over voor de jonge Noor na zijn nederlaag met wit tegen Anand. Maar vandaag sloeg hij keihard terug door het onmogelijke te doen: winnen met zwart van Kramnik. Een waanzinnige prestatie waardoor hij plots terug aan kop komt, omdat Aronian en Radjabov remiseerden tegen Ivanchuk en Leko. Ook de C-groep gaat naar een bloedstollend einde. Reacties van Carlsen, Eljanov, Anand, Caruana (filmpje) en zowaar Ivanchuk…

Carlsen weigert remise en wint

Was dit een historisch moment of niet? We weten het nog niet, maar onverwacht was het zeker wel. Magnus Carlsen verraste vandaag vriend en vijand (vooral vijand) door totaal onverwacht Kramnik te kloppen met zwart. Kramnik opende anders dan de vorige keren tegen Carlsen en koos voor het Engels. Er kwam een egelstelling op het bord waar Carlsen zelf niet al te tevreden mee was. “Ik denk dat wit ietsje beter stond en had schrik dat ik weer in tijdnood zou komen, zoals in de vorige partijen en dan zou hij me kunnen platdrukken. Daarom besloot ik de stelling te verscherpen.”

Kramnik-CarlsenZo gezegd, zo gedaan en Carlsen kwam met f5-g5-g4 opzetten. Het verraste Kramnik enigszins en die verloor de pedalen, eerst met Da4 en later met Dxa6. Kramnik bood remise, maar Carlsen reageerde ijzig kalm. “Heel even dacht ik dat het wel goed zou zijn, maar toen kwam ik snel tot rede en besefte ik dat ik echt wel goed stond en dat ik gewoon moést doorspelen.” Carlsen won 2 pionnen en hield daar een erg belangrijke b-pion aan over. Toen beiden de erg spannende tijdnood overleefden, was de zaak beklonken. Carlsen vond nog enkele leuke matmotiefjes en won het paard. 0-1, een geweldige overwinning.

“Het is zeker een van mijn mooiste, maar ik blijf redelijk: Kramnik had volgens mij wat last van een verkoudheid en speelde niet zo goed.” Het is opvallend dat Carlsen zo goed herstelde van de nederlaag van gisteren. “Ja, mijn vader praatte mij moed in door te zeggen dat ik Anand toch onder druk had gezet, maar ik wilde toch liever leiden (lacht). Ik hoopte dus eigenlijk op een remise vandaag en misschien nog iets te proberen morgen met wit tegen Radjabov. Dit kwam dus onverwacht, maar ik ben wel ontzettend blij.” Kramnik’s laatste nederlaag dateert van 2006, van de WK-match tegen Topalov.

CarlsenEr was nog even hilariteit toen een journalist Carlsen vroeg waarom hij zoveel geeuwde en de Noor antwoordde “De partijen beginnen hier gewoon heel vroeg”. Morgen beginnen ze trouwens nog een uurtje vroeger, om 12.30u. Dan speelt Carlsen het topduel tegen Radjabov. Aronian speelt met zwart tegen Polgar, terwijl Anand nog een witpartij heeft tegen… Kramnik! Wat een dag kan dat worden.

Ivanchuk: “Er zijn veel boeken over toreneindspelen geschreven”

Kramnik-Carlsen was niet de enige thriller vandaag. Ivanchuk overleefde immers een waanzinnige tijdnoodstrijd met Aronian. Die had een pion meer en een aardige stelling, maar had zelf ook nog maar enkele seconden op de klok. Aronian bleef wel proberen, maar toen Chucky ook nog eens de tijdnood op zet 60 overleefde, was de remise een feit.

Meestal krijgen we Aronian wel te pakken voor een reactie, maar die was snel weg vandaag. Ivanchuk daarentegen was wel bereid om kort wat commentaar te geven en dat is dan weer leuk.

IvanchukIvanchuk: “Ik ben niet tevreden over mijn partij. Ik stond heel de tijd slechter en had wat geluk dat ik die tijdnood overleefde. Tja, ik kwam een pion achter… (schudt wat scheef met zijn hoofd en is de draad kwijt)
SF: “Had Aronian winstkansen?”
Ivanchuk: “Ik weet het niet. Daar zijn veel boeken over geschreven, over die toreneindspelen. Ik zou ze nog eens moeten bekijken. Ik ben blij dat ik het remise gehouden heb.”

Eljanov pakt 2de zege op rij

Intussen zaten ook de andere spelers niet stil. Topalov offerde een stuk voor 2 pionnen en een moeilijke stelling tegen Eljanov. Volgens die laatste was het allemaal normaal al snapten wij in de perszaal er geen fluit van. Hoe dan ook, Eljanov bereikte geleidelijk aan een betere stelling en hield het stuk extra simpelweg over toen Topalov opgaf. Voor Eljanov de tweede zege op rij en dat doet deugd.

EljanovEljanov: “Ik ben heel tevreden ja. Ik won geen partij tot gisteren en nu meteen 2 op een rij. Het loopt goed.”
SF: Wat waren de ambities voor het tornooi?
Eljanov: “Wel, rond de 50% scoren en tevreden zijn met het spel waren de hoofddoelen en dat is nu toch aardig aan het lukken.”
SF: Van Wely zei me dat hij zijn -2 of -3 uiteindelijk vrij normaal vond voor zijn niveau. Wat denk jij daarvan?
Eljanov: “Nou, op zich heeft hij wel gelijk, maar ik had toch wel iets meer voor ogen. Nu, hij waarschijnlijk ook. In ieder geval. Voor ons is het leuk als we er enkele kunnen winnen en dat is me nu toch gelukt. Dat is erg prettig.
SF: “Wat brengt de toekomst nog? Meer van dattum?”
Eljanov: “Hopelijk. Ik heb nog geen uitnodigingen voor andere tornooien, maar ik wil wel graag nog van dit type tornooien spelen. Dat zou heel mooi zijn.”

Nog leuk: Van Wely-Anand, waarin Van Wely de partij domineerde, maar uiteindelijk nooit echt in de buurt van de overwinning kwam. Anand hield het vlot remise en daar konden beide heren wel mee lachen. “Als ik had gewonnen, had ik wel de publieksprijs gekregen”, grapte Anand. Die prijs wordt namelijk uitgereikt door Ivan Sokolov en het is een publiek geheim dat die het niet al te best kan vinden met Van Wely.

Judith Polgar herrees vandaag uit het dodenrijk en won zowaar met zwart in een Russische opening. Het slachtoffer Adams was er niet goed van.

L. van Wely – V. Anand ½-½
V. Kramnik – M. Carlsen 0-1
T. Radjabov – P. Leko ½-½
S. Mamedyarov – B. Gelfand ½-½
P. Eljanov – V. Topalov 1-0
M. Adams – J. Polgar 0-1
L. Aronian – V. Ivanchuk ½-½

Movsesian wint opnieuw, Caruana en Negi gaan het morgen onder elkaar uitvechten

In de B-groep won Movsesian van L’Ami en deed een uitstekende zaak omdat zijn achtervolgers – Short en Bacrot – elkaar tegenkregen. Die partij eindigde op remise waardoor Movsesian nog maar een half punt nodig heeft om zeker te zijn van de zege. De kans dat hij dat krijgt, is groot want morgen wacht Koneru Humpy die vandaag verloor tegen een herrezen Wouter Spoelman, die zijn derde winstpartij liet optekenen.

CaruanaDe A-groep is bloedstollend, maar de C-groep doet niet onder. Caruana leidde met een punt voorsprong op dat andere jeugdtalent, Parimarjan Negi. Die Negi won vandaag na enkele prachtige offers van Grivas. Caruana heeft echter weinig last van de druk. Hij speelde nochtans een topper tegen Nijboer, die een stuk offerde maar er te weinig voor terugkreeg. Caruana won en blijft een punt voor.

Morgen moet Caruana dat punt voorsprong met wit verdedigen tegen Negi. Hij laat zich echter niet uit zijn lood slaan. “Het is een partij als een andere. Ik heb geen zenuwen en zal gewoon op winst spelen. Ik heb namelijk wit”, reageerde hij koeltjes. Het interviewtje met Caruana werd opgenomen en zal later deze avond of morgen toegevoegd worden.

Nog even meegeven dat Ljubojevic het eretornooi gewonnen heeft. Hij won makkelijk van Portisch terwijl Timman Kortchnoi versloeg.

De top-3’s van de reeksen:
1. L. Aronian
M. Carlsen 7½
3. T. Radjabov
V. Anand 7

1. S. Movsesian 9
2. E. Bacrot
N. Short

1. F. Caruana 9
2. P. Negi 8
3. D. Reinderman 7½

Het interview met Caruana:

 1. Theo
  Theo26-01-2008

  “Caruana (filmpje)”

  Waar dan?!? Sorry ik vind nergens een filmpje??!?

 2. @ theo
  @ theo26-01-2008

  “Het interviewtje met Caruana werd opgenomen en zal later deze avond of morgen toegevoegd worden.”

 3. Bart
  Bart27-01-2008

  In het artikel staat dat het gisteravond of ’s morgens zou toegevoegd worden

 4. Geert Bonhomme
  Geert Bonhomme27-01-2008

  Geduld is een schone deugd, voor ons schakers 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.