Carlsen en Aronian winnen het tornooi in Wijk Aan Zee

Carlsen en AronianHet pleit is beslecht na een razendspannende slotdag. Zowel Carlsen als Aronian hielden remise, waardoor enkel Vishy Anand nog op 1 kon komen. Hij probeerde alles om te winnen, maar Kramnik hield stand. Aronian is de winnaar op scheidingspunten, Carlsen is de jongste laureaat ooit. In de B-groep won Movsesian, in de C-groep zette Caruana de kroon op zijn werk door Negi te verslaan. Een eindverslag met reacties van alle hoofdspelers…

Aronian is als eerste klaar

Het werd een belangrijke dag voor een hele hoop spelers. Carlsen en Aronian hadden een half punt voorsprong op Radjabov en Anand. Aronian nam het met zwart op tegen Judith Polgar. Hij koos voor de door hem erg geliefde Marshall-variant en rammelde in een ijl tempo zijn zetten af. Op de 30ste had hij amper 12 minuten “nagedacht” en op het einde van de partij (zet 59) had hij nog meer dan 2 uur over.

Aronian“Het was niet uit laksheid. Ik kende die opening uit mijn hoofd en een groot deel van de zetten waren gewoon logisch. Toch denk ik dat ik ergens mis ben gegaan door f6 te spelen. Ik was misschien een beetje ongeconcentreerd op dat moment”, legde de Armeen uit.
SF: “In welk opzicht was deze overwinning anders dan die van vorig jaar?”
Aronian: “Ik vond dat ik vorig jaar niet zo goed speelde. Ik ben dit jaar op ronde 1 na vooral heel blij met het niveau dat ik gehaald heb. Ik heb hier ook mijn zelfvertrouwen teruggevonden. Ik durf terug risico’s te nemen. Ik ben terug op het goede spoor.”
SF: Was ronde 1 een cruciaal moment ?
Aronian: “Zeer zeker. Ik had daar kunnen, misschien zelfs moeten verliezen. Ik won en toen ben ik in mijn kansen gaan geloven. Ronde 1 was grappig genoeg het belangrijkste moment in mijn tornooi.”
SF: Wanneer viel het tegen?
Aronian: “Eigenlijk in de partij tegen Carlsen. Ik dacht dat ik heel goed stond, maar ik leek plots in staat om die stelling nog te verliezen. Tegelijk was het ook mijn tweede beste moment van het tornooi, want Magnus won niet (lacht hard)”.
SF: Wat ga je nu nog doen?
Aronian: “Ik heb het heel druk. Ik heb een hoop afspraken en ik moet nog denken aan het tornooi in Linares dat in februari wordt gespeeld. Ik zal vooral heel moe zijn, zoals nu.”

Carlsen-RadjabovOntgoocheling was echter niet aan de orde, want Carlsen en Radjabov hielden elkaar heel de partij in evenwicht. Radjabov had moeite met het kiezen van het juiste plan en schatte zijn stelling ietsje minder in dan die van Carlsen. “Maar toen vond ik het plan g5-Lf8 en eigenlijk kon wit geen echte vooruitgang meer boeken in die stelling. Hij probeerde dan nog door met ongelijke lopers iets te krijgen, maar ik ruilde de torens en dan was het potremise.”

Carlsen was best tevreden met zijn remise al had hij oorspronkelijk op meer gehoopt. “Ik had het plan hem geleidelijk aan weg te drukken, maar dat lukte totaal niet. Integendeel, ik denk zelfs dat ik ietsje slechter stond een bepaald moment. Ik ruilde dan mijn goede loper om in het ongelijke lopereindspel te komen en dat was remise, uiteindelijk een goed resultaat.” Carlsen was met zijn remise zeker van de gedeelde eerste plaats en hij schrijft daarmee geschiedenis, want hij is de jongste winnaar ooit. Die eer was tot op de dag van vandaag weggelegd voor Nigel Short (20 jaar) in 1986 en Yasser Seirawan in 1980 (ook 20). In de persconferentie gaf Carlsen grif toe dat hij daar best trots op is.

AnandDe partij van de dag was het vooruitgeschoven WK-duel Anand-Kramnik. Er verscheen een Russische opening op het bord en velen vreesden voor een snelle remise. Maar Kramnik had iets speciaals voorbereid en Anand offerde een pion voor stevig tegenspel. Een bijzonder ingewikkelde stelling verscheen op het bord, waarin Anand hard drukte voor de overwinning en offerde naast zijn pion ook nog zijn loper. Even leek het remise te worden, maar Anand vond een interessante voortzetting die hem enkele pionnen opleverde en de winstkansen levendig hielden. Uiteindelijk bleek het iets te veel en werd het toch remise. Kramnik verklaarde achteraf dat Anand volgens hem een winstkans gemist had. Hij deed datin een interview dat wij op het allerlaatste nippertje konden afnemen op het feest achteraf. Dat interview zal deze week online verschijnen.

Carlsen en Aronian winnen dus, maar Aronian haalt het op SB-scheidingspunten omdat het onderlinge duel remise was. Hij krijgt daarmee ook de uitnodiging voor de Grand Slamfinale in Bilbao later dit jaar. Wijk maakt immers deel uit van deze grand slam, samen met Sofia, Mexico City en Linares. Carlsen verborg zijn ontgoocheling niet dat hij de uitnodiging niet te pakken had gekregen.

Voor onze Nederlandse lezers hebben we Loek Van Wely even onder onze micro gehaald voor zijn impressies van het tornooi. “Mja, vandaag tegen Ivanchuk stond ik heel slecht, maar ik overleefde omdat hij het niet zo nauwkeurig speelde. Over het algemeen ben ik niet zo tevreden eigenlijk. Mijn rating was natuurlijk de laagste van de groep dus op zich heb ik niet zo raar gespeeld, maar ik heb echt goede kansen gehad op meer dit jaar.”
SF: Wat liep er dan mis?
Van Wely: “Ik denk toch wel de concentratie. In een groep als deze moet je niet 1 keer de partij winnen, maar 2 of 3 keer. Ze blijven altijd inhaken en als je ze niet meteen dood doet, ontsnappen ze nog. Het is vrij frustrerend, maar het is nu eenmaal zo.”
SF: Wijk Aan Zee is uiteraard een beetje jouw tornooi als Nederlander. Het is zelfs een van de redenen dat je mag meespelen in de A-groep. Wat denk je daarvan?
Van Wely: “Ja, dat klopt natuurlijk, maar ik denk ook dat ik de Nederlander ben die het meeste te bieden heeft. Ik krijg dikwijls boeiende stellingen op het bord en ik slaag er ook elk jaar in om het mijn tegenstanders moeilijk te maken. Dat heeft het publiek graag en de sponsors ook. Ik vind dus zeker dat ik ook wel verdien.”

Movsesian heerst in de B-groep

Sergey Movsesian heeft makkelijk de B-groep gewonnen. Koneru Humpy had er geen zin meer in vandaag en was tevreden met de snelle remise. Movsesian kon niet meer bijgehaald worden en had dus een prima dag. Het spreekt voor zich dat hij tevreden is met zijn prestatie, al was het begin niet vlekkeloos.

Movsesian“Ik stond erg goed in de eerste ronde, maar verknalde de stelling helemaal en het werd remise. Daarna stortte ik gelukkig niet in en eindigde alles in een droom”, vertelde Movsesian. Zijn zege is des te opvallender omdat de Slovaak enkele dagen voor het tornooi net verhuisd was en zich helemaal niet had voorbereid. “Ik kwam hier in zekere zin om uit te rusten”, lachte hij. Volgend jaar speelt Movsesian in de A-groep en hij hoopt daar een nieuwe ervaring op te doen.

Nigel Short en Etienne Bacrot wisten al rap dat ze eigenlijk enkel nog voor de tweede plaats aan het spelen waren. Bacrot hield het daarom bij een rappe remise en ook Short was dat van plan. “Maar Nepomniachtchi speelde zo slecht dat ik wel moest proberen te winnen”, aldus Short. Hij probeerde ook, maar de jonge Rus hield de stelling veilig en het werd toch remise. Short was naast Movsesian misschien wel dé verrassing van de B-tornooi, aangezien niemand hem nog had verwacht in de top, zeker niet na zijn nederlaag tegen Hou Yifan in het begin van het tornooi.

Caruana zet de puntjes op de i

CaruanaIn ons interview met Fabiano Caruana kon je gisteren horen dat hij claimde voor de winst te spelen vandaag, ook al had hij aan remise genoeg. Wij dachten “dat zal wel”, maar vandaag bleek dat Caruana het meende. Voor de eerste 21 zetten had de Amerikaanse Italiaan amper 4 minuten nodig. De Marshall die Negi probeerde, draaide uit op niets en Caruana begon de stelling zelfs over te nemen. Uiteindelijk versierde hij 2 lopers tegen een toren en de gevaarlijke vrijpion op de a-lijn besliste het feit. Caruana won de partij en ook het tornooi, uiteindelijk met groot overmacht.

Toch was Caruana kritisch voor zichzelf. “Ik was niet altijd tevreden met mijn spel”, relativeerde hij. Uiteraard kon er een glimlach af dankzij het resultaat. Caruana mag volgend jaar de B-groep vervoegen.

Deze editie van Wijk Aan Zee was een van de spannendste van de laatste jaren (net als die van vorig jaar). Om te eindigen hadden we nog de kans om interviews af te nemen van Kramnik, Topalov, Radjabov en Danailov. Die interviews verschijnen in de loop van deze week. Schaakfabriek gaat gewoon door en trekt naast enkele Belgische tornooien ook nog naar Cappelle La Grande, waar ieder jaar een hele horde landgenoten spelen. Tot dan.

De twee winnaars zaten broederlijk naast elkaar in het VIP-etentje:

De winnaars

 1. Paradijsvogel
  Paradijsvogel27-01-2008

  Maar een veel grotere winnaar is de Belgische schaakwereld die dankzij de verslagen van Schaakfabriek elke dag op het puntje van hun stoel hebben gezeten. En bijna live de sfeer in de speelzaal mochten beleven.
  Bedankt Jan voor de mooie verslagen !

 2. Stijn D
  Stijn D29-01-2008

  Ik kan paradijsvogel alleen maar bijtreden…

 3. Adrian
  Adrian29-01-2008

  Idem, tot vorig jaar kende ik amper iemand van de wereld top. Tenzij die oude klassiekers als Tal of Fischer. Maar nu ben ik helemaal mee met de hedendaagse actualiteit 😉 Prachtig gewoon!!!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.