54 jonge Belgen spelen uitstekend in Nederland

LarmuseauVoor we beginnen met onze Wijk Aan Zee-interviews (met Kramnik, Topalov, Radjabov en Danailov) toch nog even een bericht uit “eigen land”. Afgelopen weekend trok een enorme delegatie Belgische jeugdspelers naar Geldrop (dichtbij Eindhoven) om daar in het bekende Grote Bos-jeugdtornooi te spelen. Ondanks het feit dat we niet de topratings hadden, waren de resultaten van onze landgenoten opmerkelijk degelijk…

Wie volgt Tieme Verlinde op?

Het Grote Bos-jeugdtornooi in geldrop is al enkele jaren een traditie bij onze jeugdspelers. Bovendien was het dit jaar de 5de keer dat dit evenement georganiseerd werd. Het Grote Bos-tornooi had als doelstelling om enkele sterke jeugdspelers langere partijen te laten spelen en de nog jongere jeugd ervaring te laten opdoen door de tijd te krijgen om hun partijen te analyseren.

Klein-grootOok al is dat eerste de dag van vandaag geen probleem meer (bijna iedere jongere speelt intussen interclubs of andere tornooien met lange partijen), de ziel van het tornooi is behouden gebleven en de Belgen keren er ieder jaar terug voor de heel goede sfeer (zo leggen ze het zelf uit) en natuurlijk om zich te meten met onze noorderburen. Pittig detail: vorig jaar was de Belg Tieme Verlinde de lichtjes verrassende winnaar met 5/6. Alle deelnemers spelen trouwens in hetzelfde tornooi, wat de soms grappige groot-kleinverhouding gaf (foto), maar er werden wel leeftijdsscategorieën voorzien.

Heel erg veel Belgen bezetten de topplaatsen in iedere reeks

Het zou fout zijn te stellen dat de allersterkste Nederlanders meespeelden, maar een blik op het deelnemersveld toont dat de tegenstand hoegenaamd niet min was: Dirk Van Dooren (2335), Roi Miedema (2279) en Twan Burg (2262, vorig jaar zelfs nog 2304) zijn spelers die een prima reputatie hebben. De allersterkste elobelgen bleven ook thuis (Roel Hamblok was onze hoogste rating met zijn 2154), maar compenseerden dat in kwantiteit (maar liefst met 54 waren ze) én uiteindelijk ook in kwaliteit.

Arno BomansDe elolijst weerspiegelde het tornooiverloop namelijk totaal niet. Spelers als Arno Bomans (winst tegen Miedema, foto tegen Marieke Dirksen), Adrian Roos, Sigiswald Barbier en Maarten Larmuseau (ondermeer remise tegen Van Dooren, geen verliespartij, hij won ook solo de B-reeks) zetten de trend door met 5/6 4 van de 7 winnaars te leveren. Ze bleven daarbij kleppers als Miedema en Burg voor. Bij de -10 bestond de top-drie zelfs volledig uit rood-geel-zwart.

U begrijpt dat het met zoveel deelnemers onmogelijk is om een treffelijk overzicht te maken en daarom verwijzen we u graag door naar de officiële website, waar je alle uitslagen, standen en meer foto’s kan terugvinden.

  1. fons
    fons28-01-2008

    Volgens mij is er iets misgelopen met de geslachten op de site van onze noorderburen..

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.