Kramnik: “Mijn hoofd zit al bij Anand”

KramnikDe Russische oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik brak geen potten in Wijk Aan Zee. Na een behoorlijke start kreeg Vlad de veroveraar last van een griepje en ging zijn niveau serieus naar beneden. Uiteindelijk eindigde hij in de middenmoot. Schaakfabriek sprak na afloop van de laatste partij met Kramnik over zijn tornooi in Wijk en zijn ambities in 2008…

Vladimir Kramnik is wat men noemt een “schaakgenie”. Als voormalig pupil van Garry Kasparov ontpopte hij zich tot een van de meest talentvolle spelers die deze planeet ooit gekend heeft. Kramnik speelde indrukwekkend en vermengde tactische slachtpartijen (Wat denkt u van deze tegen Kasparov) en positionele meesterwerkjes. Zijn hoogtepunt kwam er in 2000, toen hij in London zijn oude leermeester Garry Kasparov van de troon stootte.

Sindsdien ging het geleidelijk aan bergaf met Kramnik. Hij won wel nog enkele grote tornooien (vooral Dortmund) maar kreeg last van een virale infectie en moest een tijdje van het toneel verdwijnen om in 2004 met grote bravoure terug te keren in de schaakwereld. Peter Leko werd geklopt in een droge match met een bloedstollend einde. Kramnik speelde vanwege zijn gezondheidsproblemen weinig partijen maar slaagde er toch in Veselin Topalov af te houden in de match die vooral bekend is geworden vanwege het toiletgateschandaal.

KramnikSindsdien is Kramnik terug en vorig jaar presteerde hij uitstekend: in de olympiade schitterde hij en in de Tal Memorial overklaste hij iedere tegenstander. In Wijk Aan Zee dit jaar begon Kramnik opnieuw op zijn elan: hij drukte met wit en remiseerde met zwart, maar in de tweede helft van het tornooi zakte het niveau en uiteindelijk eindigde Kramnik in het pak van de deelnemers.

Kramnik is een vriendelijke (en heel grote) man, maar is erg moeilijk vast te krijgen voor een interview. In Wijk Aan Zee verdween hij na de partijen meteen uit de zaal. Het is typerend dat we hem pas na de laatste partij per toeval tegen het lijf lopen op het vip-etentje in Wijk (waar wij enkele foto’s gingen maken). Gelukkig heeft hij nu wel enkele minuten tijd om te praten over 2008 en ook over zijn tornooi in Wijk Aan Zee…

Kramnik: “Wijk Aan Zee is een nachtmerrie voor mij. Ik denk dat ik hier in mijn leven al zo’n 50 elopunten ben kwijtgeraakt. Ik weet niet hoe het komt, maar het is gewoon een tornooi waar ik zelden heel goed presteer.”
Schaakfabriek: Toch was je start niet zo slecht. Je won enkele partijen met wit, zoals tegen de latere winnaar Aronian, en had weinig problemen met zwart.
Kramnik: “Ja, klopt. Ik was heel erg gemotiveerd naar hier gekomen. Het ging me niet zozeer om het resultaat, maar ik had echt wel zin om goed spel te tonen en me te amuseren met het schaken. Maar dan kreeg ik last van een vervelend griepje en sinds de partij tegen Ivanchuk ging het steeds minder. Ik speelde zelfs echt slecht bij momenten. Achteraf bekeken vind ik het heel erg jammer. Ik was in vorm en won vorig jaar enkele sterke tornooien, zoals het Amber tornooi en het tornooi in Moskou (Kramnik doelt op de Tal Memorial, red.). Nu, het kan niet altijd lukken, zeker. Het is geen ramp. Ik ben nog steeds optimistisch. Mijn hoofd zit eigenlijk al volledig bij de match tegen Anand.”

Kramnik verloor immers wel zijn wereldtitel aan Anand, maar niet in een match. Daarom werd voor het WK in Mexico al afgesproken dat Kramnik de uitdager mocht zijn van de nieuwe wereldkampioen. Na enige discussie werd dan toch een overeenkomst bereikt tussen de twee. In oktober dit jaar zal Kramnik Anand uitdagen in Bonn voor een prijzenpot van anderhalf miljoen euro. Een voorsmaakje kregen we in de laatste ronde in Wijk Aan Zee, waar beide heren een erg interessant duel uitvochten.

AnandKramnik: “Ja, ik speelde een nieuwtje met Dxg4 in het Russisch en weigerde toen remise. Ik moet bekennen dat ik niet goed weet waarom. Ik had dat vooraf namelijk niet gepland, maar uiteindelijk ben ik wel blij met die beslissing want het werd een erg scherp duel. Ik maakte dan wel enkele fouten en waarschijnlijk heeft Anand de winst laten liggen, maargoed, het was toch leuk. Ik had dat nieuwtje voorbereid nadat ik in een soortgelijke variant moeilijk uit de opening kwam tegen Svidler in Mexico.”
Schaakfabriek: Waar ga je vooral aan werken de komende maanden?
Kramnik: “Wel, we zullen zien. Ik heb mijn strategie nog niet uitgekozen, ook al omdat ik al bij al een vrij druk schema heb. Ik speel nog in Monaco, Dortmund en ga ook mijn land vertegenwoordigen in de olympiade.”
Schaakfabriek: Wanneer begin je eigenlijk met de voorbereiding op zulke match, zeker als je dat programma in het achterhoofd houdt?
Kramnik: “Ik zal je verklappen dat ik volgende week al begin. In februari stel ik een team samen en dan gaan we kijken welke strategie we zullen volgen. We zijn er nog niet uit, maar ik zou je het ook niet vertellen als ik er wel al uit zou zijn (lacht). De voorbereiding op de match tegen Anand is voor mij het belangrijkste wat er dit jaar gebeurt. Ik ben voorlopig nog niet geklopt in een match om de wereldtitel en wil dat graag zo houden.”
Schaakfabriek: Als ik hoor dat je een strategie gaat uitdenken, vraag ik me altijd af wat je met zwart van plan bent. Je hebt in 2007 geen enkele partij gewonnen met zwart, dat is toch opvallend. Wringt dat niet?
Kramnik: “Mja, maar ik heb al geprobeerd. Tegen Anand draaide het Russisch uit op een erg scherpe partij en ook tegen Topalov heb ik geprobeerd om er iets van te maken. Ok, het was niet meteen succesvol, maar ik speel zeker niet altijd voor saaie remises met zwart.”
Schaakfabriek: Hoe komt het dan dat je maar niet kan winnen met die kleur?
Kramnik: “Wel, ik heb mij altijd voorbereid op matches en dan was de strategie meestal gebaseerd op niet verliezen met zwart en winnen met wit. Dat heeft zijn sporen wel nagelaten. Ik bedoel maar, ik wil wel wat scherper spelen met zwart zoals ik ook getoond heb, maar het is niet evident om dat zomaar even te veranderen.”
Schaakfabriek: Wat ga je nu doen?
Kramnik: “Nu ga ik eerst eens goed rusten om volgende week al te beginnen met de match in Bonn. Ik zal mijn uiterste best doen om er iets van te maken. Ik kan je verzekeren: ik zal beter spelen tegen Anand dan hier.”
Schaakfabriek: Heel erg veel dank voor je tijd en veel succes in Bonn.

Morgen: Veselin Topalov over motivatie en zijn match tegen Kamsky.

 1. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez29-01-2008

  Nieuwe photos en videos op http://www.echecs-photos.be/WijkaanZee2008-2/index.html

  U mag ook vinden een photo met Ivanchuk en Jan ;o)

 2. Ronny Willen
  Ronny Willen30-01-2008

  Jan,

  Goed interview met Kramnik Jan. Blijft een te gekke website Schaakfabriek, gewoon anders dan al die andere!!

  Groeten,

  Ronny

 3. Lusine
  Lusine31-01-2008

  foto’s en video’s op: http://www.schaaknet.blogspot.com/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.