Topalov: “Mijn hoofd zit al bij Kamsky”

TopalovNaast Kramnik was ook Veselin Topalov een van de favorieten in Wijk en Zee en net als Kramnik speelde hij te wisselvallig. Beiden hebben in 2008 ook een match in het vooruitzicht en beiden schatten die in als hét moment van hun schaakjaar. Schaakfabriek sprak met Veselin Topalov over Wijk Aan Zee, Cheparinov en Kamsky…

Veselin Topalov scheert de laatste jaren hoge toppen in zijn carrière. In het Kasparov-tijdperk speelde hij goed, maar kwam hij nooit verder dan de top-3. Toen Kasparov stopte, was het Topalov en niet Anand die dat gat leek te gaan dichten. De Bulgaar speelde fantastisch schaak en won op indrukwekkende wijze het ene tornooi na het andere. Die revival kende zijn hoogtepunt toen Topalov het wereldkampioenschap in San Luis op overtuigende wijze won.

Een nieuw tijdperk leek aangebroken, maar Topalov kon zijn uitstekende niveau niet aanhouden en hij verloor zijn wereldtitel aan Kramnik na een tumultueuze match. De vergelijkingen tussen de 2 aartsrivalen zijn opvallend: Beiden waren topfavoriet, beiden hebben een match in het vooruitzicht en beiden verklaren dat dat dé uitdaging van 2008 is.

Topalov: “Het is geen excuus voor mij erg wisselvallige tornooi, maar het spreekt voor zich dat de match tegen Kamsky nu al in mijn hoofd zit. Die match is het hoogtepunt van mijn schaakjaar. Ik wil er alles aan doen om die te winnen en opnieuw uitdager van de wereldkampioen te worden.”
Topalov-KramnikSchaakfabriek: Wijk Aan Zee was een tornooi met ups en downs, maar wat je deugd zal doen is die ene partij…
Topalov: “Ja, volgens mij gaat mijn zege tegen Kramnik de geschiedenisboeken halen. Zowel de inhoud van de partij als het verhaal en de sfeer die errond hing, zullen de mensen niet snel vergeten. Ik ben zeer trots op deze overwinning en ik moet zelfs toegeven dat het mijn tornooi voor een stuk goed maakt.”
Schaakfabriek: Toch kan je over het geheel niet tevreden zijn, of wel?
Topalov: “Neen, absoluut niet. Zelfs over mijn 2 andere winstpartijen ben ik niet tevreden. Het niveau was niet goed en dat besef ik. Het zal beter moeten in 2008, anders wordt het geen prettig jaar.”
Schaakfabriek: Je manager, Silvio Danailov, zei me een uurtje geleden dat je wat problemen hebt met je motivatie voor de “gewone” tornooien… (Danailov zei dat in een erg lang en opvallend interview dat wij met hem hadden en dat volgende week op deze website zal verschijnen )
Topalov: “Mja, ik moet toegeven dat het inderdaad niet helemaal snor zit. Ik heb al bijna alle tornooien een keer gewonnen en het is dan niet simpel om je keer op keer op te laden. Het lukt nog wel, maar moeilijker. Daarom ook dat die match tegen Kamsky wel iets is waar ik echt naar uitkijk.”
Schaakfabriek: De match tegen Kamsky zit al in je hoofd, maar tegelijkertijd is dit tornooi in Wijk Aan Zee ook de start van de nieuwe Grand Slam-serie en die serie is een initiatief van jouw manager. Kon dat de motivatie niet opkrikken?
Topalov: “Wel, ja, maar het is het eerste tornooi van het jaar. Het is altijd wat aftasten en vergeet niet dat het niet zo eenvoudig is om altijd goed te spelen. Als ik het kon, zou ik het wel doen, maar het lukte gewoon niet.”
Schaakfabriek: Meestal is zoeken naar een verklaring niet eenvoudig, maar bij deze doe ik toch een poging. Kan het dat jouw stijl, die erg tactisch en intensief is, het gewoon niet toelaat dat je constant op een hoog niveau speelt?
Topalov: “Klopt helemaal, denk ik. Ik speel altijd erg aanvallend en kies meestal de tactisch ingewikkelde varianten uit. Deze stijl is heel erg goed als je in vorm bent. Dan kan je iedereen platspelen, zoals ik al getoond heb. Maar de keerzijde is, dat als je niet geweldig speelt, je problemen krijgt. Dan ga je veel partijen verliezen. Dat is natuurlijk niet prettig, maar ik denk dat het voordeel opweegt tegen het nadeel. Als ik niet zou spelen zoals ik dat nu doe, zou ik ook nooit matchen winnen zoals die tegen Kramnik. Ik ga er niet van afstappen dus.”

TopalovDe match tegen Kamsky. Topalov kan er maar niet over zwijgen. In november speelt hij die match, die er gekomen is na een erg bizarre ommekeer in de nieuwe fide-cyclus. Topalov werd eerst niet opgenomen in de kandidatenmatchen van die cyclus (onbegrijpelijk), maar kreeg dan plots de eer om ze te omzeilen en rechtstreeks een duel te krijgen met de winnaar van de Fide-wereldbeker (ook onbegrijpelijk). Gata Kamsky won die wereldbeker en beide heren ontmoeten elkaar in november van dit jaar. Kramnik zei gisteren dat hij volgende week al begon voor zijn WK-match in oktober. Hoe zou het zitten met Topalov?

Topalov: “Ik ga eerst beginnen om mijn niveau voor de komende tornooien op te krikken. Omstreeks juli zal ik beginnen aan de voorbereiding van mijn match. November lijkt ver weg, maar het zal er erg snel zijn, geloof me. Vanaf de zomerperiode zal ik dag in dag uit bezig zijn met die match.”
Schaakfabriek: Ga je iets speciaals uit je hoed toveren?
Topalov: “Neen, ik ga me gewoon voorbereiden zoals ik dat voor de vorige match ook gedaan heb, niets uitzonderlijks. Ik stel een team samen en dan zien we wel.”
Schaakfabriek: De basis van dat team bestaat uit je manager en Cheparinov. Jullie lijken een erg hechte band te hebben.
Topaov: “Oh, ja, absoluut. Kijk, ik werk al met Danailov samen sinds ik een youngster was. Toen was hij zelf een prima speler en trainde hij me op schaaktechnisch vlak. Als je ziet dat ik nu wereldkampioen ben geworden onder zijn hoede en dat ik al die successen heb behaald ondermeer dankzij hem is het simpel: hij is uitermate belangrijk voor mij.”
Schaakfabriek: Dat schaaktechnische deel wordt nu vooral door Ivan Cheparinov vertolkt. Wat maakt hem zo bijzonder?
Topalov: “Ivan heeft gewoon uitzonderlijke ideëen. Ik heb al met veel mensen samengewerkt, prima mensen, maar niemand van hen toonde zoveel creativiteit en originaliteit als Ivan. Sinds hij me helpt, zijn mijn resultaten trouwens gevoelig vooruitgegaan. Hij ligt aan de basis van mijn succes van de afgelopen jaren.”
TopalovSchaakfabriek: Hij zal dus goed kunnen helpen om Kamsky partij te geven. Wat maakt Kamsky sterk genoeg om jou te kloppen?
Topalov: “Hij valt vooral op door zijn uitermate sterke karakter. Hij kan zich echt verbeten achter zijn bord zetten en niet afgeven. Het is geen wonder dat hij de wereldbeker gewonnen heeft. Hij speelt ook erg praktisch. Hij zoekt de stellingen op die hij kent en combineert dat met die vechtersmentaliteit. Een tweede zaak is zijn ervaring. Velen vergeten dat omdat hij even is weggeweest, maar Kamsky heeft in een match zowel Anand als Kramnik al geklopt. Hij kent het klappen van de zweep. Het zal uitermate moeilijk worden.”
Schaakfabriek: Laten we even dromen van de toekomst. Jij wint van Kamsky en Kramnik wint van Anand. Het is natuurlijk een “als-als-veronderstelling”, maar de mogelijkheid van een nieuwe match Kramnik-Topalov is zeker bestaande. Zal dat problemen geven?
Topalov: “Bwah, ik denk er nog niet aan. Ik wil ten eerste zien of ik Kamsky klop en ten tweede wil ik ook nog wel eens zien of Kramnik Anand zal wegzetten. Dat is allemaal nog niet gebeurd. Akkoord, de kans bestaat, maar ik wil er gewoon nog niet aan denken (glimlacht).”
Schaakfabriek: Denk dan maar aan Gata Kamsky, veel succes ermee.

Aansluitend op dit interview zal volgende week een uitgebreid interview verschijnen met Topalov’s manager, de veelbesproken Silvio Danailov, die zijn visie over het schaken geeft en het zal u niet verbazen dat schandalen daarin hun rol hebben. Wist u trouwens dat Danailov zelf een uitstekend schaker was vroeger?

Morgen: Teimour Radjabov en zijn terugkeer naar Morelia, waar hij vorig jaar letterlijk beroofd werd van zijn ambities.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.