Radjabov: “Ik wil doorgroeien naar de top”

Radjabov Teimour Radjabov won vorig jaar samen met Aronian en Topalov het tornooi in Wijk Aan Zee, maar moest dit jaar tevreden zijn met een gedeelde tweede plaats. Echt tevreden is hij niet, maar de toekomst wenkt. Radjabov trekt naar Morelia om daar zijn trauma van vorig jaar te verwerken. Zal het de start zijn van een prima jaar voor de Azeri?…

Teimour Radjabov kent een vreemde carrière. Als jonge snotter was hij hét toptalent op deze aardbol. Toen hij in Linares als groentje Garri Kasparov versloeg (weliswaar na een grote blunder van die laatste), voorspelde iedere schaakkenner hem een grootse carrière. Toen viel Radjabov stil en met de komst van Carlsen en Karjakin leek hij weg te kwijnen op de achtergrond. Dat was echter schijn, want Radjabov begon meer grotere tornooien te spelen en toen bleek dat zijn talent nog niet verdwenen was.

Radjabov Radjabov klom onopvallend naar een rating van om en bij de 2740 en trad vorig jaar in Wijk Aan Zee écht op de voorgrond. Zijn eerste ronden waren fenomenaal. De schade die hij aanrichtte met zijn beruchte koningsindiër werd legendarisch en Radjabov hield stand: samen met Topalov en Aronian won hij Wijk Aan Zee. Hij was opnieuw de coming-man die dichter bij het zijn stond dan bij het komen. Dat zou hij bevestigen in Morelia-Linares, het tornooi waar hij ooit hoge ogen wierp tegen Kasparov.

Toen sloeg het noodlot toe. Radjabov werd net voor het tornooi begon beroofd. Zijn bagage en -nog veel erger- laptop met al zijn werk werd gestolen. Radjabov verweet de organisatie laksheid en trok zich terug uit het tornooi, vooral vanwege de mentale tik die hij had gekregen door de diefstal. Dit jaar gaat hij echter terug naar de plek waar het allemaal gebeurde.

Radjabov: “Ik denk niet dat er nu grote problemen gaan zijn. Ik neem wel extra voorzorgsmaatregelen. Zo zal ik mijn aanpassingsperiode volledig in Morelia zelf nemen en ik denk ook dat ik een paswoord op elke toets van mijn laptop ga zetten (lacht).”
Schaakfabriek: Vorig jaar was je nog woest op de organisatie. Is dat allemaal vergeven en vergeten?
Radjabov: “Achja, je reageert ook emotioneel op zo’n moment. Jaren werk was daar gestolen. Nu zullen ze er wel voor zorgen dat de veiligheidsmaatregelen er zijn, hoop ik.”
Radjabov Schaakfabriek: Hebben ze iets beloofd daarover?
Radjabov: “Wel, niet specifiek, maar ik zit in Morelia zelf en er zou genoeg politieaanwezigheid zijn en ook bodyguards die een oogje in het zeil zullen houden. Ik ben ervan overtuigd dat ik mij zonder veel problemen op het schaken zal kunnen concentreren.”
Schaakfabriek: Je zei daarnet “In mijn aanpassingsperiode”. Leg eens uit…
Radjabov: “Voor zo’n tornooi ga ik al een poosje daar verblijven om gewoon te worden aan de uren, het klimaat enzomeer. Vorig jaar deed ik dat niet in Morelia zelf omdat niemand ons had verwittigd dat het niet zo veilig was daarbuiten, met de gekende gevolgen. Dit jaar zal het dus voltijds Morelia worden.”
Schaakfabriek: De clichévraag mag niet ontbreken. Wat zijn de ambities?
Radjabov: “Natuurlijk zal ik proberen te winnen. Ik wil me bewijzen in zulke tornooien. Ik hoop er dit jaar een paar te kunnen winnen en dat van Morelia-Linares is zowat het meest prestigieuze ter wereld, dus dat is iets wat ik dolgraag aan mijn palmares wil toevoegen.”
Schaakfabriek: Jij hebt geen speciale matches of kwalificaties voor ogen. Wat wil jij dit jaar klaarkrijgen?
Radjabov: “Ik wil doorgroeien naar de top. Een hoop elopunten winnen zodat ik de grote jongens kan beconcurreren en uiteraard wil ik dus enkele tornooien winnen. Ik verwacht dus niets speciaals in die zin dat ik geen speciale voorbereiding van plan ben. Ik heb ook geen speciale matchen in het vizier. Ik wil dat wel hebben en daar gaan we aan werken.”

Radjabov is heel vriendelijk en raast door zijn antwoorden. In geen tijd rammelt hij de ene ingewikkelde variant na de andere af en dat allemaal in vlekkeloos Engels. De Azeri is duidelijk in zijn sas en dat toont hij ook achter het bord. In Wijk Aan Zee speelde Radjabov uitstekend, maar net als vorig jaar verloor hij een partij tegen zijn Armeense concurrent Levon Aronian, waardoor hij op een half punt van de winnaars eindigt.

Radjabov: “Ik stond volgens mij goed tegen Aronian. Ik heb daar echt een half punt weggegooid en dat is belangrijk. Ik vind trouwens dat ik mijn kansen niet optimaal benut heb dit tornooi.”
Schaakfabriek: Net als vorig jaar en dat tegen een Armeen…
Radjabov: “Mja, maar dat maakt niet zoveel uit hoor. Ik heb die ongelukkige uitspraak wel gedaan, maar helemaal niet echt zo gemeend. Ik heb geen enkel probleem met de Armenen en denk dat we alles vredig moeten oplossen. (Radjabov doelt op zijn uitspraak dat hij alle Armenen haat, red.)
Radjabov-TopalovSchaakfabriek: Had je kunnen winnen?
Radjabov: “Ik denk het wel. Tegen Aronian smijt ik een half punt weg, maar tegen Veselin Topalov was het nog erger. Tegen hem stond ik gladgewonnen en ik verknalde het. Dat zijn halve punten die mij de tornooizege gekost hebben. Dat is toch wel jammer.”
Schaakfabriek: Toch is tweede hoegenaamd niet slecht…
Radjabov: “Neen, als je het geheel bekijkt is dat best ok. Toch ben ik niet zo tevreden. Er zat meer in en dat laat toch een wrang gevoel achter. Maar over het niveau van mijn spel kan ik niet klagen. Als ik iets geconcentreerder ben, kan ik mijn doelstellingen voor dit jaar wel halen. En als het niveau goed is, dan komen de resultaten vanzelf…”

Volgende week: Van het kortste interview naar het langste interview. Schaakfabriek had een uitvoerig gesprek met Silvio Danailov, de schandaalmanager van Topalov en Cheparinov. We hebben het over zijn eigen schaakcarrière, handjes geven, schandaaltjes, zijn pupillen en over de eigenschappen van een succesvol schaakmanager…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.