Nakamura countert Bu in Gibraltar

Tiebreaks, foto@Gibraltarchess.comHikaru Nakamura heeft in Gibraltar het jaarlijkse “Gibraltar Chess Festival” gewonnen. De Amerikaan liep heel het tornooi achter de suprematie van Bu Xianghzi aan, maar won in de tiebreaks. Een update van het internationale nieuws…

Bu stormt in Gibraltar, maar wint niet…

Voor de Chinees Bu Xianghzi (2691) verliep het tornooi in Gibraltar als een droom. Ondanks een matige start zette hij een indrukwekkende reeks overwinningen neer. In de laatste rondes ging het echter grondig mis voor Bu: hij remiseerde  terwijl Nakamura won. Een tiebreak moest de beslissing brengen.

BuIn die tiebreaks leek Bu nog niet hersteld van de mentale tik. Na zijn eerste match verloren te hebben, liet hij zich doodleuk mat in één zetten. Nakamura won met 2-0 en haalde dus ook de tornooizege. In Gibraltar telt de tiebreak trouwens ook mee voor de prijzen: Nakamura wint en Bu is tweede en niet gedeeld eerste.

Nakamura reageerde enigszins verrast op zijn zege: “Ik had eigenlijk een matige start met 2 remises en een verliespartij. Ik startte dus met 3/5. Ik besloot daarna alles op alles te zetten in elke partij, maar had niet verwacht echt nog kans te maken. Maar ik won er dus 4 op een rij en haalde Bu in de laatste ronde nog bij”, legde hij uit voor de camera van Zeljko Malobabic.

Bu was ontgoocheld door het einde, maar tevreden over het hele tornooi. “Mijn rating gaat voor het eerst boven de 2700 en ik heb hier erg goed gespeeld. Jammer van het einde, maar ik ben wel tevreden.”

De officiële website

  • In Kroatië is ene Stevic (2580) nationaal kampioen gewonnen, terwijl in Armenië Karen Asrian de beste was.
  • Het deelnemersveld voor Sofia is nu definitief: Topalov, Ivanchuk, Aronian, Radjabov, Cheparinov en Bu zullen elkaar bekampen in het tornooi met de no draw-rule.
  1. Johan
    Johan02-02-2008

    Nakamura speelde alleen de tiebreak tegen Bu.
    In de laatste ronde won Nakamura wel terwijl Bu tegen een landgenoot een snele remise speelde, waardoor Bu en Nakamura gelijk eindigde en alzo de tiebreaker moesten spelen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.