Topborden verzorgen het spektakel

top 2 bordenWaar de vorige rondes veel remises te bespeuren waren, was het vandaag een echte slachtpartij in Cappelle: maar 1 remise op de eerste 10 borden. Er zijn nu nog 4 leiders met 4.5/5: Kryvoruchko, Kazhgaleyev, Chernysov en Deviatkin…

Spektakel in Cappelle

De absolute topfavorieten zitten al even niet meer op de eerste borden. Daar zitten immers minder bekende grootmeesters, die allemaal een rating hebben van om en bij de 2550 (de ene wat meer dan de andere). Die subtoppers hebben er blijkbaar meer zin in dan de grote jongens, want ronde 5 bracht erg weinig remises. Kryvoruchko (2596) speelde Aveskulov erg simpel van het bord. In een najdorf probeerde de zwartspeler een plan dat Topalov onlangs nog had gebruikt in Wijk Aan Zee. De Oekraïnse 10de geplaatste had er bijzonder weinig moeite mee. Hij won simpel een kwaliteit en de partij.

GashimovOp het tweede bord kreeg een van de revelaties van dit tornooi, Thomas Luther, vandaag niet veel klaar tegen Kazhgaleyev. De Manchester United-supporter trok zich niet al te veel aan van de vrije a-pion van Luther en offerde een stuk. Of het echt voldoende was, is niet echt duidelijk, maar een blunder van Luther besliste de partij. Ook opvallend was de partij tussen Anthony Wirig en Vugar Gashimov. Een eigenaardige theoretische variant verscheen op het bord, waarin Gashimov erg kundig de witte stelling aan flarden speelde. Knappe overwinning van Gashimov, die terug nadert op de leiders.

Miro-MarvilleVoor de jonge Belg Grégoire Marville was het een mooie dag. Hij mocht met zwart aantreden tegen Miroshnichenko. Een prachtige affiche voor Marville, maar de realiteit toonde dat het verschil tussen 2074 en 2646 niet voor niets meer dan 500 punten is. Miro had na 20 zetten een prima stelling én 2 minuten meer tijd dan hij in het begin van de partij had (bij iedere zet krijg je 30 seconden erbij). Indrukwekkend simpel en de overwinning was snel binnen. Ook knap was de remise van Marc Lacrosse tegen GM Kaido Kulaots (2533). Vadim Malakhatko won na een technisch gave partij van GM Gennady Tunik. Hij heeft 4/5.

Na deze 5 rondes zijn er nog vier leiders: Kryvoruchko, Kazhgaleyev, Chernysov en Deviatkin. Zij hebben 4.5/5 en een half punt meer dan een hele berg GM’s. Meer info vind je op de officiële site.

 1. Joris Pelemans
  Joris Pelemans20-02-2008

  Wat is er nog met die Duitse gebeurd eigenlijk? Ben heel even gn kijken op de officiële site, maar die trekt echt wel op niks eigenlijk…

 2. volgjeneus
  volgjeneus20-02-2008

  Sarah Hoolt heeft verloren (op bord 3). Van iemand die exact 200 plaatsen hoger staat op de deelnemerslijst, dus geen ramp. She’s had her moment of fame! 😀

 3. Joris Pelemans
  Joris Pelemans21-02-2008

  Merci!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.