Gashimov wint in Cappelle La Grande

GashimovVugar Gashimov heeft zijn favorietenrol waargemaakt door in de laatste ronde te winnen van Gharamian. Hij wint het tornooi op scheidingspunten met 7/9, samen met 7 andere grootmeesters. De Aeroflot open is gewonnen door Nepomniachtchi…

Gharamian kan het tij niet keren…

Er waren voor de laatste ronde nog 4 leiders: Arutinian (die Miro had geklopt), Kryvoruchko, Chernysov en de herrezen Kotronias (die na zijn zwakke start 5 op 5 had neergezet). De achtervolgers waren met te veel om op te noemen, maar de grote kanonnen Gashimov en Fedorchuk waren de belangrijkste namen.

GharamianDat bleek ook in de laatste ronde. Gashimov nam het met zwart op tegen Tigran Gharamian, die ook regelmatig in België te bewonderen is. Gashimov had zich prima voorbereid, want na 20 zetten had hij nog steeds 1u en 43 minuten op zijn klok. Als je weet dat de spelers starten met 1u40 is dat lang niet traag. Gharamian moest helaas voor hem veel tijd in die opening steken. In het eindspel (toren, witveldige loper en 3 pionnen tegen toren, zwartveldige loper en 3 pionnen) brak hem dat zuur op, want enkele onnauwkeurigheden kostten hem een pion en later ook de loper.

Intussen hadden de 4 leiders remise gespeeld, waardoor Gashimov al zeker was van een gedeelde eerste plaats. Hij kreeg nog gezelschap van Fedorchuk, die van clubgenoot Timoshenko won. Ook Erwin L’Ami en Andrei Deviatkin voegden zich bij het gezelschap. Deviatkin scoorde daarmee trouwens een klinkende grootmeesternorm.

Daarmee zijn er uiteindelijk 8 winnaars met 7/9 en na het berekenen van de scheidingspunten kwam Vugar Gashimov er als beste uit. Ter informatie: Er zijn 4 GM-normen gescoord, 7 IM-normen, 1 WGM-norm (door Sarah Hoolt) en 2 WIM-normen.

Hoe deden de Belgen het?

De eerste Belg in Cappelle was Vadim Malakhatko. Hij scoorde 6.5/9 en was gedeeld tweede. Dit resultaat was enigszins te verwachten van de hoogste elo van de Belgische lijst. Malakhatko speelde eigenlijk zoals hij zo dikwijls speelt: hij verloor geen enkele partij, maar liet te veel remises optekenen.

SarrauDe beste prestatie (tpr in verhouding tot elo) van de Belgen kwam er van Kjell Spaens, die met een elo van 1906 een tpr van 2200 liet optekenen. Ook Jelle Sarrau (2189) deed het prima. Dankzij een winstpartij en enkele stevige remises tegen IM’s hield hij 2269 over aan de het einde van de rit. Enkel zijn laatste partij, die door een enorme blunder verloren ging, was een minidomper op de feestvreugde. Ook Philippe Uhoda, Patrick Dugaillez, Marc Kocur, Dennis Van Vliet, Philippe Lombart, Thomas Verschragen, Frederic Roels, Maité De Vettor, Hans Vandersmissen presteerden boven hun niveau (hopelijk zijn we niemand vergeten).

Voor uw verslaggever eindigde het tornooi in mineur met 6 bloedneuzen op 2 dagen tijd. Dat bloed vloeide helaas niet op het bord met een matige 4/9 als eindresultaat. Het voordeel van de snelle remise in de laatste ronde is dat we nog een bezoekje konden brengen aan het Vlaams jeugdkampioenschap in Mechelen. Een verslag daarvan volgt morgenavond na de tweede speeldag.

Nepomnichatchi wint Aeroflot

In dat andere gigantische open tornooi, het Aeroflot Open, was er maar één winnaar. De 17-jarige Ian Nepomniachtchi won toch ietwat verrassend met 7/9, voor grote namen als Dreev en Volikitin.

In Morelia zijn ze bijna toe aan het einde om dan te verhuizen naar Linares. Vishy Anand staat nog altijd als eerste met een halfje meer dan Levon Aronian.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.