Wang Hao en Stefansson leiden in Reykjavik

Wang Hao @ officiele siteIn de schaduw van de het toptornooi in Linares schaken enkele subtopgrootmeesters in het Ijslandse Reykjavik. Na 8 rondes zijn er 2 leiders: de Chinees Wang Hao en de thuisspeler Hannes Stefansson. Beiden hebben 6.5/8 en dat is ondermeer een punt meer dan Vadim Malakhatko. We brengen ook nog een update van enkele andere wetenswaardigeden…

Wang Hao lost Caruana af

Lange tijd werd het tornooi gedomineerd door een van de jongere schaaksensaties van het moment, de Amerikaanse Italiaan Fabiano Caruana. Hij stond in de eerste 6 rondes amper 2 remises toe. Het momentum keerde in de 7de ronde, toen Caruana verloor van een van de favorieten, de Chinees Wang Hao. Hao was slecht gestart aan het tornooi en stond tegen “matige” tegenstand enkele remises toe. Plots herpakte hij zich echter en 4 overwinningen op rij brachten hem helemaal aan de top van de rangschikking.

MalakhatkoIn de 8ste ronde remiseerde Wang tegen landgenoot en eerste geplaatste Wang Yue, terwijl de Ijslander Hannes Stefansson (2564) Mikhalevsky van het bord zette. Daarmee staat Stefansson nu naast Hao aan de leiding. Beiden hebben 6.5/8. Op een half punt volgen Caruana, Yue, Halkios en Kveinys.

Op een punt van de leiders vinden we onder andere onze Oekraïnse Belg Vadim Malakhatko. Zoals het hem betaamt, heeft hij nog geen enkele partij verloren maar heeft hij daartegenover ook 5 remises staan.

Grand Prix zonder de topnamen

Er is de afgelopen weken druk gespeculeerd over het nieuwe Grand Prix-systeem, dat deel zal uitmaken van de nieuwe WK-cyclus. De discussie ontstond na een interview van Alexander Morozevich, die aankondigde niet te zullen spelen in de grand prix. Hij bracht naar voren dat de termijn van de cyclus veel te lang is. Hij kloeg ook het tornooischema aan. Een speler moet in 2 jaar tijd 4 tornooien van de reeks meespelen als hij in aanmerking wilt komen om te spelen voor de titel. Morozevich vond dit een inbreuk op de kalender die topspelers er op na houden, zeker omdat de grote tornooien niet bij de grand prix-reks horen.

SvidlerVorige week werd bekend dat ook Anand, Topalov en Kramnik niet zouden spelen in dergelijke cyclus. Even werd gevreesd voor een totaal fiasco, maar uiteindelijk ziet de lijst er nog aardig uit en is de gemiddelde rating van de spelers nog steeds boven de 2700. Alle spelers vanaf Peter Svidler tot en met Alexander Grischuk zijn van de partij. Het eerste grand prix-tornooi start op 1 april in Baku en wordt, net als alle andere grand prix-tornooien door Global Chess georganiseerd.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.