De gokchinees: Het Ambertornooi

CarlsenVandaag begint het prachtige Ambertornooi in Nice, waar alle wereldtoppers (want ze zijn er bijna allemaal) hun kunstjes tonen in het blindschaken en het rapidschaken. Een van de leukere toernooitjes in het topgrootmeestercircuit dus en daar verschijnt de gokchinees weer ten tonele, die u met raad en daad zal bijstaan om uw zuurverdiende eurootjes vakkundig op de juiste persoon te vergokken….

Amber is een dubbelrondig toernooi waar de spelers elkaar op dezelfde dag tweemaal ontmoeten. Ze spelen echter twee verschillende spelletjes: een rapidpartij en de beruchte blindpartij. De winnaar is uiteindelijk diegene die in het totaal de meeste punten verzamelt.

We zullen maar met de deur in huis vallen: Van Wely wint zeker niet. De reden waarom hij mag meedoen, is dezelfde als bij Corus: op zijn identiteitskaart staat de juiste nationaliteit, nu de steenrijke Nederlander Van Oosterom huismecenas van dit toernooi is.

Wie dan wel: och ja, de rest kan wel een beetje schaken, nietwaar? Als een van de andere het wint, kan het moeilijk een verrassing zijn. Ze zijn allemaal gelijkwaardig aan elkaar, alleen de ene wat meer gelijkwaardig dan de andere.

Concreet: Leko is geldverlies. De man bakt er weinig tot niets van in toptoernooien, en zal vooral goed zijn voor weinig interessante partijen en veel remises. Ook Karjakin is voor diegene die voor groot rendement willen gaan op zijn geld. Voor de jonge snaak is het weer eventjes geleden dat hij met de grote jongens mag meedoen, en wellicht gaat de ervaring hem wat parten spelen.

IvanchukWie ervaring te over heeft is Ivanchuk. Blind schaken kan hij als de beste, al was het maar dat hij tijdens echte partijen meer in het ijle staart dan naar zijn bord. Toch raadt de gokchinees een gok op vrolijke Vasiel af: hij heeft in Linares namelijk bewezen moeite te hebben met de klok en in rapidpartijen lijkt dat vervelend.

Wie wint wel? Simpel: Carlsen. Carlsen is namelijk al een heel jaar goed in vorm, en de gokchinees is meer en meer fan geworden van de jonge Noor. Hij gaat winnen, omdat de overige kandidaten dat vooral niet gaan en doen, en Ivanchuk in gewonnen stellingen door zijn vlag gaat. Een woordje uitleg. Gelfand heeft tegen de echte toppers te veel moeite om partijen te winnen (zie Corus).

AronianAronian is creatief genoeg, meer bleek op Linares toch ook niet helemaal vuurvast. Bovendien: Amber is een prettoernooi, en de vraag rijst of de Armeen met zijn aandacht niet te veel bij andere zaken zal zitten. The Shaq-attack? I don’t think so. Erkend specialist in het vernietigen van 2600-jongens, maar tegen de 2700’ers bakte hij er tot nu toe weinig van. Bovendien zijn over de kwaliteiten als blindschaker weinig gegevens bekend.

Dan de echte grote kanonnen. Anand is wellicht de beste rapidspeler. Hij zal er dus wel dicht bij zijn, maar de winnaar van Linares wint nooit in Amber, dus hij heeft de statistiek tegen, en dat is een erkende wetenschap. Kramnik en Topalov gaan niet winnen – ook al zijn ze de twee beste schakers ter wereld – omdat de gokchinees de tip heeft gekregen dat beide heren elkaar een hand willen geven, en daarom hebben besloten om tegen elkaar forfait te geven. Puntjes zijn zo verloren, en ook het toernooi. Ten slotte die andere gedoodverfde winnaar: Moro. Beste blindschaker te wereld, maar wil het nu net lukken dat King Loek zijn duivels tegen Moro zal gaan ontbinden…

 1. pelemanov
  pelemanov15-03-2008

  Wat heeft Carlsen eigenlijk al bewezen in rapid en blind? Ik zet m’n geld toch op Kramnik ze. Hij heeft het tornooi bij m’n weten al een paar keer gewonnen en is in beide disciplines ijzersterk. Als hij wat weet te scoren in rapid, is de titel sowieso binnen, want blind is hij nauwelijks te pakken. Enkel Moro kan daar wedijveren, maar we weten allemaal dat Moro een loser is, nietwaar? 😉

  1000 euro op Vlad!

 2. Roel
  Roel15-03-2008

  Go Vlad, Moro & King Loek!

 3. wim
  wim15-03-2008

  alle uitslagen uit het verleden:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Melody_Amber

 4. Morozevich
  Morozevich16-03-2008

  Als Morozevich looser is, wat ben je dan ? 🙂
  Hij wint Amber gewoon punt uit

 5. steven
  steven17-03-2008

  wiiner natuurlijk,
  loser

 6. The voice
  The voice17-03-2008

  sweet!

 7. Joris Pelemans
  Joris Pelemans17-03-2008

  Beste Moro(n),

  ik ben uiteraard ook een loser (en wat voor één! :-D), maar ik heb niet de pretentie om te doen alsof ik iets anders zou zijn ;-).

  Vladie is anders ook wel behoorlijk aan ’t “loseren” :-s.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.