Leko troeft Anand af in rapidpartij

Anand en LekoHet “onmogelijke” is gebeurd: Anand heeft een rapidpartij verloren. Peter Leko was met wit te sterk voor de Indiër waardoor er nu 3 nieuwe leiders zijn in het Ambertornooi: Ivanchuk, Aronian en Topalov. Voorts is het deelnemersveld voor Dortmund bekend gemaakt…

Leko stunt tegen Anand

Anand verliest zelden tot nooit in het rapidschaak. Het gebeurde wel eens in het officieuze rapidwereldkampioenschap in Mainz (bijvoorbeeld tegen Radjabov en Grischuk), maar in het algemeen is hij onaantastbaar in die discipline. In Nice zorgde Peter Leko dan ook voor een stunt van formaat door Anand op zijn eigen terrein te kloppen. In een scherpe Najdorf won Leko een pion en uiteindelijk ook de partij. Een prima prestatie van de Hongaar. Het zal hem ook deugd doen want 2008 is voor hem totnogtoe een erg matig jaar geweest.

Van Wely GelfandDoor het puntenverlies van Anand konden diens achtervolgers de leiding overnemen: Aronian, Topalov en de jarige Ivanchuk (hij werd 39). Alle 3 wonnen ze hun partijen van 1.5/0.5 tegen respectievelijk Carlsen, Mamedyarov en Karjakin. De blindpartij Aronian-Carlsen was goed voor meer dan 100 zetten blindschaak!

De meest opvallende strijd kwam van Loek Van Wely. Eerst won hij op tijd na een vreemde blindpartij. In het rapid werd hij door Gelfand onder druk gezet. 130 zetten lang probeerde Gelfand de partij te winnen, maar door de 50-zettenregel werd het uiteraard remise.

De stand:

 1. Aronian
  Ivanchuk
  Topalov 5/8
 2. Anand 4.5/8
 3. Carlsen
  Kramnik
  Leko 4/8

Deelnemersveld van Dortmund is een verrassing

Dortmund is al jaren een van de sterkste tornooien ter wereld en werd wel eens in één adem genoemd met Linares en Wijk Aan Zee. Dit jaar pakt het tornooi echter uit met een toch wel verrassend deelnemersveld. Van de toppers zijn er de vast Dortmundnamen Kramnik en Leko. Zij worden aangevuld met Mamedyarov en Ivanchuk. De andere 4 namen zijn zeer verrassend. Vooreerst Loek Van Wely, die vroeger wel eens meedeed in dergelijke tornooien maar de laatste jaren toch enkel in de grote Nederlandse organisaties speelde (en in enkele grote open tornooien). Ian Nepomniachtchi won Aeroflot en is er dus ook bij.

Ieder jaar is er ook 1 Duitse naam bij en meestal is dat Arkadij Naiditsch, die het tornooi op 19-jarige leeftijd al eens won. Nu zijn er zowaar 2 Duitsers bij het gezelschap, want Naiditsch moet Jan Gustafsson naast zich dulden. Een verrassende keuze, ook omdat Gustafsson de reputatie heeft nogal veel droge remises te schuiven (althans, dat zei hij zelf ooit in een interview) en die reputatie is net iets wat Dortmund van zich af probeert te schudden. Het tornooi gaat door van 28 juni tot 6 juli.

 1. Damja
  Damja20-03-2008

  En de laatste speler is Nepomniachtchi. Dat zal, denk ik, zijn eerste toplevel toernooi zijn.

 2. Johan
  Johan20-03-2008

  Tja, ik denk dat het grote geld wat opgedroogd is in Dortmund. Maar leuk natuurlijk dat nu de ‘mindere goden’ (als je ze zo kunt noemen) Van Wely, Naiditsch, Gustafsson en Nepomniachtchi ook eens een kans krijgen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.