Aronian neemt de leiding over in Nice

Aronian-IvanchukLevon Aronian heeft in Nice de leiding genomen in het Ambertornooi. Daarvoor dankte de Armeen het blinde offerwerk van Morozevich, die Anand versloeg. De Indiër herpakte zich gisteren met een knappe zege tegen Karjakin en volgt nu op een half punt van Aronian. We brengen enkele knappe blind en rapidfragmenten…

Morozevich schittert opnieuw in het blindschaak

Alexander Morozevich staat bekend als een echte blindvirtuoos, maar stelde dit tornooi teleur tijdens de eerste speeldagen. Afgelopen 2 rondes herpakte Moro zich echter en speelde 2 erg overtuigende blindpartijtjes. De eerste was in ronde 5 tegen Vishy Anand. Moro speelde een normale Meraner, maar kon zich in deze stelling niet meer bedwingen:

Moro-Anand

Morozevich haalde uit met 25. Pxe6! en na …fxe6 26. Dxe6 Tf8 27. Tcd1 Tf7 28. Pe5 Tg7 komt de pointe 29. Lh6! en opgave want de toren gaat verloren en de stelling is hopeloos.

Morozevoch legt zijn offer tegen Anand uitIn ronde 6 mocht Moro met zwart tegen Loek Van Wely. King Loek liet in New In Chess onlangs nog optekenen dat “some openings deserve harsh punishment”. Loekie had het daarbij zelfs over het Frans en het koningsindisch en het zou ons ten zeerste verbazen moest het Albin-Countergambiet niet tot die categorie behoren. Helaas kwam de “harsh punishment” niet van Loek zelf, maar wel van Der Moro, die een heuse stormloop op de witte koning inzette:

Van Wely-Moro 

Moro maakt het boeltje letterlijk blindelings af: 23… Dxf3!! en na Txf3 volgt Txh2 met mat in twee.

Waar Moro in het blindschaak fantastische dingen liet zien, wilde het rapid niet meewerken. Moro blunderde een stuk tegen Anand en werd door Van Wely op remise gehouden. Van Anand’s verlies tegen Moro maakte Aronian het beste gebruik. Hij won zijn rapidpartij tegen zwarte beest Ivanchuk en wipt daarmee aan de leiding. Aronian heeft momenteel 7.5/12, een half punt meer dan Anand die zich gisteren in het blindschaak mooi herpakte tegen Karjakin:

Karjakin-Anand

Anand haalt met zwart uit: 22… Pfg4!! een mooie zet in het blindschaak. Na 23. hxg4 komt Dh4+ 24. Kg1 Pxg4 25. g3 Dxg3 26. Dg2 De3+ en de witte stelling is een ramp. Karjakin probeerde het daarom maar met 23. Kg1 en constateerde na Tf2! dat zijn dame geen enkel vluchtveld meer had. Knap blindrekenwerk van Anand.

Op de derde plaats vinden we een vijftal dat volgt op een punt van Aronian. Een van hen is Vassily Ivanchuk, die zoals gewoonlijk toch weer één ronduit briljante partij speelde. Deze stelling komt (helaas) niet uit een blindpartij, maar wel uit zijn witte rapidpartij tegen Karjakin. De lezer kan best zelf eerst zoeken naar een goed plan voor wit:

Ivanchuk-Karjakin

Ivanchuk pakte uit met het schitterende 14. Dxe6!! en won een ingewikkeld kluwen na 14… fxe6 15. Pxe6 De5 16. Pxg7 Kf8 17. Pe6+ Kf7 18. The1! en zwart moet zijn dame terugofferen waarna Ivanchuk profiteerde van zijn 3 pionnen en de zwakke zwarte koning. 18… Dxe1 (beter was Dxg5 19. Pxg5 Kg6!) 19. Pxc5+ Kg6 20. Txe1 Kxg5 21. Pxb7 en Chucky heeft een stuk en 3 pionnen voor de kwaliteit. Of het offer echt wint, is zeker niet duidelijk maar het is een prachtig idee.

De stand na 12 partijtjes:

 1. Aronian 7.5/12
 2. Anand 7/12
 3. Carlsen
  Topalov
  Ivanchuk
  Kramnik
  Leko 6.5/12
 4. Karjakin
  Morozevich 5.5/12
 5. Mamedyarov 5/12
 6. Gelfand
  Van Wely 4.5/12
 1. pelemanov
  pelemanov22-03-2008

  Zalig tornooi is dit :-). Carlsen heeft nu effe droogjes Anand gelegd in rapid en Aronian blijft rocken…

 2. wim
  wim23-03-2008

  Ja zalig tornooi.

  Morozevich won weer zijn blindpartij tegen Ivanchuk maar Ivanchuck stond op +7!

  De stelling Ivanchuk – Karjakin hierboven is al eens voorgekomen, toen vond wit de voortzetting niet. Mogelijk is het huiswerk maar daarom niet minder mooi.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.