Aronian wint iedere reeks in het Ambertornooi

Aronian-CarlsenDuidelijker kan een overwinning niet zijn: Levon Aronian heeft in nice elke reeks van het Ambertornooi gewonnen. Vooral in het rapidgedeelte blonk de Armeen uit en liet niets heel van de tegenstand. Aronian won met 2.5 punt voorsprong op 4 achtervolgers…

3/3 voor Aronian

Het is al 3 jaar geleden dat een speler nog eens de drie categorieën van het Ambertornooi won. Toen was Anand overduidelijk de sterkste. Meer zelfs, de afgelopen 15 jaar was de Indiër de enige die dat huzarenstukje uithaalde. Maar zoals onze gokchinees ooit schreef: De winnaar van Linares wint nooit solo het Ambertornooi. Vorig jaar was Moro degene die Anand’s plannen verstoorde, maar dit jaar ging het veel verder: voor het eerst in 5 jaar tijd won Anand niet in het rapidtornooi, zijn ultieme specialiteit. Op dat domein was Aronian werkelijk fenomenaal: 2 volle punten voorsprong. Anand eindigde zelfs op 3 punten, een zelden geziene gebeurtenis in het rapid.

Het zijn maar enkele cijfertjes die aantonen dat Aronian echt geschiedenis heeft geschreven. Jaar na jaar wordt de Armeen bekender en bekender. Zoals al gezegd won Aronian het rapid, maar ook in het blindschaak kroonde hij zich tot de beste met een score van 6.5/11, weliswaar gedeeld met Kramnik en de “zwalpende” Morozevich (dat zwalpen is dus relatief).Carlsen, foto@Chessvibes

Aronian startte erg goed dit tornooi, maar toen hij aan de leiding kwam verwachtte niemand dat hij daar zou blijven. Hij kreeg immers nog de kleppers over de vloer: Anand, Morozevich, Kramnik en Leko. In die tweekampen bleek de Armeen echter ook veel te sterk. Hij won van Anand, veegde Moro met 2-0 en hield Kramnik en Leko vlotjes op remise (hoewel hij tegen Leko een eindspel met een pion minder moest verdedigen). Tegen Kramnik gebeurde er trouwens iets vreemds. Het DGT-bord liet het afweten waardoor beide spelers naast elkaar door de tornooizaal ijsbeerden zonder te spelen. Pas toen het bord vervangen werd, werd de partij voortgezet (je kan het filmpje bekijken op Chessvibes).

Naast Aronian viel vooral ook de prestatie van jonge god Carlsen op. De Noor blijft presteren op topniveau en werd tweede met 12/22. Hij is incontournable geworden in het topschaak en met een overwinning in Wijk, een tweede plek in Linares en een tweede plek hier is hij zelfs de meest regelmatige speler van het moment.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.