Spectaculaire eerste dag eindigt met 5 remises

De verrassing van de dag: LafosseVijf remises: het lijkt wel de eerste ronde van een gesloten grootmeestertoernooi. Toch geven deze remises een vertekend beeld, want er werd – op één partij na – duchtig geknokt tussen alle spelers. Zo noteerden we in twee van de vijf partijen een offer en waren er veel wisselende situaties.

Lisez en francais

Soors en Hamblok maken hun handen nog niet vuil

Het is vrij uniek dat twee spelers van exact dezelfde club in de elitereeks spelen. Vorig jaar vertegenwoordigden Arvid Viaene en Tieme Verlinde Brugge, dit jaar zitten Roel Hamblok en Stef Soors in de elite voor Overpelt: Een kleine club met twee uitstekende jeugdspelers. Zoals wel verwacht kon worden, maakten de twee het niet te zwaar. Hamblok had zijn opening goed voorbereid en nadat Soors de minst agressieve variant koos, werd vrijwel meteen remise besloten.

Nijs-SarrauDe andere partijen boden veel meer spektakel, te beginnen met Nijs-Sarrau. Sarrau rammelde de ogenschijnlijk ingewikkelde zetten in geen tijd af, een vrucht van zijn uitstekende voorbereiding (in feite kennis van die opening, want hij had het niet specifiek voorbereid). Nijs moest een hele poos nadenken, maar hield de stelling wel in balans. Toen Sarrau een stuk offerde voor vier pionnen, leek het hek helemaal van de dam maar net dan bood de Limburger remise. “Ik was toch niet zo overtuigd van de stelling. Nils had wel weinig tijd, maar ik vond het niet de moeite om daarop te gaan spelen. Bovendien is remise met zwart niet zo slecht. Achteraf bekeken had ik misschien moeten doorspelen”, reageerde Sarrau enigszins teleurgesteld.

Toen zij tot een remise kwamen, was het bord bij Lafosse-Larmuseau al een tijdje ontploft. Lafosse speelde enkele eigenaardige zetten (zoals La3) en kwam in een bijzonder benarde situatie terecht. Larmuseau miste een simpele pionwinst (met Lxh2, zie de analyse op Schaakfabriek Plus) en ruilde zijn toren voor een stuk en 2 pionnen. Plots leek het echter Lafosse te zijn die winstkansen had. Zover kwam het uiteindelijk niet en in een eindspel met gelijke lopers werd het remise.

Favoriet Leenaerts vergist zich in de klok

Spektakel was er ook in de topper Leenaerts-Gryson. De elofavoriet kwam goed uit een Pirc-opening en won na enige tijd een kwaliteit.

LeenaertsDaarvoor had hij wel veel tijd geïnvesteerd en met nog 37 seconden op de klok moest hij nog twee zetten doen. Althans, dat dacht Leenaerts, want de regels op dit toernooi zijn anders: de spelers krijgen 90 minuten en 30 seconden per zet voor héél de partij. Toen Leenaerts erachter kwam dat hij geen half uur extra op zijn klok kreeg, besloot hij te berusten in remise. Een heel intense partij.

Nicolas Vanderhallen was goed bezig om zijn tegenstander, Sven Forster, traag maar zeker van het bord te zetten. Toen het moneytime was, liep het echter grondig mis. Vanderhallen won wel een pion, maar het daaropvolgende toreneindspel was potremise.

Daarmee eindigt deze eerste dag op vijf remises, vijf felbevochten puntendelingen. Een verslagje van de lagere reeksen volgt in het bulletin dat ter download zal aangeboden worden. We kunnen u wel al de partijen van de elite aanbieden met korte commentaren van Frederic Decoster. Daarvoor moet u uiteraard bij onze gloednieuwe partijensite Schaakfabriek Plus zijn. De partijen van Larmuseau en Vanderhallen worden in de loop van de dag nog bijgevuld.

Bij de -20 moeten we toch één verrassing vermelden, want de nummer 1 Dimitri Allaert moest meteen een remise toestaan.

 1. Franckov
  Franckov31-03-2008

  Waar zijn de uitslagen van de overige groepen te vinden van het BK en ook de paringen voor de volgende ronde?

 2. scheven
  scheven31-03-2008

  Vét man! Echt de max die schaakfabriekplus!
  Leuke partijen ook in de eerste ronde; vooral de Kramnikiaanse veging van Vanderhallen vond ik sterk (benieuwd hoe hij het nog jammerlijk uit handen gegeven heeft).

 3. The Voice
  The Voice31-03-2008

  Ja leuk initiatief!
  Maar waar kan ik de resultaten van de -20 zien?
  Lijkt me een klein hiaat op de offi site van het BK, of kijk ik erover?

 4. steff
  steff01-04-2008

  de hoofding is een beetje verkeerd; de gecombineerde reeks -18/-20 wordt aangeduid als “-18”.

 5. The voice
  The voice01-04-2008

  @ steff
  Dat moet dan intussen geüpdatet geweest zijn, want gisteravond stonden de -20’ers er nog niet bij!
  Maar nu dus wel 🙂

 6. Yen
  Yen01-04-2008

  Het belooft inderdaad een spannend kampioenschap te worden. En het nieuw initiatief kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen. Op chessbase.com staat trouwens een leuke aprilvis: ‘verloren’ brieven van Fisher die zogezegd teruggevonden zijn…

 7. Jan Lagrain
  Jan Lagrain01-04-2008

  Hey, Rob

  Je begrijpt het verkeerd hoor. De -18 is een reeks waar de -20 ook in speelt. Dit stond gewoon niet aangegeven in de titel (waar enkel -18 stond) 🙂

 8. The voice
  The voice01-04-2008

  Hi Jan,

  nja nee, het was vreemd, er stonden bvb. maar 4 spelers met 0.5, Allaert stond er niet tussen. Waarschijnlijk is de lijst in de dbase nu aangevuld, met het gekende resultaat.
  Bedankt voor de opvolging!
  En profi met de expansie hé!
  Misschien een idee om ook de IC op schaakfabriekplus te hosten? Semi-live? 😀

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.