Nijs en Vanderhallen winnen toppers en nemen de leiding

NijsGeen enkele remise en geschudde kaarten: dàt is de simpele conclusie van de vierde ronde. De grootste verrassing kwam van Nils Nijs, die vrij overtuigend won van favoriet Robin Leenaerts. In de andere topper blunderde Maarten Larmuseau verschrikkelijk tegen Vanderhallen en verloor. Bij de -18 blijft alles open na remises op de topborden, terwijl Glenn De Schampeleire vlot won van Michiel Larmuseau om alleen aan de leiding te komen bij de -16…

Lisez en francais

Nijs zorgt voor een stunt

Nils Nijs-Robin Leenaerts was een van de twee grote clashes van de dag.

Nijs en Leenaerts kunnen er mee lachenDe partij begon letterlijk op zet 1, want Nijs verraste zijn tegenstander met 1. e4. Beide heren konden er wel smakelijk om lachen (foto). Een Siciliaanse Alapinvariant verscheen op het bord waarin Leenaerts een erg bedenkelijke voortzetting koos. Nijs’ stukken werden erg actief en hij won een pion. Een tweede pion ging er ook aan, waarna een moeilijk eindspel werd verwacht. Beide spelers hadden immers nog erg weinig tijd. Maar Leenaerts blunderde ook nog een stuk en gaf toen op. Een mindere partij van Robin, een belangrijke overwinning voor Nijs die met 3/4 aan de leiding komt.

Dé blunder van de dag kwam echter van Maarten Larmuseau.

Db4???

In een stelling die perfect aanvaardbaar lijkt voor wit, speelt hij hier Db4?? en na Tf1 valt de dame. Een jammer einde voor deze gelijkopgaande topper. In de andere partijen vloeide er ook bloed. De vijfde leider van het gezelschap, Jelle Sarrau, verloor namelijk van Wouter Gryson na een scherpe partij. De twee Overpeltenaars wonnen vandaag. Soors veegde Forster zonder veel moeite, terwijl Roel Hamblok hetzelfde deed met Lafosse.

Sarrau-Gryson 0-1
Larmuseau-Vanderhallen 0-1
Nijs-Leenaerts 1-0
Soors-Forster 1-0
Lafosse-Hamblok 0-1

Nils Nijs en Nicolas Vanderhallen leiden met 3/4 en spelen morgen tegen elkaar.

Spannende toppers bij -18 brengen geen kentering

Arno Bomans koos op bord 1 van de -20/-18 voor de ietwat vreemde bird-opening (met f4). Hij kon Adrian Roos echter onder druk zetten door snel te kiezen voor een koningsaanval. Meer zelfs, Bomans kwam totaal gewonnen te staan maar koos in plaats van de directe tactische winst voor een iets eenvoudigere pionwinst. Dat bleek in het toreneindspel niet voldoende en het werd nog remise.

Jonas Van CappellenJean Herman-Sigiswald Barbier werd een degelijke remise, maar Stief Gijsen-Jonas Van Cappellen was een formidabele partij, in die zin dat er heel erg veel gebeurde. De Humbeeknaar speelde echter een weerlegde variant in de Siciliaanse draak. Het leek dan ook lange tijd de slechte kant op te gaan, maar in de eindfase maakte Gijsen enkele fouten waardoor het toch nog remise werd. De top 4 van vandaag blijft wel de top 4 van morgen: Jean Herman, Sigiswald Barbier, Arno Bomans en Adrian Roos voeren de lijst aan met 3.5/4.

De Schampeleire maakt indruk bij de -16

De -16 is een waanzinnig boeiende reeks met prima spelers als Pieter Reyniers, Jeroen Deschepper en Michiel Larmuseau.

De Schampeleire-LarmuseauHet is echter een outsider die momenteel de boel achter zich laat: Glenn De Schampeleire won vandaag snel een pion in de topper tegen Larmuseau. Die gaf hij niet meer weg en De Schampeleire won al bij al vlot. Met 4/4 is hij nu de enige leider.

Bij de -14 zijn er nog twee overblijvers. Tanguy Ringoir drukte Jason Vandenberghe weg in een eindspel en ook Eva Baekelant heeft nog 4/4. Morgen ontmoeten de twee elkaar.

Je kan alle partijen van de elite naspelen op schaakfabriekplus, waar ook een analyse van Arno Bomans zal komen over zijn bijna winst tegen Roos. De uitslagen en paringen komen op de officiële site.

  1. sven
    sven08-04-2008

    ik ben trots op u

    sven
    xxx

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.