Nijs en Vanderhallen zullen het onder elkaar uitvechten

VdhZowel Nils Nijs als zijn directe achtervolger Nicolas Vanderhallen wonnen vandaag hun partij. Nijs haalde een Houdini uit tegen Gryson, terwijl Vanderhallen Hamblok rustig wegdrukte. Bij de -20/18 deden leiders Bomans en Roos hetzelfde terwijl Glen De Schampheleire wéér won.

Lisez en francais

“Met 1 minuut op de klok zie je alles rooskleurig”

Wouter Gryson-Nils Nijs was de partij die de Schaakfabriek-commentators vandaag op hun agenda hadden gezet. En we werden niet teleurgesteld. Gryson had zich namelijk goed voorbereid en volgde het erg originele plan Dh3, een plan dat Nils niet kende. Het gevolg was eenvoudig: Nils verloor een pion én had nog maar 5 minuten op zijn klok (na amper 12 zetten!) tegen 1u10 minuten voor de Bruggeling.

Gryson-NijsMaar Nijs bleef kalm en deed actieve zetten. Gryson bleef Nijs onder druk zetten door snel zijn zetten af te rammelen. Helaas voor Wouter zaten er een paar mindere tussen en Nijs deelde enkele rake klappen uit. Een vol paard ging eraf en Nijs hield zijn tijd op de minuut (dankzij de 30 seconden die ze er per zet bij krijgen). Toen er nog een toren van het bord verdween, vond Gryson het welletjes. Zo scoort de man uit Mortsel een bijzonder belangrijk punt in de strijd om de titel.

“Ik stond echt slecht in het begin, maar toen ik nog 1 minuut had zag ik alles rooskleuriger dan het eigenlijk was. Ik kende die zet Dh3 niet en koos dan maar voor de meest ingewikkelde variant die praktisch nog wel kansen bood”, reageerde Nijs opgelucht.

Vanderhallen drukt door

Intussen was Roel Hamblok goed uit de opening gekomen tegen Nicolas Vanderhallen. Maar daarna bleek dat Vanderhallen de stelling wat beter begreep dat de Limburger. Na enkele onnauwkeurigheden bouwde de nummer 2 in de stand een sterk centrum uit en won ook de partij.

Soors-LarmuseauNog spektakel bij Soors-Larmuseau waar Larmuseau eerst een stuk offerde (op d4) en Soors enkele zetten later hetzelfde deed (op g6). Toen de storm opklaarde, was het eindspel met ongelijke lopers remise. In de andere partij leek Forster Lafosse van het bord te blazen, maar de sneltrein Lafosse (hij had nog meer dan 1 uur op zijn klok toen de partij na zo’n 60 zetten op remise eindigde) wist zich op de een of andere manier nog te redden.

Sarrau en Leenaerts vochten verbeten om het punt, maar toen Leenaerts zijn vrijpion blunderde was het Sarrau die nog probeerde te winnen. Maar het was remise en dat werd het ook.

Roos, Bomans en De Schampheleire zetten de puntjes op de i

RoosBij de -20/18 waren er ook 2 concurrenten: Bomans en Roos en zij deden vandaag hetzelfde als Vanderhallen en Nijs. Bomans verpletterde Mastalerz na een raak paardoffer op e6, terwijl Roos Stief Gijsen groen liet lachen. Barbier en Allaert remiseerden, waardoor Bomans en Roos nu écht weglopen van de achtervolgers.

Bij de -16 heeft Glen De Schampheleire eveneens een fantastische zaak gedaan. Hij klopte met wit elofavoriet Jeroen Deschepper en loopt uit op de tegenstand. Enkel Michiel Larmuseau kan nog enigszins volgen (hij heeft een halfje minder).

De hegemonie van Tanguy Ringoir bij de -14 blijft duren. Bij de -12 leiden er 2 Nederlanders: Stefan Beukema en Jan Cox. Beukema heeft een halfje meer dan Cox. Hans Vandersmissen staat derde. Bij de -10 vechten Lennert Lenaerts en Hendrik Decrop een verbeten strijd uit (beiden hebben 6.5/7) en bij de -8 staat Rupert Hoop een punt los op de concurrentie.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.