Nils Nijs en Arno Bomans winnen de titels

NijsHet leek razendspannend, maar uiteindelijk draaide de laatste ronde uit op een zegetocht voor de leiders. Nils Nijs moest niet wachten op de partij Vanderhallen-Sarrau, want hij won zelf met zwart van Maarten Larmuseau. De monsterscore 7/9 was genoeg voor een eerste plaats en een ruime voorsprong. Bij de -20/18 speelde Arno Bomans remise wat voldoende was voor zijn eerste titel.

Lisez en francais

Sarrau wint dankzij uitstekende voorbereiding

Nicolas Vanderhallen moest winnen om nog kans te maken op de titel. Met wit kreeg hij Jelle Sarrau tegen en dat is niet meteen zijn meest geliefde tegenstander. Sarrau had immers geen slechte score tegen Vanderhallen. Net als in de vorige rondes toonde Sarrau zijn uitstekende voorbereiding. Hij pakte uit met Pb6, wat nog maar zelden gespeeld was op topniveau. Het was geen nieuwtje (zoals wij eerst dachten tijdens het live commentaar) want Jelle vertelde ons na de partij dat deze zet 2 keer gespeeld was, door dezelfde grootmeester dan nog.

Vanderhallen-SarrauNils Nijs was intussen kalmpjes een gelijke stelling aan het verdedigen. Zijn tijd slonk weliswaar zienderogen, zoals het Nijs betaamt dit tornooi. Vanderhallen was intussen in gedachten verzonken na de zeldzame variant van Sarrau. Hij ging in de fout en Sarrau won een pion. Er werd uiteindelijk geruild en de Limburger volgde een prima plan (zoals IM Hovhanisian in de analyse aangeeft) om een beslissend voordeel te hebben.

Nijs wandelde lichtjes nerveus langs de borden en zag dat zijn concurrent in de problemen was. Maar die spanning ging snel weg toen Larmuseau, de tegenstander van Nijs, plots een fout offer op e6 deed. Nijs won een stuk en enkele zetten later nog een toren. Met zijn anderhalve minuut op de klok was dat meer dan voldoende om de partij te winnen. Met 7/9 was alle spanning toen verdwenen, behalve voor de tweede plaats. Sarrau’s motor was even aan het sputteren geslaan, maar hij hield het hoofd koel en vond een matnetje na wederzijdse promotie. Sarrau wipt daardoor over Vanderhallen naar de tweede plaats en plaatst zich zo voor het WK bij de -20.

“Schoenen kopen”

De opluchting bij Nijs was enorm. “Ik heb gewonnen op mijn manier, in zware tijdnood”, lachte hij. “Ik had dit totaal niet verwacht. Uiteindelijk was ik maar de 8ste elo van de hele groep. Ik heb ook wel wat geluk gehad tegen Gryson bijvoorbeeld, maar mijn concurrenten ook dus ik denk wel dat ik het verdiend heb.” Nijs wint met zijn eerste plaats 250 euro en de opdracht van zijn moeder was duidelijk: “Nu gaat hij nieuwe schoenen kopen”.

Soors-LafosseIn de andere partijen was er ook nog vanalles te beleven, behalve bij Wouter Gryson en Roel Hamblok. Hamblok blunderde een pion en gaf er zelfs meteen de brui aan, na amper 12 zetjes. Stef Soors leek de bovenhand te gaan halen over Lafosse en bereikte een gewonnen stelling. Soors had echter hevige tijdnood (zo redde hij zich onder andere met nog 1 seconde op de klok) en kreeg de stelling niet afgewerkt. Remise. In de strijd om de laatste plaats was Robin Leenaerts goed bezig met Sven Forster van het bord te kegelen tot hij plots al zijn stukken offerde en geen mat bleek te hebben. Opnieuw een ontgoocheling voor de elofavoriet, die troosteloos laatste eindigt in deze elitereeks.

Bomans is snel zeker van de titel, net als De Schampheleire

Bij de -20/18 kon het ook nog erg spannend worden. Adrian Roos had namelijk maar een halfje minder dan Bomans en toen die een snelle remise speelde, leek Roos zeker kansen te hebben. Zijn stelling was echter moeilijk en vrij snel besloot de Zottegemnaar tot remise. Zo was hij zeker van een tweede plaats. Reinald Van Praet werd erg verrassend derde en verloor geen partij dit tornooi. De titel bij de -20 was voor Dimitri Allaert, die eigenlijk gisteren al zeker was. Allaert was samen met van Praet derde in de totaalstand.

De SchampheleireDe -16 eindigde ook snel: De Schampheleire en Yasseen De Herdt speelden een theoretische variant die na een torenoffer op remise uitdraaide. Dankzij zijn onderlinge overwinning tegen concurrent Larmuseau was hij zeker van zijn eerste Belgische titel. Spannender was de vrouwencompetitie in deze reeks. Marigje Degrande stond een halfje voor op Hanne Goossens, maar verloor van Yordi Schaeken en werd alsnog voorbij gestoken.

De -14 was voor Ringoir (met 9/9), de -12 voor Beukema, de -10 voor Lenaerts en de -8 voor Rupert Hoop. Alle resultaten komen nog op de officiΓ«le site.

Een eindverslag volgt later. Voorlopig kan je de partijen van de elite al allemaal bekijken op Schaakfabriekplus.

 1. Edgard
  Edgard06-04-2008

  Glen De Schampheleire is zeker kampioen bij de -16 aangezien men voor de eerste plaast eerst kijkt naar het onderling resultaat en pas daarna naar de scheidingspunten (de partij Glen-Michiel was 1-0).

  Proficiat Glen!!!

 2. Pascal
  Pascal06-04-2008

  Proficiat Nils! SK Oude God is trots op je.

 3. Fideel
  Fideel06-04-2008

  Proficiat aan Glen en Adrian en aan Hans Temmerman die dit voor hen mogelijk maakt. Dit moet toch wel een nieuw hoogtepunt zijn in de geschiedenis van de Zottegemse schaakclub.

 4. Kjell
  Kjell06-04-2008

  Goe gedaan Arno!!!

 5. Paradijsvogel
  Paradijsvogel06-04-2008

  De kampioenen komen dus van :

  Oude God Mortsel
  Humbeek
  Zottegem
  Bredene
  Hoboken
  Genk
  Aalter

  Waar is de tijd dat een paar clubs deze reeksen domineerden ?
  Een pluim voor de Vlaamse (en Waalse) jeugdwerkingen doorheen heel het land. Vooruit is de boodschap !

 6. Tu Dum
  Tu Dum06-04-2008

  Proficiat aan alle winnaars !

 7. Brul
  Brul06-04-2008

  Proficiat Nils. De terechte winnaar.

 8. jef patat
  jef patat06-04-2008

  Die arme gokchinees zat er behoorlijk ver langs…

 9. KAra
  KAra06-04-2008

  Proficiat Nils, de meest degelijke is de verdiende winnaar. Jammer dat we geen draakpartijen gezien hebben! πŸ˜‰

 10. maurissen marcel
  maurissen marcel06-04-2008

  proficiat,

  Nils, je heb dat ferm gedaan ik heb wim gebeld en hij is heel fier op je, dat zijn wij trouwens ook. Marcel Lisette Wim Joke en Annemie

 11. Gorocolski
  Gorocolski06-04-2008

  Proficiat, Nils!

  Gorik

 12. Jan Van Leeuwen
  Jan Van Leeuwen06-04-2008

  een dikke proficiat aan alle winnaars,

  herkansingen volgen op het Kampioenschap van Vlaanderen 2008,

  van 9 mei tot en met 12 mei 2008

  Gito Martelaarslaan 13 9000 Gent

 13. belgisch
  belgisch06-04-2008

  weet iemand waar de andere uitslagen staan want op juniorchess staat niets meer

 14. Tu Dum
  Tu Dum06-04-2008

  ‘k zou ook wel eens de stand willen zien πŸ™

 15. Jos Jeannine Laurein
  Jos Jeannine Laurein06-04-2008

  Meer moest het niet zijn! :o) We hadden niet anders verwacht! Proficiat Nils! En voor mij ook een nieuw paar schoenen! Da zit er tochwel in hè (laurein)!
  Geniet ervan!

  Groeten vanuit Ulbeek

 16. Tim
  Tim06-04-2008

  En alweer een dikke merci voor Jan die het BK een hele week lang uitstekend gecoverd heeft!

 17. FiFi
  FiFi07-04-2008

  Leuk om de verslaggeving te kunnen volgen op “De Schaakfabriek” !
  Anders dan op sommige sites waar je nu na ronde 9 toch eindstanden zou verwachten. πŸ™
  Klassiek hoe een site stilvalt na de voorlaatste ronde terwijl iedereen zit te wachten op het eindverdict.
  Geen resultaten meer, geen partijen en vooral geen eindstanden. Zelfs geen tabelletje met de kampioenen.

 18. Arno
  Arno07-04-2008

  Een kleine rechtzettening Jan, “20/18 speelde Arno Bomans remise wat voldoende was voor zijn eerste titel” mijn eerste BELGISCHE titel πŸ˜€
  Ik won in 2006 het vlaams jeugdkampioenschap πŸ™‚

  Voor de rest een dikke proficiat aan de schaakfabriek die het BK 2008 extra kleur geeft met toffe verslagen en partijen!

  Arno

 19. Reinald
  Reinald08-04-2008

  nog ne proficiat arno ge hebt het verdient!

 20. Arno
  Arno09-04-2008

  Thx!! Ik moet er wel zeker bij vermelden dat dankzij mijn clubgenoot: Reinald, die Adriaan op een remise hield, ik met een remise genoeg had in de laatse ronde voor de titel.

  Goe gedaan en proficiat met u derde plaats, revelatie van het tornooi πŸ˜‰

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.