BK Jeugd eindverslag: de groene armen en de falende Chinees

De nieuwe rageHet BK zit erop en één conclusie kunnen we zonder meer stellen: onze gokchinees is al zijn nog niet weggegokte centjes kwijt. Nils Nijs verraste namelijk met een knalprestatie in een erg gezellig Belgisch kampioenschap, dat gekleurd werd door tal van nevenactiviteiten en een spannend verloop…

De gokchinees zoekt sponsors

“Een slechte investeling”, was de eerste reactie van onze gokchinees toen hij vernam dat Nils Nijs opnieuw had gewonnen in de laatste ronde. het zag er nochtans lange tijd goed uit: De Chinees had gegokt op Nicolas Vanderhallen, maar helaas voor hem (en voor Nicolas) verpletterde Nijs de tegenstand. Vooral zijn degelijkheid en zijn strijd tegen de tijdnood (stressbestendigheid) vielen op en gecombineerd bleek dat in dit tornooi succesvol: Nijs verloor geen enkele partij en werd enkel tegen Gryson en Hamblok even in het nauw gedreven.

NijsBovendien bleek Nijs net in die tijdnood zijn beste schaak boven te halen met heel erg weinig fouten en een groot gevoel voor afstraffing van fouten die de tegenstanders maakten om te profiteren van die tijdnood. Wie had vooraf kunnen denken dat Nijs op zijn 14de het BK elite zou winnen met 1.5 punt voorsprong op de rest? Waarschijnlijk zijn clubgenoten bij Mortsel, maar voor het overige toch een verrassing, weliswaar een oververdiende én aangename verrassing.

De gok van de Chinees voor Vanderhallen was nog een beetje gefundeerd, maar zijn top 3 deden de centen volledig verdwijnen: Larmuseau en Leenaerts eindigden namelijk samen laatste. Nochtans begonnen zij veelbelovend aan het tornooi. Vooral Maarten Larmuseau had enkele prima kansen om partijen naar zich toe te trekken (we denken aan zijn gewonnen stellingen tegen Leenaerts en Lafosse en aan de onnavolgbare dameblunder tegen Vanderhallen). In tegenstelling tot wat de Chinees dacht, waren ook Jelle Sarrau (heel sterk laatste jeugdtornooi voor hem) en Jimmy Lafosse uitstekend.

Conclusie: al het geld is op!

Succesvolle nevenactiviteiten

Door de grote drukte tijdens het tornooi, hebben we nog geen woorden vuil gemaakt aan de nevenactiviteiten en tornooitjes die georganiseerd werden in Oostende.

simultaanVooral de simultaan van Bart Michiels en Thibaut Maenhout was een knaller. De BV’s amuseerden zich kostelijk en keken vol verbazing toe hoe Michiels geen enkele partij van zijn 30 borden verloor. Van die BV’s haalde enkel Daisy Thijs (actrice bij onder andere Thuis, zij woont samen met een prima schaker) een half puntje, al was dat enigszins gevleid. “Bart was heel erg lief voor mij en liet me zelfs enkele keren terugzetten”, gaf Thijs toe. “Maar het was wél heel tof”. De simultaan trok ook heel wat media met onder andere Dag Allemaal, VT4 en dies meer.

For the record: Michiels speelde 4 remises. Thibaut Maenhout verloor 1 partij maar won al de rest. De BV’s blonken ook uit in hun vakgebied. Zo stelde Geert Lambert (spirit-politicus) dat schaken erg veel op politiek lijkt, behalve dan dat er nu geen koning is in dit landje. Die politiekers toch… (onderaan een foto van Lambert die tijdens de simultaan geregeld de hulp vroeg aan Daan Hugaert om wel zeker te zijn dat de zet die hij in gedachten had reglementair wel ok was)

Jan Van Den Berghe

Daisy Thijs

rij BV's

Lambert en Hugaert

Bij de schakers nog populairder waren de blitz en doorgeefschaaktornooien. Om en bij de 150 mensen voor beide evenementen bewijst het gigantische succes. De blitz werd gewonnen door Tom Piceu en Robin Leenaerts (die hier wel fantastisch speelde) met 8/9. Het doorgeefschaaktornooi was een strijd tussen favorieten Roy Schoemans-Mher Hovhanisian en cofavorieten Nicolas Vanderhallen-Tieme Verlinde. Die laatsten wonnen een testwedstrijd met 2 ploegen, want Robin Leenaerts en Reinald Van Praet waren verrassend ook mee. Op vrijdag werd ook nog een oploskampioenschap georganiseerd door ervaren probleemoplossers als Eddy Van Beers.

De nieuwe rage

Voorts was dit Bk jeugd het begin van een nieuw project van Schaakfabriek, de Schaakfabriekplus. Met deze site hopen we te anticiperen op enkele vragen van lezers die graag ook wat meer partijmateriaal zouden zien. Schaakfabriekplus doet niets anders en voorziet partijmateriaal (evt met analyses of semiliveuitzendingen) van alle grote Belgische tornooien. De volgende afspraak voor het plusje is op het Vlaams Kampioenschap in Gent.

NoirouxEen dankwoord gaat nog naar onze medewerkers die schaakfabriekplus mee hebben verwerkt én naar Kevin Noiroux, die instond voor de deskundige vertalingen van onze artikels.

De eindceremonie zette alle winnaars in de bloemetjes en eindigde met een uitnodiging voor het Belgisch kampioenschap in Eupen begin juli. Of, om het in de woorden van de nieuwe bondsvoorzitter Günther Delhaes te zeggen: “We hopen dat jullie daar allemaal klaarkomen”.

Het zit erop voor dit jaar. Volgend jaar trekken we naar Houfalise in de Ardennen. Er rest ons enkel onze lezers te bedanken voor de trouwe komst. En écht eindigen doen we met een nieuwe “rage” bij enkele jeugdspelers: groene stiften op de arm…

groene stiften

meer groene stiften

nog meer groene stift

Ons nog opgevallen:

Tarrasiouk

De kostuums van Tarrasiouk

Jonas Van Cappellen

Het leuke hoedje van Jonas Van Cappellen.

 1. Adrian
  Adrian07-04-2008

  Een fantastisch tornooi met een fantastische communicatie naar de buitenwereld toe!

  De Schaakfabriek zorgde voor de nodige coverage en zorgde voor de nodige humor tussendoor. Verdient een pluim voor al het werk.

  Het tornooi was 3 jaar georganiseerd in de Kinkhoorn en was tot in de puntjes in orde!

 2. Joris Pelemans
  Joris Pelemans07-04-2008

  Klopt, ik ga het tornooi missen! Verveel me nu al ;-).

 3. jef patat
  jef patat07-04-2008

  Een dikke proficiat aan Schaakfabriek!

 4. Limbourg Remi
  Limbourg Remi07-04-2008

  Dik proficiat voor de inrichters en voor alle medewerkers aan het toernooi, voor de redactie van Schaakfabriek . De simultaan met de BV’s was pure propaganda voor ons schaakwereldje .
  Zo’n initiatieven verdienen alle steun van de KBSB en de Federaties .
  Dus, doe zo verder .

  Remi Limbourg.
  penningmeester VSF

 5. homer
  homer07-04-2008

  mai bijna uitgeschoven over uw slijm, adrian 😉

 6. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez07-04-2008

  Bijna (deze week) veel photos op http://www.echecs-photos.be !

 7. luc oosterlinck
  luc oosterlinck07-04-2008

  Ik bedank alle deelnemers voor de geweldige schaaksfeer, waar jullie voor gezorgd hebt, ik ben ook gelukkig dat ik mijn steentje mogen bijbrengen hebt aan deze schitterende groep medewerkers. Ik hoop onze Belgische jeugd nog velen diensten te kunnen bewijzen in de toekomst.

  Tot volgende keer Luc

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.