3 leiders in het Nederlands kampioenschap

Shirov verloor van GelfandVorige week woensdag begon in Hilversum het Nederlands Kampioenschap. Na 6 rondes zijn er nog 3 leiders: favoriet Daniël Stellwagen, Sipke Ernst en Jan Smeets. In Rusland is het Russisch ploegenkampioenschap aan de gang. Het zal de trouwe schaakfan niet verbazen dat dit de sterkste “interclub” ter wereld is…

Drietal lost Nijboer af

10.000 euro. Daar spelen de Nederlandse toppers voor. Het financiële verschil met onze nationale kampioenschappen is enorm, maar dat geldt ook voor het spelniveau. Met Tiviakov, Stellwagen, Nijboer en L’Ami zit er een hele pak kwaliteit in het twaalftal. Meer zelfs, slechts 4 van de 12 is geen grootmeester. En dan spelen Van Wely, Timman en Sokolov niet eens mee.Smeets

De eerste dagen werden gedomineerd door Friso Nijboer die met 2.5/3 sterk uit de startblokken schoot. Hij won van Smeets en Brandenburg (de enige IM in het gezelschap) en remiseerde tegen Reinderman. Het liep allemaal prima voor Nijboer die zijn niveau wist aan te houden tot hij in ronde 5 op Ruud Janssen (neen, niet dezelfde Ruud Jansen die onze internationale tornooien gokchineest) stootte. Toen was het Yge Visser die het heft in handen nam met 3.5/5.

In ronde 6 draaide de situatie nog een keer. Visser verloor namelijk van achtervolger Sipke Ernst. Stellwagen klopte Ruud Janssen. Jan Smeets zorgde voor de verrassing door topfavoriet Tiviakov te verslaan. Die 3 staan nu aan de leiding met 4/6. L’Ami, Nijboer, Visser en Reinderman volgen op een half punt.

Er is ook een open tornooi aan het NK gekoppeld en daarin speelt de Belgische kampioen mee voor de prijzen. Met 3/3 is hij samen met GM Fridman (2640) en Dennis De Vreugt (2403) leider. Ook onze landgenoot Jan Rooze doet mee. Hij heeft 2.5/3.

Wereldtop speelt in Rusland

91 grootmeesters spelen er in de Russische interclubs (officieel “team championships”) en ook al is het tornooi op 1 april begonnen, een grap is het niet. De cijfers zijn indrukwekkend: 16 (!) +2700-spelers, 61 2600+ers van de 94 spelers die meedoen.

GelfandTopfavoriet is Ural Ekatarinaburg. Zij spelen met Radjabov, Shirov, Kamsky, Grischuk, Malakhov, Akopian, Dreev en Motylev. Een fantastisch team dus dat de verwachtingen momenteel ook inlost. Het staat na de 6de ronde aan de leiding met 2 punten voorsprong op Sint-Petersburg, de ploeg van Peter Svidler, en Economist 1 met Alekseev (ja, ze hebben ook een tweede ploeg vol grootmeesters). Ural staat wel eerste, maar toch verloor het al een match tegen Moskou. Gelfand en Wang Hao zorgden voor die zege.

De officiële site is enkel in het Russisch mee, dus linken we voor de gelegenheid door naar Chessdom, waar je alle resultaten en dies meer kan volgen.

Adams leidt in Merida

In Spanje scoorde Sargissian vorig jaar een van de hoogste tpr’s ooit. Het zal moeilijk zijn om dit te herhalen, maar het spreekt voor zich dat hij opnieuw een van de topfavorieten is. Nog op het lijstje: Michael Adams, Fabiano Caruana, Hou Yifan en nog enkele bekendere figuren uit het schaakwereldje. Na 3 rondes leidt Adams met 2.5/3. Dat is een half punt meer dan Sargissian.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.