Stellwagen en Smeets aan kop in NK

Stellwagen, foto@ChessvibesTwee van de drie koplopers wonnen hun zevende ronde van het Nederlands kampioenschap, waar overigens een grappige discussie is ontstaan over toeval. De derde, Sipke Ernst, kwam niet verder dan remise en ziet Smeets en Stellwagen uitlopen met 5/7…

Ernst haakt af. L’Ami en Smeets onderwerp van grappige statistiek.

Na 6 rondes waren er nog 3 leiders: Stellwagen, Smeets en Ernst. In de zevende ronde bevestigden Smeets (winst tegen Bosboom) en Stellwagen (winst tegen Visser), maar haakte Ernst af. Ernst had in ronde 6 een bizarre partij gewonnen toen hij Visser door zijn vlag joeg ondanks het feit dat er increments op de klok bij kwamen. Visser vertelde aan Chessvibes dat hij zijn kluts was kwijtgeraakt nadat Ernst een remiseaanbod in een remisestelling had geweigerd.

L'Ami foto@ChessvibesIn ieder geval, Ernst won die partij, maar raakte vandaag dus niet voorbij Daan Brandenburg, de jonge IM die het momenteel prima doet. Daardoor moet hij de twee leiders even laten gaan. Meer zelfs, hij krijgt gezelschap van Erwin L’Ami (hij won van de zwalpende Ruud Janssen) en Friso Nijboer (te sterk voor Jan-Willem De Jong). Zij hebben 4.5/7.

De commentaar in Hilversum wordt verzorgd door Hans Böhm, die opmerkte dat in ronde 6 een unicum plaatsvond: Smeets en L’Ami speelden op 5 april hun onderling duel en dat terwijl ze beiden geboren zijn op 5 april 1985! De kans dat dit zich voordoet is ongeveer 1 op 10 miljoen, zo liet Böhm zich ontvallen. Enkele scherpe geesten betwijfelden of zijn statistiek wel correct was, waardoor er nu op enkele fora discussies zijn ontstaan over hoe groot de kans nu eigenlijk wel was.

Adams blijft aan kop in Merida, Ural voelt de hete adem van Saransk

In Merida is zich ook een opvallend fenomeen aan het voordoen, want daar staan de top-5 seeds ook mooi in volgorde van hun rating in de stand. Adams leidt, Sargissian is tweede, Zang derde, Koneru vierde en Caruana vijfde. Dit wordt wel geteld met de elo’s van voor 1 april. In het Russische teamkampioenschap is leider Ural zijn voorsprong aan het verliezen. Nu heeft het nog amper 1 punt voorsprong op Saransk (ploeg van oa Ivanchuk die een onverwachte pandoering uitdeelde aan Tomsk, de ploeg van Morozevich) en Saratov (ploeg van Alekseev).

Voorts zijn ook de Gausdal Classic (waar de steenrijke Eric Moscow zich opnieuw een plaatsje in de GM-groep heeft gekocht) en het Dubai Open aan de gang.

Ook nog even vermelden dat er een pak foto’s van het BK Jeugd zijn gepubliceerd op Echecs Photos. Je kan ook altijd een origineel exemplaar in goede kwaliteit vragen aan Fabrice Wantiez.

  1. Tim
    Tim12-04-2008

    Is wat ik lees op http://www.schakers.info/NK/0409-NKcolumn-2.htm#top correct?
    Het komt erop neer dat als 3 spelers met gelijke punten eindigen, er altijd 1 van de 3 uit de boot valt en de andere 2 voor de titel mogen blitzen. Het kan in theorie zelfs tot een volledig random loting komen voor de testmatch als alle3 de spelers gelijke scheidingspunten hebben. Om dan nog niet te spreken over wat voor scheidingssysteem ze gebruiken.

    Dat is toch ronduit belachelijk? En dat voor een schaakland als Nederland?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.