Opnieuw een zaak van valsspelen

So, winnaar in Dubai, foto@officiële siteDe Iraniër Sadatnajafi probeerde tijdens het tornooi van Dubai via sms zijn partij tegen GM Li Chao tot een goed einde te brengen. Helaas voor hem (en gelukkig voor het schaken) werd hij na amper 10 zetten al betrapt. Het tornooi werd gewonnen door de piepjonge Wesley So…

Cheating in de mode?

De laatste tijd komt het wel eens vaker voor: cheating in het schaken. We herinneren ons nog de zaak Willem Moene, die zijn pocketpc zou gebruikt hebben tijdens een wedstrijd in de Nederlandse interclubs en daar een zware sanctie voor kreeg.

We herinneren ons ook Umakant Charma, een Indische speler die een bluetooth headset in zijn pet had gemoffeld. Charma, die tot dan toe altijd een rating van om en bij de 1900 had gehad, klom in geen tijd naar 2484. Hoogst verdacht en hij werd tijdens een tornooi in Delhi in december 2006 betrapt.

dubai Een nieuw geval van cheating was er vorige week in het tornooi van Dubai. Daar probeerde de Iraniër Sadatnajafi het met zijn gsm. Zijn partij tegen de GM Li Chao werd live op het internet uitgezonden. Van die gelenheid maakte de man uit Iran, die overigens een rating had van om en bij de 2200 elo, gebruik om via zijn gsm in contact te staan met een vriend die alles nauwkeurig opvolgde.

Geen al te flexibele methode en dat bleek ook in de praktijk. Na amper 10 zetten viel het tamelijk hard op dat Sadatnajafi geregeld in zijn tas aan het kijken was. Toen de scheids hem op heterdaad betrapte, liet de man zijn gsm vallen. Een “onderzoek” toonde aan dat Sadatnajafi wel degelijk aan het valsspelen was. Hij werd meteen uit het tornooi gezet. Fide zal op basis van het rapport van de scheidsrechter verdere stappen ondernemen.

Het tornooi in Dubai werd overigens gewonnen door de piepjonge GM Wesley So (14 jaar oud, rating 2560). Opvallend, want ongeveer op hetzelfde ogenblik won de 13-jarige Anish Giri (2401) het open tornooi in Hilversum (dat samen met het NK werd georganiseerd en waar de Belgische kampioen Dgebuadze in de top 5 eindigde). In Oekraïne deed men er nog een jaartje af. Daar ging de prijs naar de 12-jarige Ilia Nyzhnyk (2397), voor enkele GM’s.

Kaidanov wint de Gausdal classic

In Noorwegen heeft de Amerikaan Kaidanov de puntjes op de i gezet in de Gausdal Classic. Hij won de gesloten GM-groep met 7/9 voor Gopal en Kotronias. Laatste in de stand was Eric Moscow, een steenrijke Amerikaanse chirurg die zich had ingekocht in de groep. Hij scoorde 1/10, dat was zijn geld dus wel waard.

 1. Adrian
  Adrian17-04-2008

  Een 2200 die na 10 zetten ( en wss al vroeger) hulp nodig heeft van een computer… hoe zielig kun je zijn…

 2. Sammy
  Sammy17-04-2008

  Hoi.
  Adrian heeft daar zeker een punt. Als je al niet eerlijk een match kunt spelen; waarom dan nog spelen?
  Het gaat toch om JOUW kunnen te meten tegen die van je tegenstander?

 3. jef patat
  jef patat17-04-2008

  Voor het geld? De ELO? Zodat mensen je bewonderen?
  Genoeg redenen… maar toch is vals spelen volkomen bespottelijk.

 4. Philip
  Philip17-04-2008

  Mja, als ie het voor de chicks deed, dan had hij beter een andere sport uitgekozen:d

 5. grd
  grd17-04-2008

  Ik vraag me toch af wat voor leven die kleine mannen met hoge elo’s hebben. Om zo’n niveau te bereiken is er toch verschrikkelijk veel training nodig, als dat ten koste gaat van zijn jeugd en sociaal “gehandicapt” (ik zeg dit zéér voorzichtig want je kan altijd met een extreem supertalent te maken hebben enkel de frequentie waaraan kleine kinderen met hoog schaakniveau blijven tevoorschijnkomen uit de dezelfde streken blijft me verbazen). Nu vraag ik me toch af of dat het wel waard is. Ik ben vrij zeker, dat ik indien ik een ouder was, niet akkoord zou gaan met zo’n sociale isolatie en eng wereldbeeld voor mijn kind. Misschien is dit wel een vrij typisch West-Europese visie en ook één van de redenen waarom wij hier geen 2400+ 12-jarigen rondlopen hebben.

 6. volgjeneus
  volgjeneus18-04-2008

  Ja, voor de meesten zal dat inderdaad wel kloppen, van dat enge wereldbeeld en die sociale isolatie.
  Maar er zijn ook zeker uitzonderingen. Wat bijvoorbeeld Carlsen betreft, die ouders maken (of maakten vroeger toch) van die tornooien dan een reis waardoor Magnus en zijn zusje toch heel wat cultuur hebben opgesnoven. En sociaal achter is Magnus volgens mij ook niet, als je hem zo bezig ziet, dus bij hem zit het wel goed.
  Ook bij de Polgars kan je moeilijk spreken van een beperkt wereldbeeld. Die meisjes kennen meer talen en kunnen meer van wiskunde dan de gemiddelde mens. Hun opvoeding was dus zeker niet puur op schaken gericht. Over hun sociale opvoeding kan ik geen uitspraken doen. Nu ja, zij hadden natuurlijk contact met elkaar, dus volledig geïsoleerd zijn ze ook niet geweest.

 7. hazanovitch
  hazanovitch18-04-2008

  door het gebruik van de spy ware die te koop is zal het niet eenvoudig worden om de vals spelers te vinden dit verklaart bepaalde hoge elo !!!!!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.