NLS wint Limburgse Interclubs

Ruud Jansen en Roy SchoemansDe Noordlimburgse Schaakkring heeft voor de vierde keer op rij de provinciale interclub gewonnen, die gisteren in Hasselt een apotheose kende. Erg spannend was de strijd voor degradatie én de titelstrijd in tweede…

“Alle mobiliëntoestellen uitzetten aub”

De Limburgse Interclubs lijken veel op de Zilveren Toren-competitie in Antwerpen, ook al zijn er verschillen. Zo wordt de Limburgse competitie met ploegen van 4 spelers gespeeld en zijn er 11 ronden in plaats van 9.

ScheidsrechtersIeder jaar eindigt deze competitie met een gezellige gemeenschappelijk speeldag in de Limburgse hoofdstad Hasselt. Onder het toezicht van scheidsrechters Marc Bils en Jos Pots (die op de foto aan het uitzoeken zijn hoeveel bier ze in de plateau gemorst hadden) startte deze 11de ronde met de prachtige Marc Bils-quote: “Gelieve allemaal uw mobiliëntoestellen uit te zetten”. Nadat iedereen ook daadwerkelijk zijn GSM had uitgezet (want daar ging het natuurlijk over), kon vooral de strijd voor de degradatie en de titel in tweede beginnen.

In eerste was NLS1 immers al zeker van een vierde titel op rij. De Lommelse ploeg won al zijn matchen en had een voorsprong van 11 punten op Boutersem en 13 op Diepenbeek (in het 3-puntensysteem).

Overpelt-DiepenbeekNLS 1 won ook de laatste match met 9-7 tegen Eisden (winstpartijen van Ruud Jansen en Jan Lagrain), maar wat echt interessant was speelde zich enkele borden lager af. Eerst en vooral de strijd om de tweede plaats want Boutersem had maar 2 puntjes voorsprong op Diepenbeek, weliswaar met een op papier makkelijkere loting. Diepenbeek moest het namelijk opnemen tegen het sterke Overpelt met youngsters Roel Hamblok en Stef Soors op de topborden.

Roel Hamblok verraste Robert Schuermans en Frank Lehaen moest op bord 3 remise toestaan. In de match Boutersem-Landen 2 (die als derde laatste voor de degradatie vochten) slipte Koen Heynen tegen Gertjan Desserano, maar de andere borden wonnen, goed voor een 10-6 overwinning. Boutersem is tweede, Diepenbeek derde.

Landen 2 sneuvelt in allerlaatste lijn

De strijd om de degradatie was bloedstollend. Vlijtingen was al zeker, maar Hasselt stond amper 1 puntje achter op Landen 2. Hasselt speelde tegen het degelijke Eisden 2 terwijl Landen 2 met 10-6 had verloren van Boutersem

Landen 2-BoutersemHoewel Hasselt op bijna elk bord zwakker was, verweerde het zich erg kranig. Enkel het tweede bord moest zijn meerdere erkennen, maar de andere 3 borden hielden remise. Door die 9-7 nederlaag scoorde Hasselt echter 1 puntje meer dan Landen 2 en kwam langszij. Een betere tiebreak deed de rest.

Ook erg spannend was de strijd om de titel in tweede. Daar speelde leider Tessenderlo namelijk tegen zijn rechtstreekse concurrent NLS2. Die laatsten moesten met 10-6 winnen om over Tessenderlo te wippen en ze deden dat met verve: een droge 12-4 werd het zelfs, ook al was daar een gelukje voor nodig op 1 van de 4 borden.

Bij deze nog een overzicht van de spelers van de top 3 (alle namen vind je op bovenstaande link):

NLS 1

Mher Hovhanisian 2444
Roy Schoemans 2230
Ruud Jansen 2158
Jan Lagrain 2082
Albert Schenning 2043
Jimmy Geboers 1903
Dries Cuypers 1883
Willem Gijsbers 1752
Vincent Schepens 1698

Boutersem

Marc Huizer 2200
Steff Helsen 2177
Arnaud Aglave 2102
Koen Heynen 2076
Marc Weiler 2053
Romain Slootmaekers 2080
Joris Pelemans 2023

Diepenbeek

Robert Schuermans 2198
Kris Theunissen 2178
Frank Lehaen 2010
Steven Huypens 2000
Johan Reenaers 1782

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.