4 leiders na 2 dagen Grand Prix

Radjabov @ ChessvibesIntussen is de internationale schaakwereld opnieuw in gang geschoten. In Baku is het eerste tornooi van de Grand Prix-reeks gestart, in Bulgarije strijdt men om de Europese titel en in Spanje won Topalov een rapidtornooi…

Niemand heeft het maximum

Er was vooraf veel te doen rond de Grand Prix-reeks. De toppers haakten af en het concept kreeg heel wat kritiek, vooral van Morozevich. Hij vond de reeks te zwaar om te combineren met een normaal tornooischema. De grote jongens ontbreken, maar toch kan de Grand Prix tevreden zijn met de “opkomst”: Carlsen, Aronian, Radjabov, Leko, Ivanchuk, Mamedyarov, Svidler, Karjakin enzovoort leveren een elogemiddelde van meer dan 2700. Die spelers moeten 4 van de 6 Grand Prixtornooien spelen. De beste 3 resultaten tellen.

In Baku werd maandagavond de eerste Grand Prix afgetrapt met als grote favorieten Carlsen, Radjabov en Svidler. Mamedyarov is wel second seed, maar beschouwen we toch als een outsider, net als Adams en Kamsky. Na 2 ronden zijn er nog 4 leiders met 1.5/2: Radjabov, Grischuk, Kamsky en Adams. Cheparinov heeft als enige 0/2.

Van die 4 leiders leek Kamsky op weg naar een 2/2. In de eerste ronde had hij het moeilijk tegen Inarkiev, maar kon het tij keren met een leuke combinatie.

Inarkiev-Kamsky

Kamsky vond Lxh3! en won na Txd6 Kh7 g3 Lg2!! Kxg2 Dxg3 Kf1 Dh3+ Dg2 Pg3! en opgave. In de tweede ronde had de Amerikaan een stabiel voordeeltje tegen Navara. In een eindspel met 2 vrije witte damepionnen moest Navara erg nauwkeurig verdedigen om de remise veilig te stellen.

Grischuk-KarjakinOok goed gestart: Grischuk. Hij won met zwart van Cheparinov nadat die een zet uit zijn voorbereiding was vergeten. Meteen kreeg de Bulgaar een aanval op zijn dak die hij niet meer te boven kwam. Grischuk remiseerde in de tweede ronde tegen Sergey Karjakin nadat hij zich niet thuisvoelde in het thematische paardoffer op f7 in de Moskouvariant (u weet wel: Topalov-Kramnik, Timman-Ljubojevic en zelfs Vanderhallen-Soors, daar weliswaar iets minder handig gespeeld door zwart).

Adams en Radjabov deelden de punten in de eerste ronde, maar gingen stevig te keer in de tweede: Adams speelde een uitstekende positionele partij tegen Cheparinov, terwijl Radjabov geen probleem had om een wit nieuwtje in zijn Sveshnikov te counteren. Bacrot verloor het ongelijke loper-eindspel.

We geven ook nog even de pittoreske eindstelling uit Mamedyarov-Svidler mee:

Mame-Svidler

Meer info op de officiële site, die onderhouden wordt door Chessvibes en Fide.

Topalov wint finale Dos Hermanas

In Spanje heeft Veselin Topalov het rapidtornooi van Dos Hermanas gewonnen. De nummer 4 van de wereld won in de finale van Paco Vallejo. In de halve finales was Topalov te sterk voor Polgar. Vallejo klopte Shirov. Alle info op de website van het tornooi.

In Plovdiv is maandag ook het Europees kampioenschap begonnen. De grote favorieten zijn Movsesian, Vallejo, Volokitin en Almasi maar het deelnemersveld is té sterk om te kunnen spreken van échte favorieten. Er zijn immers 70(!) +2600 spelers naar Bulgarije afgezakt. Ze zijn daar intussen 2 rondes ver en er zijn al enkele verrassingen: zo verloor 4de geplaatste Almasi met wit tegen Stevic (2580) en ging ook 5de seed Nikolic onderuit tegen Grygoriants (2574). Ook dit tornooi heeft een website.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.