Grischuk neemt de leiding

GrischukNa 4 spektakelrijke speeldagen heeft Alexander Grischuk de leiding genomen met 3/4. Hij wordt op de voet gevolgd door 6 spelers. In Oost-Vlaanderen heeft Lennart De Bock het ligakampioenschap gewonnen…

Grischuk hakt in op remiseregel

In Baku wordt er gespeeld volgens de zogenaamde “Sofia-rules”, wat dus wil zeggen dat er geen remise overeengekomen mag worden, behalve in enkele typische schaaktechnische gevallen: herhaling van zetten, eeuwig schaak, theoretische remisestelling enzovoort.

Grischuk en KarjakinVeel spelers zijn voorstander van die regel, maar tegelijkertijd weten ze het ding ook prima te ontwijken of anders: er gebruik van te maken. Het meest frappante voorbeeld totnogtoe komt van Alexander Grischuk. Het voormalige Russische wonderkind (Kasparov zei ooit dat Grischuk de man van de toekomst was) probeerde in 3 van de 4 partijen herhaling van zetten of eeuwig schaak uit. Tegen Sergey Karjakin werd het eeuwig schaak, tegen Kamsky herhaling van zetten (voor de 20 zetten gespeeld waren) en ook tegen David Navara plaatste Grischuk na 16 zetjes een “remiseaanbod”.

Niet dat Grischuk iets tegen de regel heeft, maar hij was duidelijk geirriteerd door de criticasters die dit misbruik van het systeem noemden. “Bullshit”, reageerde Grischuk die het niet meer dan normaal vond om in gelijke stellingen remise te spelen. Ondanks dit is Grischuk na 4 rondes de trotse leider van het gezelschap. Zijn remiseaanbod tegen Navara werd immers geweigerd waarbij de jonge Tsjech meteen volgde met enkele slechte zetten. Grischuk won een pion en begon dan aan iets wat het woord “uitmelken” alle eer aan deed. Met groot technisch vernuft maakte hij gebruik van een mindere zet van Navarra om het eindspel (met 1 pionnetje meer) naar zich toe te trekken. Zijn tweede zwarte overwinning.

GashimovGrischuk leidt daarmee met 3/4 en hij is de enige. Net achter hem vinden we Gashimov (die mooi van van Svidler), Adams (van wie wij de indruk hadden dat hij vandaag ontsnapte met zijn winst tegen Navara), Wang Yue (won van Cheparinov), Karjakin (winst tegen Adams), Radjabov (won van Bacrot) en Kamsky (won van Inarkiev). Zij hebben allen 2.5/4. Favorieten Carlsen en Mamedyarov hebben 2/4, nadat de Shaq met een attack won van de Noor.

Ook opvallend: Ivan Cheparinov. De secondant van Topalov scoort tot nog toe het fenomenale… 0/4. Zelden gezien op dat niveau.

De Bock sprint Van Vliet voorbij

Vrijdagavond was er ook de laatste ronde van het Oostvlaams ligakampioenschap. Daarin stond Dennis Van Vliet aan de leiding in de gesloten groep, maar hij moest de laatste ronde wel nog standhouden tegen zijn dichtste achtervolger, Lennart De Bock. Dat lukte voor Van Vliet helaas niet waardoor De Bock in extremis kampioen van Oost-Vlaanderen werd.

De open reeks werd gewonnen door Jacob Buysse. Meer info op de site van MSV.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.