Emil Sutovsky domineert Europees Kampioenschap

wang Yue @ officiële siteDe Israëliër Emil Sutovsky is uitstekend gestart op het Europees Kampioenschap in Plovdiv. Na 5 rondes heeft hij als enige nog het maximum. In Baku heeft Wang Yue zich naast Grischuk gehesen…

Emil Sutovsky wint alles

Op bord 76. Daar zat Evegenij Miroshnichenko gisteren om zijn vijfde ronde af te werken. “Tja, Miro is niet in vorm”, horen we de schaakliefhebber al zeggen. Als je het lijstje verder afloopt, zal dat toch genuanceerd moeten worden. Op bord 71 zit Viorel Bologan, op bord 70 Sergey Fedorchuk, op 69 Nikolic en op 68 Volokitin.

Sutovsky-PantsulaiaHet moge duidelijk zijn dat dit Europees Kampioenschap opnieuw verschrikkelijk sterk bezet is. Exact 70 2600+-spelers en ongeveer 200 GM’s zijn afgezakt naar Plovdiv om die eerste prijs van 15000 euro te kunnen meekapen. Meestal zijn er na zo’n 5 rondes nog een twintigtal leiders met om en bij de 4 punten, maar dit jaar is er nu al een duidelijke trend gezet. Alleen aan kop staat namelijk Emil Sutovsky, die maar liefst 5/5 optekent.

Hij wordt op de hielen gezeten door 3 spelers met 4.5/5: favoriet Movsesian, Rauf Mamedov en… Jan Werle. De Nederlandse jonge GM, die in augustus ook in Antwerpen komt spelen, is momenteel de grote verrassing van het tornooi. Werle won in ronde drie van Sargissian (met zwart) en na een remise in ronde 4 tegen Mamedov, sloeg hij opnieuw toe in ronde 5. Kryvoruchko (2612, we kennen hem nog van Cappelle La Grande) was het slachtoffer.

Wang Yue wint als enige

De 5de ronde in Baku had een spektakelwaarde waar een gemiddelde dozenfabriek niet voor moet onderdoen. Behalve enkele leuke momenten in Carlsen-Kamsky werden de meeste partijtjes droog op remise geschoven. Op een bepaald moment leek dat ook de balans van de hele ronde toen Sergey Karjakin plots zwaar blunderde tegen de Chinees Wang Yue. Die had geen enkel probleem om de rest van de partij tot een goed einde te brengen. Daarmee wipt Wang Yue ietwat verrassend naar de eerste plaats. Samen met Grischuk heeft hij 3.5/5.

  1. Gonzo
    Gonzo03-05-2008

    Emil Sutovsky won bijna alles….Knappe prestaties van Sergey Tiviakov en Erwin L’Ami.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.