De 7 deugden van het BK Jeugd…

Glen De SchampheleireHet BK jeugd is al even voorbij, maar voor de fans hebben we nog een aangenaam toetje. 7 protagonisten maakten een uitgebreide analyse van de voor hun meest memorabele partij van het tornooi. En er is meer, want schaakfabriek heeft nu eindelijk een heuse fotowebsite…

Iedere speler verdient een plaats, maar uiteindelijk werden er 7 namen gekozen

We hadden een hele lijst met leuke namen samengesteld. Zowat alle top-5 spelers uit elke reeks wilden we contacteren om mee te werken aan een nabeschouwend artikel met analyses. Uiteindelijk werd om praktische redenen besloten om uit die lijst enkele namen te kiezen die dit jaar iets meer opvielen dan de vorige jaren.

De criteria die we daarvoor gehanteerd hebben, waren eenvoudig: de kampioenen en vice-kampioenen bij de elite en de -20/-18, de kampioen -16 bij de jongens en dan nog 2 meisjes die dit jaar iets speciaals deden in hun persoonlijke carrière. Voor het aantal hebben we een mythisch getal gekozen: 7, naar analogie van de 7 deugden…

NijsDat was echter niet alles: Voor de 7 spelers die een analyse maakten voor deze nabeschouwing, was het BK Jeugd immers een uniek gegeven in hun prille carrière. Nils Nijs won voor het eerst de elitereeks, Arno Bomans voor het eerst een Belgische titel, idem voor Glen De Schampheleire. De vice-kampioenen Jelle Sarrau en Adrian Roos vertoefden vorig jaar nog in de subtop, dit jaar was dat totaal anders! De keuze voor hen was dus snel gemaakt.

Allen zorgden voor een primeur in hun persoonlijke carrière

5 “debutanten” kunnen we niet zeggen, maar wel 5 namen die iets “nieuws” hebben gepresteerd op dit BK. Deze namen wilden we aanvullen met 2 minder evidente namen, die toch al enkele jaren opvallen door bepaalde prestaties.

Daarom kozen we voor 2 meisjes, die wat minder in de aandacht komen maar zeker niet genegeerd mogen worden: Hanne Goossens heeft al enkele belgische titels en vecht al een tijdje een schaakstrijd uit met de bekendere Marigje Degrande, een strijd waarin ze voorlopig het voortouw neemt (al blijft het spannend en onvoorspelbaar bij ieder tornooi).

Lisa LagaertLisa Lagaert viel vorig jaar op toen ze het Nederlands Jeugdkampioenschap won. Dit jaar was zij als meisje ook nog eens de eerste Belg bij de -12, achter de ongenaakbare Nederlanders Stefan Beukema (veel te sterk voor de tegenstand) en Jan Cox. Lisa is sinds Emilie Vermeulen en Eva Baekelant het eerste meisje dat in haar reeks meestrijdt voor de titel bij de jongens en daar ook succesvol in is.

Al dat moois is uiteraard te vinden op onze partijwebsite, Schaakfabriekplus. Bij BK Jeugd zal je nu ook een tab “analyses” vinden. We wensen onze lezers erg veel schaakplezier met deze 7 deugdelijke namen.

En er is nog iets: dankzij enkele tornooiadvertenties van de afgelopen weken, hebben wij geïnvesteerd in een heus Flickraccount. Daardoor kan je vanaf nu al onze fotoalbums gestructureerd online raadplegen. Mensen die een foto willen gebruiken voor niet-persoonlijke doeleinden kunnen ons altijd contacteren.

Bekijk de foto’s van 2008 hier.

 1. Adrian
  Adrian28-04-2008

  Mooie terugblik op het BK ^^ Tof dat er nu ook resem foto’s beschikbaar zijn!

  Proficiat aan alle kampioenen en aan de schaakfabriek!

 2. Joris Pelemans
  Joris Pelemans29-04-2008

  Weer een leuk initiatief! Enkel 1 opmerking: klopt het wel dat Emilie Vermeulen vroeger meespeelde voor de titel? Ze was uiteraard niet slecht en ik wil dan ook zeker geen afbreuk doen aan haar prestaties, maar ik herinner mij niet meteen spannende titelstrijden met Emilie in de hoofdrol…

  Maar ja, ik word dan ook al een dagje ouder en dan laat het geheugen het al wel ’s afweten :-).

 3. volgjeneus
  volgjeneus29-04-2008

  En Sylvie de Gueldre heeft 5 jaar geleden de reeks -20/-18 gewonnen, vóór onder meer Thibaut Vandenbussche.

 4. KAra
  KAra29-04-2008

  Ook Iris Neels had als 17-jarige meer dan 1900elo en was daarmee zeker bij de top van haar reeks!
  zoals ze ook bewees op het Vlaams jeugdkampioenschap in 1997 (als ik het goed heb)

 5. wiebke
  wiebke30-04-2008

  Even vermelden: bij de -16 meisjes worden enkel Hanne en Marigje, maar ik vind dat we (tenminste degene die op alle tornooien opduiken) dicht bij elkaar liggen. Ikzelf heb bijvoorbeeld op het vlaams van Marigje gewonnen en de eerste ronde van het bk stond ik ook gewonnen tegen Hanne. Ik zou eerder zeggen dat zij gewoon het meest stabiel spelen.

 6. scheven
  scheven30-04-2008

  @ Joris: Emilie Vermeulen was in 1995 eerste geplaatst bij de -12 gemengd, met iets over de 1500 elo. Ze bakte er dat toernooi helaas niks van (dat jaar veegde Birger Schrevens met iedereen de vloer aan), maar gezien ze toen eerst geplaatst was hoorde ze zeker ook bij de jongens bij de top.

 7. Philip
  Philip30-04-2008

  Aan allen een dikke proficiat.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.