Gashimov brengt onverwachte wending

GashimovVugar Gashimov heeft vandaag Alexander Grischuk verslagen in dé topmatch van de voorlaatste ronde. Daardoor zijn Wang en Gashimov de nieuwe leiders. Intussen hebben ons ook enkele foto’s van het criterium in Aalter bereikt…



Gashimov verrast Baku

Als thuisspeler was Gashimov een van de wildcards van het grand prix-circuit en weinigen verwachtten daarom veel grote dingen van de Azeri. Maar voor eigen publiek kan de jongeman blijkbaar iets meer, meer zelfs, met nog één ronde te gaan staat Gashimov mee aan kop!

persconferentieHet was vandaag misschien wel de laatste kans voor Gashimov om nog mee te doen voor de eindzege. Hij had namelijk wit én dat tegen een van de twee leiders, Alexander Grischuk, die totnogtoe een vrij vlekkeloos parcours had afgelegd. Gashimov had echter een nieuwtje op zijn computer staan in de zeldzame variant die Grischuk speelt (Dd3). “Ik had dat nieuwtje al een hele tijd geleden voorbereid, maar niemand speelt dat op topniveau, tot ik Grischuk eerder dit tornooi die variant zag spelen tegen Svidler. Ik rook mijn kans en kijk…”, legde Gashimov aan het persteam van de officiële website uit.

De opening was dus wel zijn ding en naast bekend terrein was en groot tijdsvoordeel zijn deel. Na een interessant en scherp middenspel won Gashimov een kwaliteit en met een leuke “eindspel”truc haalde hij het punt binnen. Een knappe en vooral heel erg belangrijke zege.

Ook in de achtervolging gebeurde vanalles. Carlsen en Mamedyarov namen in boeiende partijen het initiatief. Carlsen koos voor een variant met een kwaliteitsoffer in. Ogenschijnlijk was het een gelijk eindspel met een kwaliteit minder, maar Carlsen zette Adams met simpele zetten onder druk. De kwaliteit won hij terug en het loperpaar gaf de Noor een stabiel voordeel. Dat voordeeltje molk hij uit tot op het bot met kwaliteitswinst tot gevolg. De 1 stond iets later op het bord.

MamedyarovMamedyarov had met Bacrot een vermoeide tegenstander tegenover zich. Bacrot was gisteren nog verantwoordelijk voor de blunder van de eeuw (de Fransman zette zijn dame op een veld waar het door een paard geslagen werd, dame kwijt, opgave, zelden gezien op dat niveau, zelfs niet op lager niveau). Psychologisch koos Mamedyarov dan ook voor een razendscherpe partij met enkele ingewikkelde offers. Hij verloor daarbij een kwaliteit maar sterke damevleugelpionnen gaven de Azeri enige compensatie. Meer dan dat, zo bleek, want Mamedyarov promoveerde enkele zetten later en won de partij. Daarmee komen hij en Carlsen naast Grischuk op een half punt van leiders Wang en Gashimov.

Morgen staat Wang-Mamedyarov op het programma, naast Grischuk-Radjabov, Bacrot-Carlsen en Adams-Gashimov.

Geirnaert wint in Aalter update

U wist al dat Steven Geirnaert het criteriumtornooi in Aalter gewonnen heeft. De uitslagen van dat tornooi staan intussen online op de site van de criteria. Wij hebben intussen ook enkele foto’s gekregen. Met dank aan Nancy Willems en Yves Van Hulle.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.