3 winnaars en 3 Belgen in Liechtenstein

Hajenius3 Belgen trokken naar een van de kleinste postzegels ter wereld voor een groter schaaktornooi. Naast de 3 winnaars speelde een van die Belgen, Willem Hajenius, uitstekend en vergaarde Linton Donovan er boeiend nieuws. Wist u bijvoorbeeld dat Karel Van Der Weide stopt als schaakprof?…

Karel Van Der Weide’s laatste toernooi als profschaker?

Afgelopen week vond in het kleine Liechtenstein het 26e open internationaal toernooi plaats. Met 148 deelnemers wel zo’n 50 minder inschrijvingen dan vorig jubileumjaar, maar daarom niet minder interessant. Schakers uit 24 landen vonden de weg naar dit Alpenlandje, waaronder 3 Belgen: Rudy Defour, Linton Donovan en Willem Hajenius. Laatstgenoemde speelde mee in het seniorentoernooi, een nog steeds stevig toernooi voor 60-plussers.

Ivan FaragoIn het hoofdtoernooi deden er 4 GM’s mee en drie daarvan eindigden samen met 7/9 gedeeld eerste: Sergei Ovsejevitsch(UKR-2581), Ivan Farago(HON-2470, foto) en Davit Shengelia(GEO-2549). De 4e GM in het gezelschap was Karel Van der Weide(NL-2482). Hij eindigde in een pelotonnetje met 6,5 punten. Nog voor het toernooi begon wist hij te melden dat dit zo goed als zijn laatste schaaktoernooi als prof in het circuit zou zijn. Dat zou betekenen dat hij na Yge Visser de tweede Nederlandse GM is die er in korte tijd de brui aan geeft.

Ikzelf speelde een onopvallend toernooi, zoals dat wel vaker het geval is. Winnen tegen de mindere goden en dan zo af en toe eens tegen een IM of GM uitkomen, dit echter zonder potten te breken. Behalve dan die remise tegen een IM van 2200 elo, eentje die dus duidelijk op de weg terug is…

Hajenius strijdt tot de laatste dag voor de toernooioverwinning

Wat dit toernooi zo leuk maakt is dat ook gewone stervelingen de mogelijkheid krijgen om een mooie prijs mee naar huis te nemen. De eerste 20 krijgen een geldprijs, maar dit geldt dan ook zeer strikt. De 20e ontvangt nog 200 Zwitserse frank, of 125 euro. Uiteraard werd ik met mijn 5,5/9 op Bucholz net 23e (gedeeld 15e).

Rudy Defour kende een eerder wisselvallig toernooiverloop. Dankzij een eindspurt haalde hij nog een behoorlijke score van 4/9, een te verwachten resultaat. Dat het bij sommige partijen werkelijk alle kanten uit kon gaan bewees zijn confrontatie met de Duitser Wulff. Deze man speelde met wit eerst een bijzonder weinig ambitieuze opening (niet voorbij de 3e rij komend) om dan voluit voor de aanval te kiezen eens hij verloren stond. Vervolgens gaf Fritz eerst -13 en korte tijd later +13 aan. Dat het uiteindelijk nog remise geworden is kan ik, zelfs met verstand van zaken, echter niet verklaren. Spijtig genoeg was er in het hoofdtoernooi sprake van een oneven aantal deelnemers. En om dan uit te komen tegen “Spielfrei” is niet aangenaam, zeker omdat het niet nodig was.

HajeniusDe beste Belgische prestatie werd zonder enige twijfel geleverd in het seniorentoernooi. Willem Hajenius, schakend voor de Koninklijke Mechelse SK, was met zijn 2020 Fide-elo op papier een hapklare brok voor de talrijke meesters (1GM, 4IM’s, 4FM’s), maar slaagde er toch in om steeds bovenaan mee te draaien. Dat hij in de laatste ronde op het 2e bord(!) dé kans kreeg om gedeelde eerste te worden zegt eigenlijk al voldoende. Jammer genoeg werd alsnog verloren en zoals dat gaat in een toernooi is de laatste ronde steeds de belangrijkste en eindigde hij met 5,5/9 net buiten de prijzen op een 12e plaats. Met een TPR van 2200 kan deze globetrotter echter terugblikken op een uitstekend toernooi, dat al in de 2e ronde zijn climax kende door een overwinning tegen de eerste elo, IM Igor Blechzin(2497) uit Rusland.

Uiteindelijk won deze Blechzin samen met 3 anderen de seniorengroep met 6.5/9. GM Klovans uit Letland, die 7 van de 8 vorige seniorentoernooien in Liechtenstein gewonnen had, kwam niet verder dan een gedeelde 4e plaats met 6/9.

De ruime en aangename speelzaal in het Alpendorpje Triesen zorgde voor een ideaal kader voor dit overigens uitstekend georganiseerde toernooi. Dat het jaarlijks plaatsvindt in de week van Hemelvaart maakt het een interessante schaakvakantie. Een echte aanrader!

Verslag: Linton Donovan

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.