Voorbeschouwing: Vlaams Kampioenschap en Maastricht

PiceuVandaag starten twee grote weekendtoernooien: in Gent is Tom Piceu favoriet voor het Vlaams Kampioenschap, in Maastricht zijn GM Kotronias en GM Berg de topfavorieten voor de Limburgse Open…

Elitereeks nog niet volzet

Het Vlaams kampioenschap is zoals de vorige jaren ingedeeld in een elitereeks met 16 spelers en een open reeks. Het is moeilijk om echt een correcte voorbeschouwing te maken, want in die elitereeks zijn nog niet alle 16 de spelers bekend. 11 namen kunnen we u al geven: Tom Piceu, Werner Van Den Brande, Robert Schuermans, Marcel Van Herck, Nicolae Atanasiu, Chris Lanckriet, Mike Verkimpe, Lennart De Bock, Benny Todts, Marc Daels en Jan Lagrain.

Tom PiceuDe andere 5 namen worden op elo toegewezen en zijn vermoedelijk al benaderd, maar wij hebben er nog geen verdere info over. Opvallend dit jaar is dat Vlaams Brabant geen afgevaardigden stuurt. Ook Limburg stuurde geen geplaatste speler, waardoor uw dienaar nog eens mag aantreden in de elitereeks. Het moge eveneens duidelijk zijn dat Tom Piceu in deze voorlopige lijst dé te kloppen man zal zijn (foto van het Vlaams van vorig jaar). Hij won vorig jaar de titel met een half punt voorsprong op Decoster, Draftian, Vandenbussche en Stinis.

Schaakfabriek zal dit toernooi van erg dichtbij volgen (dat kan u letterlijk nemen). Er zullen helaas geen livepartijen zijn, maar we proberen de uitslagen zo snel mogelijk up te daten en iedere avond zal u een uitgebreid verslag kunnen verwachten. Ook Schaakfabriekplus opent zijn deuren opnieuw: iedere dag zullen na de rondes de partijen van de elitereeks online naspeelbaar zijn. De partijen van de open reeks worden ter download aangeboden.

Kotronias, Berg en véél Belgen spelen in Maastricht

Het Vlaams Kampioenschap heeft dit jaar één groot nadeel: de timing. Om niet met de rapidtoernooien in Schoten en Aalter te botsen, werd het kampioenschap een weekje later geprogrammeerd (volkomen begrijpelijk trouwens).

Het Limburgse Open in Maastricht werd daarbij een beetje over het hoofd gezien, want dit erg professioneel georganiseerde toernooi lokt bijzonder veel Belgen dit jaar, die we de andere jaren in Gent aan het werk konden zien. De deelnemerslijst loont dan ook de moeite: 8 GM’s en een hele rits IM’s zullen strijden voor de eerste prijs van 2000 euro. De topfavorieten zijn de Griekse GM Kotronias (2611) en de Zweedse GM Berg (2601). Ook Belgisch kampioen Dgebuadze behoort zeker tot de kanshebbers.

Stef SoorsIn de A-groep (+1800) vinden we 32 Belgen terug met naast Dgebuadze ook nog Jan Van Mechelen, Tanguy Ringoir, Ruben Akhayan, Stef Soors, Robin Leenaerts, Nils Nijs enzovoort. De nog kleinere jeugd vinden we in de B-reeks met 28 Belgen waaronder ongeveer alle -14 en -12-spelers die de aandacht trokken op het BK Jeugd, zoals Lennert Lenaerts, Hans Vandersmissen, Tijl Ingelaere, Ben Tuerlinkcx enzovoort. Als je het optelsommetje maakt, zijn er dus 60 Belgen die voor dit knappe toernooi gekozen hebben.

Het spreekt dan ook voor zich dat we Maastricht eveneens goed zullen volgen. Je kan heel de lijst op de officiële site bekijken. Daar kan je trouwens ook de topborden live volgen en zelfs bekijken, want er zijn webcams opgesteld in de toernooizaal.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.