Van Beers wint BK oplosschaak

Van BeersMaar het toernooi werd gewonnen door de voormalige wereldkampioen Michael Pfannkuche, die speciaal vanuit Duitsland naar Schilde was gekomen. Eén specifiek probleem kon Van Beers op zijn speciale bordje niet vinden…

“Oplosschaak gaat terug tot de kern van het schaken”

“Eigenlijk is alles al uitgevonden”, begint Ignaas Vandemeulebroucke ietwat verrassend zijn uitleg. “Niet dat er geen nieuwe problemen gevonden worden, maar wel dat de aard van het probleem en het idee erachter nog bijzonder moeilijk te vernieuwen is. Veel problemen van de dag van vandaag zijn plagiaat of gebaseerd op ideëen van vroeger”, legt hij uit.

VandemeulebrouckeToch is het oplosschaak nog lang niet dood, integendeel. “Oplosschaak gaat eigenlijk terug tot de kern van het schaken en dat is mat zetten. In gewone partijen is stukwinst meestal genoeg voor de zege. Bij ons gaat het nog écht over een specifiek deel: mat zetten. Het zijn hoofdbrekers en dat is voor veel schakers erg leuk en daarom wordt het nog steeds gespeeld”, vervolgt Vandemeulebroucke zijn verhaal.

“Daar moet bij gezegd worden dat veel oplosschakers schakers zijn die een goed niveau halen in het gewone spel, maar tegelijkertijd niet tot de echte top behoren. In het oplosschaak vinden zij een leuk alternatief waarin ze wel kunnen uitblinken.” De problemen die aan de spelers worden voorgeschoteld zijn overigens niet niks. Enkele van de composities zijn het gevolg van maanden denkwerk.

Duitser wereldkampioen reist ’s nachts naar Schilde

De Belgen zijn de afgelopen jaren vrij goed vertegenwoordigd in de wereldtop. Met Eddy Van Beers hebben we een top-10 speler in huis en de nationale ploeg (die uit 3 spelers bestaat, dit jaar waren dat Van Beers, Van Herck en Ooms) presteert ook op dat niveau. In de “beste gemeente van België” Schilde zijn enkele heuse kleppers komen opdagen. Niet enkel de sterke Belgen Eddy Van Beers en Marcel Van Herck speelden mee, maar ook de nog veel sterkere Michael Pfannkuche.

PfannkucheDeze Duitser heeft al een wereldtitel op zijn palmares staan en kwam speciaal vanuit Duitsland naar hier gereden. “Ik ben vannacht in mijn cammionette gestapt en heb dan vanuit Duitsland mijn reis ingezet. Nu speel ik hier mee en deze nacht rijd ik al terug”, verbaast die ons op de vraag hoe hij hier terecht is gekomen. “De sfeer geeft de doorslag. Dit is een leuk toernooi en daar wil ik dat graag voor doen”. Het internationale karakter van ons Belgisch Kampioenschap werd verder aangetoond door de aanwezigheid van enkele uitstekende Nederlanders.

Spelen met “mottige stukken”?

Pfannkuche had ondanks zijn lange nachtelijke reis blijkbaar geen enkele moeite om zich te concentreren. In de A-reeks met 13 spelers maakte hij zijn favorietenrol meer dan waar. Pfannkuche vond een oplossing voor elk probleem en deed dat binnen de opgelegde tijdslimiet.

De tweede plaats was voor Van Beers. Hij maakte helaas één fout, op een stelling die voor velen een probleem bleek te zijn. Het is een compositie van Joël Fridlizius uit 1898.

stelling

Van Beers had zijn parcours tot dan toe vlekkeloos afgelegd, maar deze oefening strooide roet in het eten. De juiste oplossing van deze driezetter is 1. Tf3! en het uitrekenen van enkele varianten laten we aan de lezer over. In ieder geval, Pfannkuche vond de oplossing wel wat goed was voor de eindoverwinning. Marcel Van Herck werd vijfde en tweede Belg. De beginnersreeks werd gewonnen door Vincent Reynaerts.Van Beers en magneetsetje

Wat ons opviel, was dat Van Beers met een vlak magneetbordje zijn oefeningen probeerde op te lossen. “Ik ben dat gewend en het is goed voor mijn concentratie”, verklaart Van Beers. “Her is dat geen probleem, maar elders soms wel. Ik speelde wel eens een oplostoernooi in Rusland en dan krijg je van die borden met mottige stukken en dat gaat moeilijker als je zou denken. Er zijn trouwens wel meer spelers die dat doen, hun eigen materiaal meenemen. In ieder geval, bij mij is het de gewoonte geworden en het werkt goed zo.”

In het oplosschaak is het immers toegelaten om tijdens het oplossen van de oefeningen de stukken vrank en vrij op een bord te bewegen. Gezien de aard van de problemen is dat een noodzakelijke optie. Van Beers vertelde trouwens geen onzin, want Pfannkuche zelf had ook zijn eigen stukken meegebracht, die er anders uitzien dan een klassiek setje.

stukken van Pfannkuche

De uitslag (men krijgt een punt voor een juist antwoord en een half punt voor juiste varianten):

  1. Michael Pfannkuche 55 punten
  2. Eddy Van Beers 49 punten
  3. Peter Van Den Heuvel 47 punten
  4. Hans Uitenbroek 44 punten
  5. Marcel Van Herck 41,5 punten
  6. Andy Ooms 37 punten

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.