Ivanchuk en Anand spelen rapidfinale

IvanchukTerwijl Morozevich Kramnik aan het inhalen is, terwijl Carlsen zijn voorsprong tegen Leko verdedigt, terwijl Short de oude rakkers aan het aanvoeren is, terwijl de match Kamsky-Topalov in Lvov zou doorgaan, hebben Anand en Ivanchuk zich geplaatst voor de finale van het rapidfestival van Leon…

Ivanchuk-Anand in Leon

In Leon (Spanje) hebben favorieten Anand en Ivanchuk zich geplaatst voor de finale van het jaarlijkse rapidfestival. Bij Anand ging dat iets moeilijker dan verwacht, want hij raakte in de reguliere rapidpartijen niet langs Paco Vallejo. Dankzij 2 overwinningen in de tiebreak lukte dat wel.

Ivanchuk bevestigde zijn supervorm van de afgelopen maanden om vrij vlot Shirov aan de kant te zetten. 2-0 na 2 partijen en de rest was een koud kunstje voor Chucky. 3-1 en een vlotte plaatsing voor de finale vandaag.

Morozevich streeft naar nummer 1

De ratinglijst die op 1 juli uitkomt, zal grote veranderingen ondergaan. Dat is nu al duidelijk, maar wat niet verwacht werd, was dat Morozevich daar nog een prominente rol in zou spelen. Ivanchuk stijgt dankzij zijn huzarenstukje in Sofia zo’n 40 punten en komt uit op ongeveer 2780. Morozevich zou daardoor zijn derde plek kwijt zijn, maar door een glansprestatie in Bosnië kan Morozevich zelfs nog de nieuwe nummer 1 worden.

For the record: Moro staat met 6.5/8 en +5 onbedreigd eerste in Bosnië. Enkel Dominguez kan de Rus een beetje volgen op anderhalf punt. De toernooizege zal Moro dus niet ontlopen, maar er zit nog veel meer in: als Moro zijn laatste 2 rondes wint, kan hij virtueel over Anand springen naar de eerste plek van de wereld.

Short leidt bij oude krijgers

ShortIn Bazna (Roemenië) zitten alle oude glories samen om een heel erg leuk toernooi te spelen: Mecking, Portisch, Short, Andersson, Vaganian, Timman etcetera kruisen de degens voor een revival van de jaren ’70-’80. Na 7 rondes leidt de minst oude krijger, Nigel Short, zoals verwacht het veld met 5/7. Opvallend is de prestatie van Henrique Mecking. De Braziliaan was vroeger nog nummer 3 van de wereld, na Karpov en Korchnoi, maar werd toen zwaar ziek.

Mecking herstelde dankzij een “goddelijke interventie” en werd sindsdien vooral bekend als een aimabel man die van ieder interview gebruik maakt om de boodschap van Jezus Christus te verkondigen (een mooi voorbeeld staat in de collectie interviews van Dirk-Jan Ten Geuzendam). In Roemenië beleeft Mecking een aangename revival. Met 4/6 (ze spelen met een oneven paar deelnemers, hij heeft dus 1 partij minder gespeeld dan Short) volgt Mecking Short op de voet.

Karpov en Korchnoi kruisen de degens in Oekraïne

Twee namen ontbreken in die mooie oude affiche in Roemenië: Karpov en Korchnoi. Wel, zij compenseren dat ruimschoots door mee te spelen in de Pivdenny Bank Chess trophy. Het onderlinge treffen trok alle aandacht en werd gewonnen door Karpov.

Ondanks dit topduel, wordt het toernooi geleid door ondermeer Yuri Drozdovskij en dat is een grote verrassing. Hij houdt gelijke tred met kleppers als Gelfand en Ponomariov.

Carlsen blijft leiden

“Waar Leko is, zijn er remises”, luidt een oud spreekwoord. Tegen Magnus Carlsen doet de Hongaar er nochtans alles aan om zijn achterstand in te lopen, maar momenteel met weinig succes. Carlsen zet de laatste maanden een revival van de Siciliaanse drakenvariant in en voorlopig wordt die nog niet gestopt. De Noor hield het 2 keer op remise gisteren en blijft leiden dankzij één overwinning.

Kamsky-Topalov in Oekraïne?

De heisa rond Kamsky-Topalov of Shirov-Topalov zal volgens FIDE-president Kirsan Illyumzhinov dit weekend stoppen. In een kort interview met Yuri Vasiliev van het Russische Chesspro verklaart Illyumzhinov dat Chernenko, de manager van Kamsky, wel degelijk 900 000 dollar heeft verzameld voor een match in Lvov, Oekraïne. 750 000 zou naar de spelers gaan.

Als dit daadwerkelijk klopt, zou alles in kannen en kruiken moeten zijn. Toch zal het afwachten worden wat de Bulgaarse ploeg zal doen, aangezien zij eigenlijk de match in handen hadden (tot Fide de termijn voor nieuwe voorstellen uitbreidde). Danailov zal zich waarschijnlijk niet zomaar laten afschepen…

Alle links vind je rechts in de Actueel-balk.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.