Carlsen is virtueel nummer 2 van de wereld

Carlsen4.5/5: het is een waanzinnige score op dat niveau, maar Magnus Carlsen speelt het momenteel klaar tijdens het toptoernooi in Foros. Enkele felbevochten zeges daar leveren hem een virtuele “nummer 2 van de wereld-plaats” op…

Carlsen doet het op doorzetting

“Geluk dwing je af”, luidt een oud spreekwoord waarvan het nog maar de vraag is of “Geluk heb je of je hebt het niet” niet relevanter is. Wat Magnus Carlsen in Foros toont, kan echter wel dienen als het voorbeeld van die eerste zegswijze.

Zowel tegen Pavel Eljanov als tegen Alexei Shirov koos de Noor voor een tactiek die ideaal is om “geluk” af te dwingen: met een tijdsvoordeel in de achterzak zoekt hij steeds naar trucjes en complicaties in stellingen die ogenschijnlijk zonder gevaar zijn, waardoor zijn tegenstanders tot de laatste seconden hun concentratie optimaal moeten behouden.

CarlsenTegen Eljanov ging het meer om steriele druk die uitmondde in een kwaliteit meer, maar toch leek het remise te worden. Eljanov bezweek echter in tijdnood en liet zich toch nog verschalken. Shirov hield de stelling beter onder controle en leek – weliswaar met precies eindspelwerk – remise te houden. Carlsen weigerde echter een zetherhaling en probeerde nog een laatste truc. Die lukte niet, maar één zet later, toen de rook definitief weg was, verloor Shirov zijn concentratie even en 4 zetten later stond hij mat.

Met 4.5/5 is Carlsen een geweldige prestatie aan het leveren. Vooral het doorzettingsvermogen van de Noor, die blijft proberen en bijzonder veel kansen vindt in “eenvoudige” stellingen, is een bepalende factor. De manier waarop hij blijft proberen, doet zelfs een beetje aan Kasparov in zijn jonge tijd denken.

Hij heeft nu al anderhalf punt voorsprong op 2 Oekraïners: Karjakin en Volokitin. Na amper 5 rondes is dat straffe kost. Zijn zege op Shirov is ook om een andere reden bijzonder: Carlsen is nu virtueel de nieuwe nummer 2 van de wereld met een fenomenale rating van 2792. Hij heeft nog 6 punten nodig om Anand in te halen als nummer 1. Je kan de virtuele toplijst bekijken op deze website, die alle eloverschuivingen van de 2700-elo’s live volgt.

Uitslagen ronde 4:

Van Wely, Loek 1 – 0 Alekseev, Evgeny
Eljanov, Pavel 0 – 1 Carlsen, Magnus
Svidler, Peter ½ – ½ Nisipeanu, Liviu-Dieter
Ivanchuk, Vassily ½ – ½ Onischuk, Alexander
Karjakin, Sergey 1 – 0 Jakovenko, Dmitry
Shirov, Alexei ½ – ½ Volokitin, Andrei

Uitslagen ronde 5:

Nisipeanu, Liviu-Dieter 1 – 0 Van Wely, Loek
Alekseev, Evgeny ½ – ½ Eljanov, Pavel
Carlsen, Magnus 1 – 0 Shirov, Alexei
Onischuk, Alexander 0 – 1 Svidler, Peter
Jakovenko, Dmitry ½ – ½ Ivanchuk, Vassily
Volokitin, Andrei 1 – 0 Karjakin, Sergey

De stand na 5 rondes:

Carlsen 4.5
Karjakin, Volokitin 3
Eljanov, Nisipeanu, Shirov, Svidler, Ivanchuk 2.5
Alekseev, Jakovenko 2
Onischuk, Van Wely 1.5

  1. mathias
    mathias12-06-2008

    ah? tellen rapidtornooien nu ineens mee voor gewoon elo?
    weird…

  2. Ruben
    Ruben12-06-2008

    Carlsen rules !

  3. Fabrice Wantiez
    Fabrice Wantiez12-06-2008

    Foros is zeker niet een rapid tornooi ;o)

  4. Bart
    Bart13-06-2008

    Foros is fide tempo 🙂 Dat maakt 4.5/5 tegen zulke tegenstand trouwens nog straffer.

  5. Jan Lagrain
    Jan Lagrain13-06-2008

    Ik moet trouwens nog iets nuanceren: blijkbaar zal Foros nog niet meetellen bij de rating op 1 juli, maar pas in oktober. Als dat het geval is, heeft Carlsen op 1 juli 2775 en nog geen 2792. Fide kan wel nog beslissen om het toch mee te tellen als ze dat willen, maar in principe telt het dus nog niet mee.

    Carlsen blijft wel virtueel nummer 2 van de wereld natuurlijk.

  6. mrxjn
    mrxjn15-06-2008

    Toch lekker gezellig in de top 20. Een puntje meer of min en je stijgt al een plaats. Ik wist niet dat elo ook in komma getallen uitgedrukt werd.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.