Leko leidt verrassend in Asrian Memorial

Leko, archieffotoHet rapid chess giants heeft zich na de klap van Asrian’s overlijden opnieuw in gang getrokken en is omgedoopt tot de Karen Asrian Memorial. Na 10 van de 14 rondes is er een verrassende leider: Peter Leko…

Leko heeft een halfje meer dan Aronian

De feestelijke context van dit evenement is helemaal ondergedompeld in een bedrukte rouwsfeer na het overlijden van Karen Asrian. De organisatie kon het toernooi natuurlijk moeilijk afgelasten met al die topspelers die al daar waren. Het koos voor een passende oplossing: de eerste rondes werden zoals gepland gespeeld en daarna gevolgd door 2 dagen pauze. Ook de naam van het evenement werd veranderd, in de Karen Asrian Memorial. Het rapidevenement is het grootste schaakevenement van het land en de organisatoren maakten nu al bekend dat ze Asrian ieder jaar zullen herdenken via dit toernooi.

de speelzaalHet toernooi wordt gespeeld in de plaatselijke schouwburg en toont dat het schaken in Armenië bijzonder populair is. De mooie zaal zit simpelweg stampvol. Voorlopig zijn niet alle partijen even geïnspireerd (logisch ook) maar toch lijken de Armeense spelers zich voldoende te hebben herpakt. Vooral Aronian en Sargissian spelen een goed toernooi. Sargissian remiseerde alles maar won met zwart van Morozevich. Aronian deed hetzelfde, maar versloeg naast Morozevich ook nog zijn goede vriend Gelfand. Aronian staat met 6/10 2de, Sargissian met 5.5/10 derde. Vladimir Akopian vergaat het minder goed. Hij staat met 3.5/10 laatste.

Op de eerste plaats vinden we Peter Leko terug. Dat Leko dergelijke toernooien kan winnen, is natuurlijk niet verrassend. Dat hij nu eerste staat, is echter allesbehalve verwacht. Leko speelt de laatste tijd erg matig en verder dan enkele gastrolletjes in de grote toernooien kwam de Hongaar het afgelopen jaar niet. Daar komt nog eens bij dat rapid niet de specialiteit is van Leko, terwijl bijvoorbeeld Aronian in Nice en Yerevan vorig jaar (zijn match tegen Kramnik) al toonde dat hij dat tempo beter in de vingers heeft.

In Yerevan niets van dat. Leko speelt goed en leidt de dans dankzij 3 overwinningen tegen Bu, Gelfand en Adams. Leko heeft nu 6.5/10 en een half punt meer dan Aronian. Leko wacht wel nog een stevig programma met zowel Aronian als Sargissian als opponent.

De link naar de officiële website vind je rechts in onze actueelbalk. De stand na 10 rondes:

Leko 6.5
Aronian 6
Sargissian 5.5
Bu, Gelfand 5
Morozevich 4.5
Adams 4
Akopian 3.5

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.