Gurevich wint het toernooi van Echternach

PolaczekDe Turk eindigde een half punt voor Konstantin Landa. In Luxemburg deed er ook een hele vloot landgenoten mee, waarvan Richard Polaczek de beste was. De jongere (tot piepjonge) Belgen kaapten ook enkele ratingprijzen weg…

Talrijke GM’s in Luxemburg

Luxemburg, het is niet meteen een schaakland. Behalve de sterke GM met de wilde haartooi David Alberto (2560) zijn er weinig Luxemburgers die écht bekend zijn in het schaakwereldje. Toch is er ieder jaar een gezellig en populair rapidtoernooi met veel Belgen en veel GM’s. Het tempo is 45 minuten per partij en er staan 9 rondes op het programma.

12 grootmeesters en 17 internationale meesters moesten het mooie weer maken. Onder hen waren Fridman (2640), Landa (2633), Istratescu (2617) en Gurevich (2611) de elofavorieten. Deze krachtsverhoudingen werden ook in de praktijk gerespecteerd. Het was wel de vierde van die favorieten die het toernooi écht domineerde: Mihail Gurevich – vroeger nog Belg, nu Turk – raasde door het toernooi met 7/7. Onder andere Istratescu was een van de slachtoffers.

GurevichKonstantin Landa zat Gurevich van in het begin op de hielen en liet maar een half puntje liggen tot ronde 7. Dan nam Fridman door een zege in het onderlinge duel het heft in handen. Door 2 remises eerder in het toernooi stond Fridman met nog 1 ronde te gaan nog een half punt achter op Gurevich. Dit duel eindigde echter in remise, waardoor Gurevich alvast zeker was van zijn derde toernooizege.

Dé match van die laatste ronde kwam echter van bord 2, waar Landa en Ginsburg een verbeten duel uitvochten. In erg zware tijdnood probeerde de Duitser een remiseclaim die niet werd toegestaan. Omdat Ginsburg nog maar enkele seconden over had, betekende dit meteen het einde van de partij. Landa werd tweede, samen met ettelijke andere GM’s.

Belgen waren er ook, daar in echternach en die deden het niet zo slecht. IM Polaczek werd eerste Belg met 6.5/9, samen met Michel Jadoul en Luc Henris. Iets verder in de stand vinden we ook Jan Van Mechelen en Andy Ooms, die beiden goed waren voor 6 punten. De meest opvallende prestaties kwamen van enkele jongere spelers. Bart Theys van Westerlo (die trouwens met een hele clan naar Echternach waren getrokken) werd derde in de reeks 1800-1999 na een mooie 5.5/9. Diezelfde Bart Theys wordt ook als vierde vermeld bij de -17, maar aangezien deze jongeman toch al 28 jaar oud is, lijkt dat een foutje van de organisatie of van de webmaster.

Lenaerts, archieffoto schaakacademie.beDe uitblinker van het toernooi was echter de piepjonge Lennert Lenaerts (rechts op deze archieffoto van schaakacademie.be). Deze jonge Hasselaar werd in de paasvakantie nog Belgisch Kampioen bij de -10 en presteerde in Echternach op een erg hoog niveau. Lenaerts scoorde 5.5/9 met een tpr tegen een gemiddelde tegenstand van 1863, ver boven zijn elo (1304). Mooi! Bij de niet-geklasseerden haalde Ben Tuerlinckx (zelfde leeftijdscategorie) de tweede prijs binnen.

Wij danken Luc Cornet voor de informatie (die zelf ook meedeed en vooral een mooie eerste dag speelde met onder andere een zege tegen WFM Steil-Antoni 2128). De stand na 9 rondes:

1. Gurevich 8
2. Landa, Fridman, Guliyev, Berelovich, Schlosser, Istratescu 7.5
8. V. Gurevich, Szabo, Epishin… 7

De volledige stand kan je bekijken op de site van schaakclub Echternach.

  1. Wesley Bielen
    Wesley Bielen19-06-2008

    Lenaerts Lennert is echter een Genkenaar, geen Hasselaar!

  2. carine
    carine25-06-2008

    Grappig! De Hasselaar in ons gezelschap in Echternach was Hans Vandersmissen. Met zijn vooropgestelde doelscore van 4,5 behaalde hij een mooie 4de plaats in zijn ratingcategorie!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.