Goormachtigh wint verrassend Open Jean Jaures

GoormachtighHet Open van Jean Jaures is een van de sterkste “clubkampioenschappen” van het land. Goormachtigh bleef na een spannend en onverwacht slot Draftian, Van der Stricht en Leenhouts voor…

Drie honden vechten om een been, de vierde loopt…

Geert Van der Stricht en Koen Leenhouts waren de twee IM’s en titelfavorieten in dit gezellige open clubkampioenschap, dat gespeeld werd over 7 dinsdagen. Met Draftian, Goormachtigh en titelverdediger Pascal Kegels was de concurrentie voor dit gezelschap verzekerd.

DraftianDe eerste ronde in dergelijk (half) Zwitsers systeem is zelden belangrijk, maar in Gent lag het anders. Draftian nam een bye (een half punt) terwijl Goormachtigh een “Zwitsers Gambiet” pleegde, zoals onze verslaggever David Roos de vroege remise erg mooi omschrijft. Intussen lieten de IM’s geen punten liggen tot ze elkaar tegenkwamen in de vierde ronde. Daar wist Koen Leenhouts de eerste kentering van het toernooi te forceren: met zwart won hij het duel van Van der Stricht.

“Kat in het bakkie”, dachten sommige spelers maar ronde 5 bracht alle spanning meteen terug: Adrian Roos hield Leenhouts op remise na een leuk pionoffer. Dankzij die remise was Draftian co-leider geworden nadat hij iedere partij na zijn bye had gewonnen. Het onderlinge duel in ronde 6 zou de beslissing kunnen brengen, maar zoals zo vaak dit toernooi was er net dan een verrassing: Draftian won van Leenhouts.

toppers in de laatste rondeDraftian haalde voor de allerlaatste topper tegen Van der Stricht zijn stonewall nog eens boven. Die raakte er niet door en het werd remise. Ook Leenhouts speelde remise (tegen Van De Wynkele) dus leek de zege voor Draftian binnen. Maar de man van het Zwitsers Gambiet waren ze even vergeten, want Goormachtigh had na zijn foutje in de eerste ronde maar één half puntje laten liggen (een tweede gambiet tegen Gert Van Rij) en klopte Kegels in de laatste ronde (foto). Met 6/7 stond hij plots naast Draftian op het hoogste schavotje. Daar bleek de bye van Draftian uit de eerste ronde doorslaggevend: de scheidingspunten waren in het voordeel van Goormachtigh.

Wij danken David Roos uitgebreid voor het verslag en de foto’s.

De eindstand na 7 rondes:

1. Goormachtigh, Draftian 6
3. Van der Stricht 5.5
4. Leenhouts, A. Roos (1ste -2100), Baete, F. Roos 5
9. Kegels, D. Roos 4.5

Meer foto’s vind je in ons fotoalbum:

Goormachtigh

 1. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck18-06-2008

  Bedankt David, ik kon het niet beter schrijven, maar de uitslag van jou en je broer mogen ook bejubeld worden!!!

 2. Adrian
  Adrian19-06-2008

  Even iets vermelden:
  Koen Leenhouts speelde de laatste ronde remise tegen Herman Van de Wynkele 😉 en niet tegen Pascal Kegels.

  Denk dat hij moeilijk remise kan spelen tegen Leenhouts en tegelijkertijd verliezen van J. Goormachtigh

  Prachtig tornooi!

 3. benjamin
  benjamin19-06-2008

  ”Drie honden vechten om een been, de derde loopt…”?
  Moet het niet zijn de vierde loopt…?

 4. KAra
  KAra19-06-2008

  mooi verslag David, proficiat aan Johan
  (amai is die competitie sterk in Jean-Jaures!)

 5. Jan Van Leeuwen
  Jan Van Leeuwen19-06-2008

  en hier vind je de complete eindstand

  http://users.pandora.be/jan.van.leeuwen/ok2008JJ.html

  wil je op de hoogte gehouden worden van onze volgende tornooien stuur me een mailtje

  Jan

 6. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen20-06-2008

  Somebody’s been confusing my poor hound!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.