Schaken komt straks op televisie!

Groot nieuws: Eva Baekelant op tv?In een nieuw project van het productiehuis Alfacam zal een dagelijks schaakitem te bewonderen zijn. Dat staat vandaag te lezen in meerdere Vlaamse kranten. Wat willen jullie graag zien in het programma?…

Schaken komt aan bod in nieuwe televisieproject

De TV-zender EXQI bestaat al langer maar was enkel een cultuurproject. EXQI wordt vanaf 2009 uitgebreid naar een heuse televisiezender met onder andere ook veel aandacht voor sport. Zo zal EXQI Sports hockey uitzenden en ook wedstrijden van de tweede nationale van het voetbal live in beeld brengen. De nieuwe naam van de tweede voetbalklasse is trouwens “EXQI-league”.

Vandaag staat in enkele Vlaamse kranten te lezen dat ook schaken aan bod zal komen op die televisiezender, meer zelfs, het zou gaan om een dagelijks item over schaken. De Standaard schrijft er het volgende over:

Het meest opmerkelijke programma in het ‘voorlopig voorlopige’ zendschema van Exqi is ongetwijfeld het dagelijkse ‘schaakprogramma’. ‘Verwacht geen zes uur lange veldslag tussen Karpov en Kasparov, maar een tv-format waarbij de mensen thuis mee kunnen schaken’, zegt CEO Gabriel Fehervari.

Een dagelijks schaakprogramma op televisie, het is een unicum in de geschiedenis van ons schaken en een prachtige kans om het spel te promoten bij een groot publiek.

Uiteraard weten we nog niet hoe dit alles concreet uitgewerkt zal worden, dat weet de zender waarschijnlijk zelf ook nog niet. De inhoud wordt immers nog volop besproken. Het is daarom te vroeg om er dieper op in te gaan, laat staan het te bekritiseren, maar we kunnen wel starten met een voorzet: Wat willen jullie graag in zo’n schaakprogramma aan bod zien komen?

 1. Adrian
  Adrian25-06-2008

  Ik sta altijd open voor schaakanalyses op TV!

 2. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye25-06-2008

  ik ben benieuwd. ik kan er me in ieder geval niet al te veel bij voorstellen.

 3. Peter
  Peter25-06-2008

  Items over de klein mannen: dan kunnen kijkers die niet schaken zien hoe leuk het daar is en hoe zoiets werkt. Daar gaan zeker kleintjes op af komen. Bovendien pakt dat ook nog op tv: kleintjes die schaken. Dus ook vanuit hun standpunt kan dat leuke tv zijn.

 4. b2-b4
  b2-b425-06-2008

  Reportages over belgische topschakers….

 5. volgjeneus
  volgjeneus25-06-2008

  Als de mensen thuis mee moeten kunnen schaken, is af en toe (bijvoorbeeld één dag per week) een kort/simpel/amusant beginnerslesje ook wel mooi.

 6. dorian
  dorian25-06-2008

  op het einde vd week msschien ook ‘diagram vd week’
  waar mensen een mail moeten sturen voor een leuk prijsje…

 7. Glen
  Glen25-06-2008

  Reportages over Belgische wereldtoppers…

 8. Arvid
  Arvid25-06-2008

  Dag allen,

  Cool initiatief!

  – Voor de kennis van de actualiteit
  Vind een coverage van jeugdtoernooien (de “klein mannen”)/toptornooien (buitenland (bv wk,…/binnenland)) ook interessant idee.
  + wat schaakgeschiedenis (met foto’s, filmfragmenten, partijen die nagespeeld worden,…)

  – Voor het actiongehalte van de sport
  Aan het eind van elke aflevering een blitz (of zelfs bliksem) partij !
  Zoiets duurt niet lang en boost het “actiegehalte”
  Als spelers kun je dan telkens interessante machtup’s maken.
  Topspelers van belgie, prodigy’s, …

  – Voor het menselijke aspect van het spel 😉
  Memorabele momenten, Schaakbekentenissen, verhalen, avonturen, … van spelers (jong/oud,vooraanstaande figuren, lokale spelers,…

  – Voor de schoonheid van het spel: Schaakbabe’s!

  – Voor de uitdaging van het spel, eindspelstudies (als eventueel prijsvragen)

  Zoals Jan zegt, een tijd van brainstormen en voorstellen doen

  Vriendelijke groeten aan allen!

 9. Tim
  Tim25-06-2008

  Als ze schaaknieuws zouden brengen – misschien is enige vorm van samenwerking met schaakfabriek wel mogelijk? In de ruime zin van het woord, dat kan vanalles zijn 🙂

 10. Jan Lagrain
  Jan Lagrain25-06-2008

  Ik zie wel iets in een pinanti is pinanti-bulletcompetitie. Zoals Arvid zegt: neemt weinig tijd, zou een ideale afsluiter van het programma zijn. + je betrekt veel jeugd en de mensen gaan er echt in meeleven want ze willen dat hun zoon/neef/enz wint, zelfs al snappen ze er geen bal van.

 11. Goendi
  Goendi26-06-2008

  Een mix van diverse items, waarbij elke aflevering een ander item meekrijgt afhankelijk van wat voorradig is. Zo zou je bvb de ene moment een reportage kunnen geven over een schaker, de andere moment een schaker iets laten analyseren. Bij de eindgeneriek zou ik dan leuke schaakevenementen vermelden waar mensen naartoe kunnen gaan 😉

 12. KAra
  KAra26-06-2008

  Een fantastisch initiatief, waarschijnlijk ongezien in België. Hopelijk zetten ze hun plannen door.

  Als niet zo neutrale toeschouwer lijkt het me ook dat er met het onderwerp schaken enkele leuke invalshoeken kunnen gemaakt worden. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken wordt best gemikt op de niet gespecialiseerde kijker/schaker (degene die de stukken kan bewegen). Analyses ed zijn leuk, maar niet als je ze niet kan volgen

  Kinderen + schaken scoort altijd dus hier iets mee doen is evident. Misschien een soort ‘het leven zoals het is’ dan kunnen direct enkele toptoernooien gevolgd worden met de spanning op en vooral naast het bord. (zoals door oa Arvid aangehaald.)

  Veel hangt af van de zendtijd die voorzien is, als er weinig tijd is voorzien kan er vooral op het ‘fun’-aspect gefocust worden, met veel tijd kan op zowat elk onderwerp dieper ingegaan worden.

  Eindigen met een bulletpartij is een heel goed idee. Dan moet je idd niets kennen van schaken om er toch bij mee te leven.

 13. Peter
  Peter26-06-2008

  Haja, een jeugdspeler volgen op een WK of EK ofzo, of de jeugdspelers en daar dan in de uitzending stukjes van een paar minuutjes, stijl zoals “leven zoals het is”. Dat zou wel werken. Als je zulke dingen kort kadert rond het basisprogramma (dat de mensen mee kunnen schaken), zorgt dat wel voor leuke afwisseling.

  Iets over de glazen kooi in Bilbao zou ook mooi zijn: prachtige beelden zijn dat en dan kan je heel kort ook de link leggen naar de topschakers.

 14. ikke ;)
  ikke ;)26-06-2008

  Zelfs binnenlandse 1-dags, 2-daags, of meerdaagse tornooien een verslag met beelden van die dagen…
  Mogelijks zelfs live…

 15. Guy
  Guy26-06-2008

  analyses lijken me niet zo goed, al zou ik het zelf wel tof vinden, (en ik denk alle schakers),bij het grote publiek zou het niet aanslaan

  het ideale programma zou zijn:
  – een speler volgen op een tornooi, “het leven zoals het is”
  – kleine referentie naar de wereldtop of naar een groot Belgisch tornooi
  – bulletpartij

  Ik hoop dat men hier iets goed mee doet

 16. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye27-06-2008

  Ik meen ergens gelezen te hebben dat er bekende Vlamingen mee gemoeid zouden zijn. Nuja afwachten zeker?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.