Tanguy Ringoir wordt de jongste Belgische FM ooit

Tanguy RingoirDe nieuwe Fide-ratinglijst is uit. Anand is nog steeds nummer 1, Carlsen staat voorlopig nog op 6 maar wat de Belgische lijst betreft, is er historisch nieuws: Met 2321 wordt Tanguy Ringoir de jongste FM die België ooit gehad heeft. Intussen zijn ook de Belgische ELO’s uit…

Aerosvit telt niet mee

Aan de top van de ranking zijn er twee grote nieuwskomers: Morozevich klimt naast Kramnik op twee, terwijl Ivanchuk naar plaats drie klimt na een opmars van om en bij de 40 punten. De langverwachte tweede plaats voor Carlsen blijft nog even uit, want het Aerosvittoernooi, waar Carlsen virtueel naar plaats nummer 2 sprong, is dan toch niet meegeteld. Het zal dus wachten zijn op de volgende lijst die in oktober uitkomt.

Nog geen geschiedenis dus aan de top van het klassement, maar dat geldt wel voor onze Belgische ratinglijst. Tanguy Ringoir is op zijn 14de (hij werd eergisteren 14) met 2321 de jongste FM die Belgische ooit gehad heeft. Dit moeten we lichtjes nuanceren: de rating is er en de aanvraag is gedaan. De titel zal waarschijnlijk pas later dit jaar worden toegekend. Desalniettemin blijft Ringoir daarmee de jongste. Bart Michiels werd FM op zijn 15de, Thibaut Maenhout op zijn 16de. Zoals we het momenteel zien, zijn dat de jongste 3. We hebben dit niet exact kunnen checken dus lezers die correcties hebben, mogen dat altijd laten weten.

Nijs, Bomans, Forster en De Schampheleire sterkste stijgers bij de jeugd

DgebuadzeOok de Belgische elo’s zijn intussen uit. In onze top-100 schiet vooral Alexandre Dgebuadze eruit. De topfavoriet voor het BK, dat zaterdag in Eupen begint, steeg 44 elopunten en heeft nu 2564. Nog sterk gestegen: Piceu (2398), Hautot (2398), Geirnaert (2371, hij is die momenteel wel aan het verliezen in het normentoernooi van Groningen, later meer daarover) en Andy Ooms. Ooms breekt zijn eigen record met 2323. De sterkste stijger bij de +2300’s is echter ook Tanguy Ringoir (zie verder).

Bij de jeugd zijn de stijgers de verwachte namen, nameljk de Belgische kampioenen: Nils Nijs komt op 2226, Arno Bomans op 2102 en De Schampheleire op 2105. Uit de elitereeks van dat BK Jeugd valt ook de enorme stijging van Sven Forster op, die nu 2188 heeft. De allergrootste stijger uit de jeugd top 50 is echter Jason Vandenberghe die naar 1949 klimt. De jeugdranglijst wordt trouwens niet langer aangevoerd door Thibaut Maenhout, maar wel door Tanguy Ringoir, die ook in België de 2300 overschrijdt. Hij telt nu 2312 punten. Ook nog leuk om weten: we hebben voor het eerste in lange tijd 20 jeugdspelers met meer dan 2100 elopunten. De vrije vallen van deze lijst komen van Robin Leenaerts (2205) en Stef Soors (2148).

 1. Wim
  Wim01-07-2008

  Fide elo’s belgen geeft bij mij nog de oude lijst.

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain01-07-2008

  idd, ik zie het nu ook. Als je op de namen klikt, zie je wel al de nieuwe elo’s. Ze zullen dat nog moeten updaten.

 3. Guy
  Guy01-07-2008

  ik heb een probleem met de Belgische elolijst, als ik op de link klik, wordt ik doorverwezen naar http://serveur.mavenfrance4.com/suspended.page/
  en dat is een wit venster, ben ik de enigste die dit heeft?
  weet iemand waaraan het ligt?

 4. Mrxjn
  Mrxjn01-07-2008

  ik heb het ook. ze ligt allicht plat door het grote aantal bezoekers 😉

 5. tom vananderoye
  tom vananderoye01-07-2008

  soms lukt het soms niet (belgische elo’s).

 6. Eddy De Gendt
  Eddy De Gendt01-07-2008

  er waren hackers aan het werk op de site, ze zijn nu bezig alles te herzetten (zal morgenvroeg gedaan zijn), overigens zijn het slechts de voorlopige elo’s: ze worden waarschijnlijk definitief op 15 juli, na correctie
  (Eddy D.G., secretaris Liga Oost-Vl)

 7. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck01-07-2008

  over Elopunten gesproken,
  het Ligakampioenschap van Antwerpen is wéér eens niet meegerekend…

 8. Fideel
  Fideel01-07-2008

  Hackers? Mensen die niet tevreden waren met hun rating of zo? 🙂

 9. Valery
  Valery02-07-2008

  Beter goed spelen met een lage rating als andersom,
  uiteindelijk plooit alles vanzelf…

 10. KAra
  KAra02-07-2008

  Todts Benny 2131 +82
  Dit mag ook wel gezien worden! (lees: eindelijk levert het naast genoegdoening ook elopunten op om van Benny te winnen)

 11. Briggs
  Briggs02-07-2008

  Hey iedereen, even een vraagje: wanneer zal de ranglijst van de belgische bond weer gaan? Ik zou het echt tof vinden moest ik mijn ELO’s ook mogt weten

 12. Goendi
  Goendi02-07-2008

  Rofl 🙂 PHP exploits of zo 😉 Zegt veel over de kwaliteit vd hosting allesinds. En met al die persoonlijke gegevens die daar staan, kan ik daar in feite niet mee lachen…

 13. Bart Van Tichelen
  Bart Van Tichelen02-07-2008

  De elopunten van de ligakampioenschappen van Antwerpen werden door SK Deurne wel degelijk voor de deadline verzonden en werden opgenomen in de checklist.
  Het zou mij dus verwonderen moesten ze niet verwerkt zijn.

 14. Ruben
  Ruben02-07-2008

  De site van de Belgische elo’s werkt nog altijd niet 🙁

 15. ze voice
  ze voice02-07-2008

  Wat is het belang nog van de Belgische elo? Of van de “nationale” lijsten tout court? Zou er niet beter 1 wereldwijd systeem ontwikkeld worden om zo de discrepanties tussen de elowaarden van bvb. België en Nederland (of gelijk welke twee landen) de wereld uit te helpen?

  Belgische lijst wel weer up and running, FIDE-lijst idd nog steeds niet aangepast. Hoe kan dat nu? Hebben ze dan een aparte dbs met de top 100 ofzo?

 16. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez02-07-2008

  Ik heb de database van de nieuw elo.
  Als iemand wil zijn nieuw elo krijgen mag hij een mail versturen op :

  fabrice.wantiez@mil.be
  of
  fabrice.wantier@coditel.net

 17. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck02-07-2008

  @ Bart VT
  ik bedoel FIDE ELO
  die nationale ELO zullen op termijn verdwijnen

 18. Paradijsvogel
  Paradijsvogel02-07-2008

  Het principe van één algemene ELO-lijst is nobel en waarschijnlijk ook een STUK overzichtelijker. Maar volgens mij gaat wat “ze voice” zegt niet helemaal op.
  Ja, uiteraard, iedereen start van scratch en de elo zal zich beter uitvlakken … Theoretisch. Praktisch gaat er veel “inteelt” gebeuren. Namelijk, 95% van de partijen die gespeeld worden voor de huidige Belgische ELO (en dus ook die algemene ELO) worden gespeeld … tussen Belgen. De afvlakking zal dus uiteindelijk gebeuren … tussen Belgen. Met andere woorden … uiteindelijk zal de algemene rating in Nederland toch lager liggen dan die in België.
  Of zie ik dit mis ?

 19. Peter
  Peter03-07-2008

  U ziet dit zeer juist. In Frankrijk hebben ze ook alleen maar fide-elo’s en daar is dat totaal niet representatief voor het niveau.

 20. ze voice
  ze voice03-07-2008

  Ik denk dat de praktijk dit moet uitwijzen, al zit er wel een kern van waarheid in. Hoedanook, nu zit je met twee systemen waarbij eentje ervan internationaal niet representatief is. Wat is het nut daarvan?

  Internationale rating zou dan natuurlijk wel al vanaf pakweg 1000 ELO ofzo moeten beginnen. Extra werk voor Fide, maar het zou voor de federaties toch minder werk betekenen. Werkkracht die ze op lokaal (lees: nationaal) niveau beter kunnen gebruiken.

  Door die centralisatie win je dus tijd, ook al omdat het hele proces bij Fide al wel bekend is. Ze hebben er tenslotte al een tijdje ervaring mee.

 21. Tom
  Tom03-07-2008

  Het probleem momenteel: FIDE vraagt er (relatief) veel geld voor om toernooien te laten meetellen voor ratingverwerking. Vandaar dat overschakelen op enkel FIDE-elo momenteel nog geen optie is voor de nationale schaakbonden. Een eigen elo-systeem is nog goedkoper.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.