ACP wil samenwerken met Belgische schaakbond

Igor GlekDat bevestigde ACP-secretaris Igor Glek aan Schaakfabriek. De samenwerking zou kaderen in een groter project dat nu al enkele programma’s heeft in Turkije en enkele Oostbloklanden…

Igor Glek: “We willen zoveel mogelijk landen betrekken”

De samenwerking waar Glek het over heeft, manifesteert zich vooral in de organisatorische sfeer. “Door als ACP samen te werken met de bonden van de landen, kunnen we de brug naar meer sponsoring en een meer gestructureerde werking stimuleren”, legt hij uit. Het is de bedoeling om op langere termijn te komen tot bijvoorbeeld de ontwikkeling van schaakacademies.

“Het beste voorbeeld dat we hebben zijn de academies die Karpov in Rusland en enkele andere landen heeft opgericht. Door onze samenwerking en met Karpov als grote naam eraan verbonden, is de brug naar sponsoring en dergelijke een stuk vlotter. En België staat ook op ons lijstje, want hier is nog veel werk. We hebben trouwens eerder al een simultaan georganiseerd tussen Belgische ambassadeurs en Karpov.”

Het beste voorbeeld van wat ACP voor ogen heeft, is in Turkije terug te vinden. “Daar worden sinds enkele jaren enorm veel projecten georganiseerd: toernooien, opleidingen enzovoort. Dat is het doel dat we voor ogen hebben en wij kunnen daarbij helpen.”, legt Glek uit.

De samenwerking kadert in een veel groter project waarin ACP de schaakcultuur wil promoten met zoveel mogelijk landen. “Denk aan de Mind Games (de olympische spelen voor denksporten, later dit jaar, SF): er komt een algemene cultuur en wij willen daarop inspringen. We willen een soort koepelorganisatie zijn die samen met de bonden werkt. We willen dan ook verder gaan dan Turkije en enkele Oostbloklanden, maar ook centraal en West-Europa moeten mee.”

Er zijn nog geen officiële afspraken gemaakt, maar gesprekken zouden in de loop van het komende jaar moeten starten.

Noot: Igor Glek is General Secretary van ACP. Schaakfabriek ontmoette hem zondag in Wirtzfeld. ACP staat voor Association of Chess Professionals en is de tegenhanger van FIDE.

 1. Mrxjn
  Mrxjn03-07-2008

  ik ben benieuwd wat er van zal komen.. je houdt ons ongetwijfeld op de hoogte.

 2. Alex
  Alex03-07-2008

  Lijkt mij een ambitieus idee met veel werk! Maar moest het lukken, ja amaai, …

 3. robon
  robon04-07-2008

  ACP=African, Caribbean and Pacific States?

 4. Peter
  Peter04-07-2008

  Association of Chess Professionals, toch heel bekend, dat is een term zoals FIDE.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.