De gokchinees: Het BK in Eupen!

DgebuadzeMorgen begint in Eupen het Belgisch Kampioenschap met één topfavoriet maar vele “subfavorieten”. De gokchinees blikt vooruit en legt uit op wie u uw geld moet inzetten…

Wie stoot Dgebuadze van de troon?

De laatste keer dat onze gokchinees in actie kwam (het BK jeugd), leverde bijna zijn ontslag op, maar omdat onze Aziatische vriend toch altijd voor wat animo zorgt is hij nu terug. Betrouwbaarder dan ooit!

Alexandre Dgebuadze is dé te kloppen man in Eupen, dat is duidelijk. Hij is niet alleen titelverdediger, maar steeg eerder deze week ook nog eens 44 elopunten. Op dat niveau is dat bijzonder veel, waardoor Dgebuadze zelfs in topvorm lijkt om dit toernooi aan te vangen. “Zelfs?”, zal de aandachtige lezer denken? Zelfs, inderdaad, want vorig jaar toonde Dgebuadze ondanks zijn zege lang niet zijn beste schaak.

Mher-Dgebuadze in Hechtel 2007Meer dan ooit dus is de enige Grootmeester van het elitegezelschap de Federer van het Belgische Kampioenschap. Onze gokchinees zet echter nooit in op Federer: te weinig winstmarge. Dus is het zoeken naar een Nadal, die Federer het leven zuur zal maken. Onze Chinees verwacht dan ook veel van de second seed: Mher Hovhanisian. De Armeen is bezig aan een steile opmars richting 2500 elo en speelde een subliem seizoen. Op één verliespartij na verloor hij niets, helemaal niets en die ene partij was dan nog op tijd (natuurlijk, dat is ook belangrijk, maar het zegt wel iets over het niveau). Bovendien toonde hij meermaals dat hij klaar is om de strijd aan te gaan met sterke grootmeesters.

De populaire Mher zal in zijn tocht naar de titel vooral moeten opletten voor uitschuivertjes. Vorig jaar was het Decoster die zijn – voor de rest fantastische – toernooi verknalde. Zulke nederlagen (zeker de manier waarop) zal Hovhanisian dit jaar moeten vermijden. Als dat lukt, dan zal hij er dicht bij zijn. Onze 10000000-en euro’s gaat dan ook naar hem.

Wie doet er nog zoal mee? Uiteraard mag niemand Geert Van der Stricht en Pieter Claesen over het hoofd zien. Letterlijk kan dat misschien nog wel eens gebeuren (het zijn de twee kleinste spelers van de expertenreeks), maar achter het schaakbord zijn deze twee ervaren toppers niet te onderschatten. Van der Stricht scoorde dit seizoen een GM-norm in de nationale Interclubs en Claesen is sowieso ieder jaar een van de favorieten. Ons geld zetten we niet op hen in, maar het zou hen onrecht aandoen hen niet bij de favorieten te vermelden.

Wie relatief “nieuw” is bij het hogere elogezelschap is Pascal Vandevoort. Uiteraard draait deze Luikenaar al jaren mee aan de top, maar in tegenstelling tot vroeger toen Vandevoort altijd rond de 2350 schommelde, is hij het afgelopen jaar naar 2419 geklommen. Toeval kan dat niet zijn en we zijn dus erg benieuwd naar wat Vandevoort zal presteren in dit gezelschap.

Robin LeenaertsWie zal de verrassing worden dit toernooi? is ook altijd een vraag die leuk is om te beantwoorden. Vorig jaar waren er twee: Decoster en Van Mechelen. Dit jaar is het gezelschap een stuk jonger waardoor het altijd leuk is om te kijken of die jeugdspelers het goed zullen doen. Benjamin Tonoli vervangt Draftian Ashote (die vorige week doodleuk aankondigde op vakantie te zijn), Robin Leenaerts vult een eloleemte op in de lijst (enigszins verrassend, want normaal gezien wordt de expertenreeks op basis van Fide elo’s samengesteld en in het geval van Robin is dit met zijn Belgische elo gebeurd) en Kevin Noiroux won vorig jaar de open reeks.

Onze voorspelling is eenvoudig: Ze zullen alle drie meedraaien in de middenmoot. Tonoli zal dat vooral dankzij zijn degelijkheid en vechtlust doen, Noiroux dankzij zijn underdogpositie en toch fris, onconventioneel spel en Leenaerts heeft nog iets goed te maken van het BK jeugd. Bovendien is de jongeman van Brasschaat – als hij in goede vorm is – bijzonder gevaarlijk. Ook Thibaut Vandenbussche is een van de jongsten. Hij plaatste zich via het Vlaams Kampioenschap. Om onze voorspelling soms erg verfijnd te maken: Thibaut zal exact de helft van de punten scoren.

En nog een gok out of the blue: de grootste verrassing van het BK wordt Marc Daels.

Op dat BK jeugd hebt u trouwens gezien hoeveel onze voorspellingen waard zijn: veel minder dan onze inzet in ieder geval. Daarom geven we onze lezers zelf de kans te stemmen in onze BK-poll, rechts in de zijbalk. Wie wordt in 2008 Belgisch kampioen?

 1. Der Alte
  Der Alte04-07-2008

  Wel jammer dat Tanguy Ringoir niet mee doet…

 2. Pietro Allatta
  Pietro Allatta04-07-2008

  Volgens mij zit Vandevoort in de perfecte positie om voor dé verrassing te zorgen. Mijn omkoopcentjes gaan dan ook daar naartoe.

 3. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck04-07-2008

  mooi deelnemersveld
  ik had ook nog eens graag meegedaan
  met mijn vierde plaats in het Vlaams Kampioenschap dacht ik een redelijke kans te hebben om aangeduid te worden door VSF en toen dat na rijkelijk late afmelding van Draftian ook effectief gebeurde botste ik op artikel 20 van het reglement.
  bedankt Ashote !

 4. Theo
  Theo04-07-2008

  Marcel,

  Wat zegt artikel 20 precies?

 5. Bert
  Bert04-07-2008

  Ik hoop dat Mher eindelijk eens wint. Hij verdient het wel, maar makkelijk zal het niet worden.

 6. aan Dreirie...
  aan Dreirie...04-07-2008

  Go, gij brasschaateling!

 7. Ruben
  Ruben05-07-2008

  Mher kez tesnenk. Es tari darnas Belgiayi arajin hay chempione!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.