Bruno Laurent blijft maar winnen

VandenbusscheDe Karolo won vandaag opnieuw, nu van Pieter Claesen, en scoort daarmee een knappe 5/5. Zijn voornaamste concurrent lijkt nu Alexandre Dgebuadze te worden, die na een boeiende partij Robin Leenaerts versloeg. Thibaut Vandenbussche klopte Buhr en klimt naar de tweede plek. In de open reeks staat alles terug bijeen…

Laurent offert zich een weg naar de 5/5 

Na de openingsspeech, waarin de spelers werd gevraagd de zaal niet te vaak te verlaten (waarschijnlijk een uitloper van de drankbrief) begon de topper Laurent-Claesen met een rustige Fransman. “Dat wordt een snelle remise”, dachten enkele toeschouwers, maar niets bleek minder waar. Laurent koos voor een boeiend theoretisch offer op e6, waardoor het bord al na 15 zetten helemaal in brand stond. De mist klaarde wat op voor Claesen tot die plots een enorme blunder beging en De6 over het hoofd zag. Laurent won zo alsnog het topduel, waardoor hij blijft uitlopen op zijn achtervolgers.

Dgebuadze-LeenaertsWant de nummer 2 in de stand, Robin Leenaerts, verloor van topfavoriet Dgebuadze. In tegenstelling tot gisteren speelde Leenaerts vandaag wel een goede partij. Meer zelfs, Dgebuadze kreeg het aardig warm toen hij het sterke f6 gemist had. “I was totally lost there”, zei Dgebuadze achteraf, maar dat lijkt iets té sterk gesteld. Leenaerts stond weliswaar prima, maar moest uitkijken voor vele tactische valkuilen. Gezien de tijdnood waarin hij zich stilaan bevond geen makkelijke opdracht en al snel liep het mis.

Ondanks de beoordeling van Rybka dat zwart beter stond, lijkt hij weinig te kunnen doen aan het plan dat Dgebuadze volgde. De druk werd te groot en Leenaerts kraakte. Hij was zwaar ontgoocheld (vooral over de zet a4) maar dat leek niet geheel terecht. Leenaerts speelde immers logische zetten, maar de stelling was een stuk moeilijker dan gedacht. Een broodnodige overwinning voor Dgebuadze, die zich geen puntenverlies meer kon veroorloven na de winst van Laurent.

De langste partij van de dag kwam van bord 3, waar Buhr en Vandenbussche een spannende partij speelden. Buhr leek heel de partij een voordeel te hebben, maar zoals zo dikwijls in Koningsindische stellingen vond zwart tegenkansen. In de ultieme tijdnood (dat wil zeggen rond zet 60) profiteerde Vandenbussche van een grote blunder van Buhr, die pardoes zijn dame weggaf. Vandenbussche bevestigt daarmee zijn uitstekende vorm en toonde vandaag stalen zenuwen in de tijdnoodfase (waarin hij eigenlijk 5 minuten minder had dan Buhr). Met 3.5/5 en een onnodig verlies tegen Laurent is hij de tweede revelatie van het toernooi aan het worden.

Le QuangIn de andere partijen haalde Le Quang zijn derde punt op rij binnen, remiseerden Van der Stricht en Hovhanisian en herpakte Vandevoort zich na zijn nederaag van gisteren. Vandevoort was zelfs zo vriendelijk om die partij voor ons te analyseren, ondanks de pijnlijke uitkomst. Over het einde wilde hij nog kwijt dat het gewoon een ontgoochelde reactie van het moment was. “Ik moest gewoon even naar buiten, maar Buhr had gelijk dat ik mijn papiertje moest tekenen”, zei hij sportief. Vandaag was Marc Daels het slachtoffer in een leuke tactische strijd. De analyse van gisteren kan je naspelen bij “analyses” op SF plus.

Samenscholing in de Open groep

Ook de topper in de open reeks, Adrian Roos-Tom Barbé, werd geen salonremise. Integendeel, Barbé speelde een goede partij en profiteerde van een uitschuiver van de ietwat slordige Roos om 2 pionnen te winnen. Barbé stevende af op een 5/5, maar maakte toen een grote fout. Van -2 sprong de Fritzteller naar +6. Roos had de winstzet echter niet gezien en nam remise aan. Uiteindelijk een billijk resultaat. Ook op bord 2 en 3 noteerden we een remise (Van Lishout bedwong Huessman, Gijsen Hamblok), waardoor enkele achtervolgers konden terugkomen.

De uitslagen:

1 Laurent Bruno IM 2337 (4) – Claesen Pieter IM 2380 (2½) 1-0
2 Dgebuadze Alexandre GM 2562 (2½) – Leenaerts Robin 2161 (3) 1-0
3 Buhr Carl Christian FM 2344 (2½) – Vandenbussche Thibaut 2263 (2½) 0-1
4 Van der Stricht Geert IM 2426 (2½) – Hovhanisian Mher IM 2458 (2) 1/2-1/2
5 Le Quang Kim FM 2276 (2) – Van Mechelen Jan FM 2269 (2) 1-0
6 Daels Marc 2212 (2) – Vandevoort Pascal IM 2409 (1½) 0-1
7 Ahn Martin FM 2317 (1½) – Tonoli Benjamin 2175 (1½) 1-0
8 Meessen Rudolf FM 2298 (1) – Denayer Eric 2265 (1½) 1-0
9 Cools Gorik FM 2327 (½) – Noiroux Kevin 2140 (1) 1-0

De stand na ronde 5:

1. Laurent 5
2. Vandenbussche, Dgebuadze 3.5
3. Leenaerts, Van de Stricht, Le Quang 3
4. Hovhanisian, Vandevoort, Ahn, Buhr, Claesen 2.5
5. Meessen, Van Mechelen, Daels 2
6. Tonoli, Cools, Denayer 1.5
7. Noiroux 1

U kan de partijen naspelen op SFplus. Alle links (naar de officiële site, ons fotoalbum ed.) vindt u in de zijbalk rechts onder “actueel”.

 1. Joris Pelemans
  Joris Pelemans09-07-2008

  Is Bruno nu de Leenaertstour aan ’t opgaan of staat dit bekend als goed voor wit? ’t Ziet er mij toch ook niet erg geweldig uit… (weliswaar niet zo erg als de Chatard van gisteren)

 2. KAra
  KAra09-07-2008

  Het offer op e6 scoort bijzonder goed voor wit, maar wit moet waarschijnlijk direct verder met Ph4 (dreiging Pf5). Zoals het nu staat (zet 20) lijkt wit me toch wat voordeel te hebben…

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain09-07-2008

  Ze gaan er wel weer voor. Overal weer stevige partijen.

  Theorie geeft bij Laurent trouwens Lf4 ipv 0-0. Maar Laurent kent zijn theorie zeer goed, hij zal dit wel al eens bekeken hebben.

 4. mathias
  mathias09-07-2008

  Knap van Bruno, maar de openingskeuze van Pieter is echt onbegrijpelijk. Tenzij hij natuurlijk iets nieuws had voorbereid.

  Eigenlijk heeft Bruno nog niet zo extreem sterk moeten spelen voor die fantastische 5/5. Maar ik herhaal: heel knap!

 5. Joris Pelemans
  Joris Pelemans09-07-2008

  @KAra: Yep, d5 was wel ne coole om mee uit te halen en ‘k had em uiteraard compleet gemist :-).

  Aangenaam tornooitje wel…

 6. Zenman
  Zenman09-07-2008

  De 4 rondes zijn op mijn blog.
  De blog Zenman.
  De schaken echte passie.

  http://zenman-zenman.blogspot.com/

  Les 4 rondes sont sur mon blog.
  Le blog de Zenman.
  Le jeu d’échecs une véritable passion.

 7. luc
  luc09-07-2008

  Doe zo verder Adrian, een minder partij (dag)is zeker geen slecht tornooi (week). Wij duimen verder.

 8. KAra
  KAra10-07-2008

  Het spectakelgehalte blijft bijzonder hoog, als toeschouwers worden we verwend!
  Nog even over Vandevoort, bij onze twee onderlinge partijen was hij telkens uiterst sportief zowel tijdens als na de partij. Zijn reactie is ook wel een beetje begrijpelijk, wie zou na zo’n partij niet boos zijn op zichzelf? De analyse op SF+ is trouwens bijzonder leerrijk.

 9. drinkeh
  drinkeh10-07-2008

  Inderdaad al heel wat toffe partijen gezien, en ik wens er iedereen nog wat toe.

  Voor de volledigheid: ik geloof dat de uitslag van Cools-Noiroux foutief is op SF+.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.