Bruno Laurent: “Beter eervol ten onder gaan dan als een watje te verliezen”

Dgebuadze-LaurentHij speelde niet als een watje en ging niet ten onder: Bruno Laurent hield Dgebuadze op remise en neemt een serieuze optie op de titel. De grootste verrassing kwam van Robin Leenaerts, die met zwart Mher Hovhanisian versloeg na een boeiende partij. In de open reeks hebben de favorieten de leiding overgenomen…

Laurent verrast Dgebuadze

e4 e5 Pf3 Pc6 Lb5 f5?! Het kwam als een donderslag bij heldere hemel voor Alexandre Dgebuadze. Hij slaakte een diepe zucht (enkele meters verder hoorbaar) en verzonk in gedachten. Pas na 20 minuten gaf hij zijn antwoord, waarop Laurent a tempo speelde en Dgebuadze opnieuw een half uur begon na te denken. Uiteindelijk bereikte de GM niets en al na 13 zetten bood hij zelf remise aan. Een beetje een anticlimax (we hadden opnieuw gehoopt op een wilde strijd met menig offers), maar voor Laurent een prachtige zaak.

LaurentHet was een verrassing dat Laurent met f5 kwam in die stelling. “Voor mij ook”, lachte de trotse leider. “Het is de eerste keer in mijn leven dat ik dit speelde. Ik heb het natuurlijk wel heel goed bekeken en ook de partijen van Radjabov gecheckt, die de laatste tijd altijd een gelijke stelling haalt in die variant. Maar voor de rest dacht ik gewoon: beter eervol ten onder gaan dan als een watje te spelen. En kijk, nu heb ik remise.”

Lap zeg, geen offers op bord 1. Geen probleem, dan gaan we toch gewoon naar bord 2. Daar offerde Vandenbussche een pion om een erg riskante stelling (voor beide kanten) te spelen. Even leek hij wel wat aanval te hebben, maar Le Quang pareerde vlot. Toen Vdb zijn toren liet slaan was het meteen uit. 4/4 voor Le Quang, die terug helemaal bovenaan staat en morgen Bruno Laurent partij mag geven.

Nog meer offers op bord 3. Daar vond Pascal Vandevoort het leuke (maar ook niet zo moeilijke) Pd5!, een offer dat Van der Stricht niet kon aannemen, maar waarmee hij wel van het bord werd gedrukt. Vandevoort lijkt in een soort aanvalsfurie beland na zijn verlies tegen Buhr: de afwerking was nagenoeg perfect.

Hadden we het over offers? Jawel en voor het offer op bord 4 moesten we zelfs maar 8 zetten wachten. Daar koos Mher Hovhanisian voor een theoretisch stukoffer dat het bord in brand zette. Robin Leenaerts schrok zich te pletter en liep helemaal rood aan. Na een klein uur denken vond hij het antwoord om dan met een diepe zucht van het bord weg te gaan. “Ik dacht echt dat ik al verloren stond”, zei hij achteraf.

Hovhanisian-LeenaertsMaar Leenaerts speelde uiteindelijk een uitstekende partij en vond de juiste zetten. Daar had hij wel een flink pak tijd voor nodig, terwijl Mher de zetten bleef afvuren. “Dit zal hij perfect kennen, het komt immers uit een partij van Aronian”, gaf onze redacteur Frederic Decoster mee in de commentaar op deze website. Dat leek ook zo maar plots blitzte Mher ook de zet d5, terwijl de theorie e5 voorzag.

“Een nieuwtje”, was de eerste reactie, maar Leenaerts verdedigde daarna bijna perfect. Wit had niets en het rode gezichtje van Leenaerts werd al wat normaler. Traag maar zeker nam hij de stelling over. Meer zelfs, na enkele goede zetten won hij nog een toren en de buit was binnen. Een knappe overwinning a l’improviste die Leenaerts besproken heeft in onze partij van de dag-analyse. Niet dat we hem veel liever zien dan andere spelers, maar hij speelt nu eenmaal de scherpste partijtjes van het toernooi, dus schoof hij voor de derde keer aan aan onze analysetafel.

Leenaerts heeft 4/6 en is nog in de running voor een IM norm. “Ik laat Nils niet los”, grapte hij nog, verwijzend naar de 4/6 die Nils Nijs heeft tegen een soortgelijke tegenstand in Frankrijk. Nijs haalde vandaag trouwens opnieuw remise, nu tegen IM Pytel (2391).

Sarrau en Huessman slaan terug (met meer offers)

topbordenIn de open reeks waren het de twee topfavorieten die het moesten opnemen tegen de twee revelaties. Veel pap kwam er vandaag niet uit die revelaties: Huessman speelde een prima kwaliteitsoffer tegen Adrian Roos en won uiteindelijk na een leuke partij. “Een kwaliteit offeren, dat kan ik ook”, dacht Sarrau en meteen kletste hij er ook een tegenaan. Het bleek een prima zet, maar de afwerking van Sarrau liet wat te wensen over. Het eindspel met 2 stukken tegen een toren was lang niet duidelijk, maar de Limburger zijn techniek was beter dan die van Barbé. 0-1.

In de open reeks moeten we zeker nog een prestatie vermelden en het zal u niet verbazen dat die van een jeugdspeler komt. Ward Van Eetvelde (een stuk minder bekend dan het normale garnizoen jonkies) won daar vandaag tegen Pierre Munster en heeft nu de schitterende score van 5/6. Enkel Jonas Van Cappellen was hem te snel af.

Zo eindigde de 6de ronde opnieuw in een offerfestjn, zowel in de open reeks als bij de experten.

De uitslagen:

U kan alle partijen naspelen via SFplus.

1 Dgebuadze Alexandre GM 2562 (3½) – Laurent Bruno IM 2337 (5) 1/2-1/2
2 Vandenbussche Thibaut 2263 (3½) – Le Quang Kim FM 2276 (3) 0-1
3 Vandevoort Pascal IM 2409 (2½) – Van der Stricht Geert IM 2426 (3) 1-0
4 Hovhanisian Mher IM 2458 (2½) – Leenaerts Robin 2161 (3) 0-1
5 Claesen Pieter IM 2380 (2½) – Ahn Martin FM 2317 (2½) 1/2-1/2
6 Daels Marc 2212 (2) – Buhr Carl Christian FM 2344 (2½) 0-1
7 Van Mechelen Jan FM 2269 (2) – Cools Gorik FM 2327 (1½) 1-0
8 Tonoli Benjamin 2175 (1½) – Meessen Rudolf FM 2298 (2) 0-1
9 Noiroux Kevin 2140 (1) – Denayer Eric 2265 (1½) 0-1

Open reeks topborden: Huessman-Roos 1-0, Barbé-Sarrau 0-1, Thirion-Peters 1/2. Meer op de officiële site.

De stand na ronde 6:

1. Laurent 5.5
2. Leenaerts, Dgebuadze, Le Quang 4
3. Buhr, Vandenbussche, Vandevoort 3.5
4. Meessen, Van der Stricht, Ahn, Claesen, Van Mechelen 3
5. Hovhanisian, Denayer 2.5
6. Daels 2
7. Cools, Tonoli 1.5
8. Noiroux 1

 1. KAra
  KAra10-07-2008

  Hm, wat steekt Mher daar uit? Dat ziet er toch hoogst verdacht uit, niet?

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain10-07-2008

  Allemaal theorie 🙂 Maar nu niet meer natuurlijk.

 3. mathias
  mathias10-07-2008

  ik dacht dat die variant niet goed was voor wit. (maar mijn theorie komt wel voornamelijk uit de jaren 90 :-()

  Nu lijkt zwart me toch beter te staan.

 4. KAra
  KAra10-07-2008

  Het is zeker geen toeval dat er in die variant een partijtje zit van Aronian? Die ging verder met e5 ipv d5, misschien was Mher de theorie vergeten 🙂

 5. Jan Lagrain
  Jan Lagrain10-07-2008

  Idd, nochtans speelde Mher d5 a tempo, mss had ie toch iets speciaals voorbereid, maar is dat nu niet echt aan het uitkomen. Ik ga het hem straks zeker vragen.

 6. mathias
  mathias10-07-2008

  amai, dat Robin na die blitzstart + twee verliespunten terug zou kunnen stunten, had ik echt niet verwacht. Respect!

 7. Jan Lagrain
  Jan Lagrain10-07-2008

  Ja, dit is gladgewonnen voor Robin. Tijdsgebruik: Robin heeft nog 20 minuten, Mher nog 10.

 8. mathias
  mathias10-07-2008

  Trouwens straf dat Robin behalve Pieter alle hoogste elo’s al gehad heeft. Nog een norm in de maak?

 9. Kjell
  Kjell10-07-2008

  De Robin is schitterend bezig.
  Doe zo voort man!

 10. Der Alte
  Der Alte10-07-2008

  Kunnen we ook de uitslagen van het Open krijgen, a.u.b.?

 11. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez10-07-2008

  Uitstekend resultaten van Bruno en Robin !
  Een van de mooiste kampioenschap dat we hebben gezien in de laatste jaren met veel mooie partijen en zeer weinig remise !

 12. Jan Lagrain
  Jan Lagrain10-07-2008

  Open reeks ken ik enkel de topborden:

  Huessman-Roos 1-0
  Barbé-Sarrau 0-1
  Thirion-Peters 1/2

  De rest volgt later.

 13. mathias
  mathias10-07-2008

  Marc Daels heeft precies 46.Ta8 gemist. Of is de notatie verkeerd?

 14. Jan Lagrain
  Jan Lagrain10-07-2008

  normaal moet die juist zijn. Marc heeft namelijk het meest ordelijke schrift dat ik ooi gezien heb van een schaker 🙂 Ik zal het wel nog eens nakijken morgen.

 15. Zenman
  Zenman11-07-2008

  Hallo,

  6 De eerste volledige ronde op mijn blog, in de eerste plaats van alle partijen toernooi deskundige en delen van het Open en tot slot de partijen Dames. In aansluiting op mijn blog en te downloaden met alle informatie compleet is.

  Goede dag voor iedereen.

  Jean-Michel

  http://zenman-zenman.blogspot.com/

  Hello,

  Les 6 premières rondes complètes sur mon blog, d’abord toutes les parties du tournoi expert puis les parties de l’Open et pour finir les parties Dames. En ligne sur mon blog et téléchargeables avec toutes les infos complètes.

  Bonne journée à tous.

  Jean-Michel

 16. Rita
  Rita12-07-2008

  Komaan Ward, nog één punt te gaan !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.