Finaledag in het teken van de titels én de IM-normen

LaurentBruno Laurent heeft morgen aan een half puntje genoeg om de titel binnen te halen. Het lijkt er dan ook sterk op dat de laatste ronde meer in het teken van IM-normen zal staan, want nog 2 spelers kunnen zo’n norm scoren: Leenaerts en Vandenbussche. Daarmee zouden ze in de voetsporen treden van Nils Nijs, die een fenomenaal dikke norm scoorde in Frankrijk…

Nijs verplettert normscore, Leenaerts en Vandenbussche gaan er morgen voor

Dankzij zijn remise tegen Jossien (2291) was Nijs gisteravond al zeker van zijn allereerste IM-norm ooit, maar vandaag deed hij er nog een schepje bovenop. Hij versloeg Robin Van Kampen (2298 en de andere jonge toernooirevelatie) om zo een bijzondere 6/9 neer te zetten, een punt meer dan nodig. Nijs haalde een tpr van meer dan 2520. De Belgische jeugdkampioen is op zijn 15de een van de jongste Belgen ooit die een IM-norm scoren.

Het parcours van Nils:

IM Drenchev (2450) 1
IM Sundararajan (2446) 1
GM Degraeve (2530) 0
Goldsztejn (2374) 1
IM Wirig (2456) 0.5
IM Gaponenko (2468) 0.5
IM Pytel (2391) 0.5
Jossien (2291) 0.5
Van Kampen (2298) 1

Het voorbeeld van Nijs stimuleerde in het BK nog drie andere spelers die in aanmerking kwamen voor een norm: Kim Le Quang, Robin Leenaerts en Thibaut Vandenbussche. Die eerste twee mochten het onder elkaar uitvechten. Le Quang kreeg geleidelijk aan een betere stelling, waarin hij echter wel moest opletten voor de gevaarlijke aanvalskansen van zwart. Om dat in het oog te houden, verbruikten beiden vrij veel tijd en de tijdnoodfase zou beslissen over de partij. Daarin blunderde Le Quang plots een stuk: einde partij en Le Quang valt af voor de norm. Leenaerts heeft morgen aan een half punt genoeg om de IM-norm te scoren. Hij speelt met wit tegen Pieter Claesen.

Vandenbussche-DgebuadzeOok Vandenbussche was dus nog in de race, maar hij keek tegen een loodzware opdracht aan: Alexandre Dgebuadze. Vdb pakte het deze keer rustig aan en liet Dgebe komen. Die kwam ook, maar gaf een pionnetje en kreeg onvoldoende compensatie om voor de winst te spelen. Remise en dat is een goed resultaat. De norm wordt voor Vandenbussche een erg zware klus, want hij moet met zwart tegen Mher Hovhanisian spelen én winnen.

Over Hovhanisian gesproken, die speelde vandaag nog eens een partij op zijn Hovhanisians. De Armeen offerde een stuk voor een gecompliceerde stelling. Gewonnen stond hij niet en remise leek even de uitslag te worden nadat beiden de zetten herhaalden. Cools besloot door te spelen, maar liep dan in een van de valkuilen die de stelling kenmerkte. 1-0 na een heel boeiende partij (met uiteraard een offer).

We zouden het bijna vergeten, maar Bruno Laurent hield Pascal Vandevoort vlotjes op remise. Door de remise van Dgebuadze zit Laurent morgen écht in een zetel. Met wit tegen Martin Ahn is een remise voldoende. Het zou ons ten zeerste verbazen als Laurent dit nog zou afgeven, maar men weet maar nooit. Ook nog even meegeven dat de rode lantaarn helaas voor Kevin Noiroux al zeker naar hem gaat.

Vooral de open reeks is spannend

Ook de damesreeks lijkt nu beslist. Barbier won vandaag en speelt morgen haar laatste partij tegen Nadine Salber, de enige speelster die nog geen punt heeft gehaald. Op die manier zou een einde komen aan een reeks titels voor Marigje Degrande.

Jelle SarrauWaar het zeker wel nog razendspannend is, is de open reeks. Daar hebben we namelijk een nieuwe alleenheerser. Jelle Sarrau won met zwart van Francois Van Lishout na een geduldige partij. Op bord 1 verdedigde Huessman een eindspel met een pion achter tot remise. Ook bord 3, de match tussen De Schampheleire en Barbé, eindigde op remise. Sarrau is niet eens zeker dat een half punt genoeg is voor de titel (Huessman heeft meer Buch), maar kan nog stevige concurrentie verwachten van Huessman en Piacentini. Het zou dus wel eens kunnen dat de Buchholz een belangrijke rol gaan spelen morgen.

De uitslagen (u vindt alle partij op schaakfabriekplus, ook de ontbrekende twee partijen van gisteren zijn aangevuld).

1 Vandevoort Pascal IM 2383 (4½) – Laurent Bruno IM 2359 (6) 1/2-1/2
2 Vandenbussche Thibaut 2235 (4½) – Dgebuadze Alexandre GM 2512 (5) 1/2-1/2
3 Le Quang Kim FM 2276 (4½) – Leenaerts Robin 2159 (4) 0-1
4 Ahn Martin FM 2298 (3½) – Van der Stricht Geert IM 2424 (3½) 1-0
5 Van Mechelen Jan FM 2315 (3½) – Buhr Carl Christian FM 2290 (3½) 1/2-1/2
6 Claesen Pieter IM 2386 (3½) – Tonoli Benjamin 2190 (2½) 1/2-1/2
7 Hovhanisian Mher IM 2444 (3) – Cools Gorik FM 2344 (2½) 1-0
8 Denayer Eric 2264 (3) – Daels Marc 2185 (2) 1/2-1/2
9 Noiroux Kevin 2134 (1) – Meessen Rudolf FM 2303 (3) 0-1

De stand na ronde 8:

1. Laurent 6.5
2. Dgebuadze 5.5
3. Leenaerts, Vandevoort, Vandenbussche 5
4. Ahn, Le Quang 4.5
5. Van Mechelen, Claesen, Buhr, Hovhanisian, Meessen 4
6. Van der Stricht, Denayer 3.5
7. Tonoli 3
8. Daels, Cools 2.5
9. Noiroux 1

 1. ikke ;)
  ikke ;)12-07-2008

  Succes robin,

  ge gaat het nodig hebben in deze variant van het siciliaans

 2. TheMirrorMan
  TheMirrorMan12-07-2008

  In alle eerlijkheid, dit is echt ongelofelijk !!!
  Twee jaar geleden zien we de nieuwe lichting jeugdspelers opkomen en deze maand verrassen zijn ons met hun durf (in het BK) en een IM-norm. Dikke proficiat Nils !!!

 3. de franse correspondent
  de franse correspondent12-07-2008

  Laatste ronde winst voor Nils: kers op de taart!

 4. Wim
  Wim12-07-2008

  Proficiat Robin!
  Maar wat een bliunder van Le Quang!

 5. Wim
  Wim12-07-2008

  Op de site van Rochade staat Le Quang als winnaar. Ik veronderstel dat het hier juist is en de laatste zet van Le Quang Pd4 was.

 6. Jan Lagrain
  Jan Lagrain12-07-2008

  De laatste zet van Le Quang was Pd4 en dan speelde Robin Da7 met opgave Le Quang.

 7. Zenman
  Zenman12-07-2008

  Hallo,

  174 partijen schaken met alle details volledig te downloaden op de blog Zenman. Expert-Open-Vrouwen

  http://zenman-zenman.blogspot.com/

  Hello,

  174 parties d’échecs avec toutes les infos complètes téléchargeables sur le blog de Zenman. Expert-Open-Dames

  Jean-Michel

 8. Harry Szöke
  Harry Szöke12-07-2008

  Heel veel suc6 morgen Robin Leenearts !!!

 9. Harry Szöke
  Harry Szöke12-07-2008

  En een hele dikke proficiat Nils Nijs !!! Een keurige IM norm.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.