Laurent, Sarrau en Barbier winnen; Leenaerts haalt norm

LeenaertsLaurent remiseerde snel, Barbier won snel en Sarrau koos voor remise nadat hij zag dat Huessman er niet zo best voor stond. Robin Leenaerts weigerde op zijn beurt verrassend remise en speelde op winst, wat ei zo na lukte…

Laurent: “Dit is de beste prestatie uit mijn carrière”

Voor Bruno Laurent was het een dagje genieten. Na minder dan 10 zetten werd zijn remiseaanbod door Martin Ahn aanvaard. Laurent was zo zeker van zijn eerste Belgische titel. “Dit had ik echt niet verwacht”, vertelde Laurent achteraf. “Ik ben het afgelopen jaar serieus onder de 2400 elopunten gezakt en mijn vorm was dus helemaal niet zo briljant. Maar toen ik 4/4 scoorde, begon ik erin te geloven.”

LaurentAl bij al leek de zege van Laurent erg vlot. “Mja, het ging sowieso makkelijker dan verwacht, maar ik heb ook wat geluk gehad. Zo was bijvoorbeeld Hovhanisian in slechte vorm. Ik had hem vooraf als favoriet getipt. Hij rekent bijzonder snel en goed en is heel gevaarlijk in stellingen waarin hij het initiatief kan nemen. Hem heb ik ontweken. En voor de rest ben ik ook de Vlaamse jeugdspelers dankbaar, die trouwens ongelooflijk goed speelden. Als zij wat meer ervaring hebben en constanter worden, belooft dat nog.

“Zij pakten punten af van mijn concurrenten, terwijl ik van hen kon winnen. Ik heb wel een moeilijk moment gehad, voor de partij tegen Le Quang. Als ik won was ik kampioen, dus sommigen zeiden dat ik hem zou afmaken, maar dat is zo simpel niet. Daarom zeiden anderen dat ik gewoon remise moest nemen. Ik wist het dus niet en de twijfel sloeg echt toe. Ik heb dan maar remise genomen omdat het mijn type stelling niet was.”

Laurent viel dit toernooi op door een goede voorbereiding, maar zelf relativeert hij dat. “Ik was wel vrij goed voorbereid, maar vooral in die zin dat ik koos voor openingen die me goed lagen en die vooral planmatig waren. Ik vind ook dat ik goede keuzes gemaakt hebt. Zo heb ik tegen Leenaerts bijvoorbeeld te lange tactische varianten vermeden en tegen Dgebuadze was mijn f5 ook ok. Maar het is niet zo dat die openingen op zich zo geweldig goed voorbereid waren.”

Laurent“Dit is wel degelijk de beste prestatie uit mijn carrière. Mijn IM-norm halen was dat ook, maar dat zag ik eerder als een soort studie. Zoals aan de universiteit. Je studeert hard en haalt een diploma. Zo voelde dat eigenlijk. Maar dit is toch net iets specialer.”

De ambities voor de rest van het seizoen zijn duidelijk maar bescheiden. “Ik speel in Charleroi voor de GM-norm, maar eigenlijk is dat geen ambitie. Ik ga dat wel proberen, maar ik speel nog steeds voor de lol. Ik kreeg vroeger wel eens les van Gurevich en toen ik hem vroeg wat ik moest doen om GM te worden, zei die: ‘Elke dag uren werken en als dat niet genoeg is ook de nachten nog werken. Pfja, daar heb ik voor gepast. Ik heb een vrouw en ben gesetteld en stel dat ik dan GM ben, dan zit ik daar te ploeteren om rond te komen. Dus neen, geef mij maar gewoon de Belgische titel en het plezier dat ik eraan beleef.”

Laurent heeft voor SFplus zijn partij tegen Van Mechelen even kort besproken. Je kan die partij naspelen bij “analyses” op SFplus.

Leenaerts vloekt

Nu Laurent zeker was van zijn titel, was het bij de elite nog uitkijken naar Vandenbussche en Laurent. Voor Vdb was het vrij snel afgelopen. Voor het eerst dit toernooi won hij niet met zijn moderne opening. Hovhanisian controleerde en pakte het volle punt.

Leenaerts-ClaesenBij Leenaerts-Claesen was het een stuk spannender. Leenaerts stond goed en toen Claesen rond zet 20 remise bood, weigerde die zelfs, ondanks het feit dat dat genoeg was voor de norm. Enkele supporters vloekten, maar Leenaerts’ zelfvertrouwen bleek terecht. Hij domineerde de rest van de partij en won een pion. Het eindspel leek dan ook te winnen tot hij vreemd genoeg een foute loperruil deed (vreemd genoeg omdat hij een waarschijnlijk winnende variant had gezien). Meer dan remise zat er daarna niet meer in. De norm is dus binnen, maar toch was de Brasschaatenaar niet helemaal tevreden met zijn partij.

De uitslagen en eindstand in de gesloten groep:

1 Laurent Bruno IM 2359 (6½) – Ahn Martin FM 2298 (4½) 1/2-1/2
2 Dgebuadze Alexandre GM 2512 (5½) – Vandevoort Pascal IM 2383 (5) 1/2-1/2
3 Leenaerts Robin 2159 (5) – Claesen Pieter IM 2386 (4) 1/2-1/2
4 Hovhanisian Mher IM 2444 (4) – Vandenbussche Thibaut 2235 (5) 1-0
5 Le Quang Kim FM 2276 (4½) – Denayer Eric 2264 (3½) 1/2-1/2
6 Meessen Rudolf FM 2303 (4) – Van Mechelen Jan FM 2315 (4) 1/2-1/2
7 Buhr Carl Christian FM 2290 (4) – Cools Gorik FM 2344 (2½) 1-0
8 Van der Stricht Geert IM 2424 (3½) – Noiroux Kevin 2134 (1) 1/2-1/2
9 Daels Marc 2185 (2½) – Tonoli Benjamin 2190 (3) 1/2-1/2

1. Laurent 7
2. Dgebuadze 6
3. Leenaerts, Vandevoort 5.5
4. Ahn, Le Quang, Vandenbussche, Hovhanisian, Buhr 5
5. Van Mechelen, Claesen, Meessen 4.5
6. Van der Stricht, Denayer 4
7. Tonoli 3.5
8. Daels 3
9. Cools 2.5
10. Noiroux 1.5

Sarrau wint eindelijk een groot toernooi

In de open groep was het ook erg spannend. Jelle Sarrau zag dat Huessman niet zo best stond tegen Glen De Schampheleire en bood remise, iets wat Piacentini meteen aannam. De Schampheleire won een kwaliteit maar leek dan plots een moeilijke stelling te hebben.

Sarrau-PiacentiniSarrau ijsbeerde wat onrustig rond tot bleek dat De Schampheleire het dieper had gerekend en een stuk won. 0-1 en een ongedeelde eerste plaats voor Sarrau. Daarmee rekent hij af met zijn reputatie, die vele ereplaatsen kenmerkt maar nooit een écht grote zege. Nu is die dus binnen en volgend jaar mag Sarrau het negental bij de experten vervoegen (dan spelen ze met 10 en niet met 18 zoals dit jaar).

Bij de vrouwen was het niet meer spannend. Wiebke Barbier won al na 5 zetten een pion en toen de dame er ook nog afging, was haar eerste titel binnen.

Alle uitslagen kan u vinden op de officiële website.

 • Alle partijen op SFplus. Daar vind je ook analyses van Pascal Vandevoort, Bruno Laurent, Mher Hovhanisian, Thibaut Vandenbussche (samen met Geert Van der Stricht), Jonas Van Cappellen en Robin Leenaerts
 • Ons fotoalbum telt intussen meer dan 100 foto’s.
 1. Zenman
  Zenman13-07-2008

  De laatste regel voor Laurent Bruno te volgen ….

  La dernière ligne droite pour Laurent Bruno….à suivre

 2. Wim
  Wim13-07-2008

  Als mijn partij juist is ging robin mat na zet 24! Nu staat hij in een beter eindspel.

 3. Wim
  Wim13-07-2008

  Niet dus mijn stelling was mis.

 4. oscar
  oscar13-07-2008

  Robin Leenaerts behaalt een welverdiende IM-norm. Proficiat !
  Glen De Schampheleire is de eerste Zottegemnaar. Wie had dat gedacht ? Ook proficiat !

 5. Marc
  Marc13-07-2008

  Jelle, gefeliciteerd met de winst in de open reeks

 6. Zenman
  Zenman13-07-2008

  Iedereen op het Belgisch kampioenschap schaken 2008.

  http://zenman-zenman.blogspot.com/search/label/Championnat%20de%20Belgique%202008

 7. TheMirrorMan
  TheMirrorMan13-07-2008

  Overigens ook een proficiat voor Thibaut, die in dit gezelschap méér dan zijn mannetje heeft gestaan (5/9, wie had dat durven voorspellen ?)

 8. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez13-07-2008

  Nog Proficiat aan Bruno en Robin.
  Ze hebben te goed gespeeld !

 9. Rudolf Meessen
  Rudolf Meessen13-07-2008

  2 dingen waren speciaal (goed) in de experten-reeks dit jaar:
  – de jeudgspelers (Robin: IM-norm ! en Thibaut was ook heem sterk
  – de strijdlust! proficiat an alle deelnemers!

 10. luc
  luc13-07-2008

  Dank aan onze vlaamse jeugd, die mij en velen een gezellige week bezorgd hebben.

 11. David Roos
  David Roos13-07-2008

  Robin !!! 😀
  Nice one ! 🙂
  You slayed them 😀

 12. Harry Szöke
  Harry Szöke14-07-2008

  Eem hele dikke proficiat Robin met je norm !!!

 13. black king
  black king14-07-2008

  ik heb even dit artikel gelzen en bemerkte dat het dameskampioenschap al beslist was zogezegd terwijl ik dan even op de site van skrochade keek en daar zag ik dat voor de derde plaats toch nog een beetje spanning was tussen evy de weir en annelies cuvelier nadat zij remise hadden gespeeld tegen elkaar

 14. Bart
  Bart14-07-2008

  beslist duidt uiteraard op de eerste plaats

 15. Tonnie
  Tonnie14-07-2008

  Yeah…..Robin Go!
  De eerste is binnen hop nu nog 2….

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.