Het BK: de naakte cijfers

speelzaalHoeveel stukken zijn er geofferd? Hoeveel remises gespeeld? Hoeveel jeugdspelers staan er in de top-25? Om het Belgisch kampioenschap nog even kort af te sluiten: enkele naakte cijfers die enkele algemene trends laten zien…

Jeugd domineert op indrukwekkende wijze

Het is een beetje een hype geworden tijdens dit BK: de sterke opkomst van onze jeugd. Hypes zijn er dikwijls over, maar in dit geval is het goed te begrijpen. 2 IM-normen (Nijs en Leenaerts) en glansprestaties van de jonge spelers in de ope en gesloten reeks.

Vandenbussche en Leenaerts haalden de top 5 bij de elite. Dat was mooi, zeker de norm van Leenaerts, maar nog straffer wordt het als je het op grotere schaal gaat bekijken. Sarrau, Leenaerts, Vdb en Nijs (om er nu 4 te noemen) zijn namelijk lang niet de enige jeugdspelers die het prima deden. We hebben het voor u even nagekeken. Van de 25 eersten in de open reeks waren er 18(!!) jonger dan 25, de meesten zelfs jonger dan 20.

De HerdtEnkele jonge namen die nog niet aan bod zijn gekomen, maar net onder het IM normen-geweld vallen: Gregory Maraite (7/9), Glen De Schampheleire (7/9), Roel Hamblok (6.5), Willem Gijsbers (6.5, misschien wel de grootste verrassing van allemaal), Sigiswald Barbier (6.5), Jonas Van Cappellen (6), Yasseen de Herdt (6, foto), Ward Van Eetvelde (6), Willem Van Melkebeke (6), Christophe Moga (6), Yordi Schaeken (5.5), Sander Vandevenne (5.5) en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Een hype mag het niet worden en het moet allemaal in perspectief blijven, maar het zijn toch opvallende cijfers, niet?

polizeiMeer offers dan remises

Onze reeks zinloze statistieken, hebben we ook even de prijs van de strijdlust nagekeken en dat was een veel moeilijkere zoektocht dan men zou denken. Van de 81 partijen die de experten speelden, waren er immers maar 29 remises. Bijzonder laag, zelfs minder dan het aantal offers dat gepleegd werd (al is dat moeilijk te meten). Volgens een snelle telsom werden er namelijk 39 stukken geofferd. Men zou de politie voor minder inzetten.

De minste remises werden door Robin Leenaerts en Rudolf Meessen gespeeld: namelijk 1 en dan nog in de allerlaatste ronde na een strijd van meer dan 50 zetten (Leenaerts tegen Claesen, Meessen tegen Van Mechelen). De grootste “schuiver” was Bruno Laurent, maar dat had alles te maken met de stand en zijn 5/5.

Tot hier de zinloze statistieken en het Belgisch Kampioenschap. U mag de komende dagen nog een interview verwachten met de nieuwe bondsvoorzitter Gรผnther Delhaes (over heel wat onderwerpen). Voor het overige bezoeken wij dit weekend het Open van Gent en daarna de GM-toernooien in Charleroi en Vlissingen.

Nog enkele foto’s:

Van Praet

Rood geverfd haar

Schroer

Charlotte Schroer met hoed

Piacentini

De tweede van de open reeks, Piacentini

speelzaal

Speelzaal experten

David Roos

David Roos, hier nog zonder rochel

Buhr

De best geklede expert: Carl-Christian Buhr

Vandevoort

Vandevoort met zijn typische oordopjes (groen)

Ghyselen

Wouter Ghyselen

Atanasiu

Atanasiu in zijn typische nerveuze stijl

 1. Patje
  Patje14-07-2008

  Jan,

  Een dikke proficiat met de prachtige verslagen, duidelijk voor iedereen.

 2. Sammy
  Sammy14-07-2008

  Het BK zit er spijtig genoeg al weer op.
  Nogmaals een proficiat aan de kampioenen, en Robin voor zijn toch wel verdiende IM-norm.

  Ook een applaus voor de organisatie, maar ook Jan om iedereen buiten Eupen Plaza up to date te houden ๐Ÿ˜‰

  Juist nog een laastse vraag: hoeveel geld heeft de gokchinees weer eens verloren? Of heeft hij voor een keer een lichte winstbalans?

 3. Akazou.
  Akazou.14-07-2008

  De gokchinees is altijd grappig ๐Ÿ˜† Hij zou misschien beter gokken op wie laatste zal staan. Hij zou er dichter bijzitten.

 4. Jan Lagrain
  Jan Lagrain14-07-2008

  Ochja, ik ga dringend eens aan andere gokchinees aanstellen, want al het geld is alweer op. Enkel bij Thibaut Vandenbussche zat hij er maar een half puntje naast. Misschien eens een Gokzimbabwaan proberen ofzo…

 5. Sammy
  Sammy15-07-2008

  Een gokzimbabwaan;
  lijkt me nog wel leuk.
  We kunnen hem een eerste kans geven op het Open Van Gent ๐Ÿ˜‰
  Wie weet gaat deze eindelijk eens met een smak geld lopen…

 6. jos
  jos15-07-2008

  eerst en vooral een dikke proficiat aan Jelle voor zijn eerste welverdiende titel in de open reeks.
  Doe zo verder Jelle.
  Wat mij betreft trok de organisatie op niets.
  Met al hun regeltjes terwijl zij zelf de regels niet naleven.

 7. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez15-07-2008

  Als Schaakfabriek doet nog een ploeg, wens ik graag meespeelen ;o)

 8. Theo
  Theo15-07-2008

  Prachtige verslaggeving, Schaakfabriek!

 9. Wouter G.
  Wouter G.16-07-2008

  volgens kan david roos zelf toch wat minder lachen om de quote onder zijn foto, maar wij alleszins wel ๐Ÿ™‚

 10. scheven
  scheven20-07-2008

  Hรฉ jos, waar over heb je het? Alle regeltjes die de organisatie van het BK oplegde en vervolgens zelf niet naleefde? Kijk dร t zijn dingen die je wil weten als je er niet bijgeweest bent รฉ, zijn er nog schandalen geweest ofzo? ๐Ÿ™‚
  En waar gaat die rochel van David Roos over?
  Enlighten me! ๐Ÿ™‚

 11. scheven
  scheven21-07-2008

  Ok de rochel heb ik teruggevonden in een eerder artikel; nu nog de regeltjes van Jos.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.