Belgen spelen een veilig toernooi in Condom

Winnaar BujishoJan Rooze heeft het helaas niet gehaald (hij sneuvelde in de laatste ronde), maar het toch was het een goede week. Niet minder dan 15 Belgen namen deel en zagen onder andere hoe een man de vrouwencompetitie won. Tieme Verlinde en Frederic Decoster delen hun ervaringen…

Man wint gesloten vrouwentoernooi

Het middelgrote toernooi is opgebouwd uit drie reeksen: een Open A en B-reeks en een vrouwentoernooi. Het meest opvallende nieuws viel eigenlijk nog te rapen in dat vrouwentoernooi.

Sammy ShokerWant er was een verrassende winnaar, namelijk… een man! Om toch maar aan een voldoende gemiddelde elo te komen was er een franse IM uitgenodigd, Samy Shoker (2365). Deze slaagde erin om zijn concentratie gedurende 9 ronden te behouden, zo het toernooi binnen te halen en ondertussen ook nog eens een bijna gemaakte WGM-norm te verpesten in de laatste ronde. Als halve macho’s zien we dit natuurlijk graag… Toch werden in het toernooi 2 WIM normen gescoord waarmee de organisatoren en de dames in kwestie erg tevreden waren.

Drietal wint het toernooi

Het open toernooi werd opgesplitst in een A-reeks en een B-reeks met als grens 1800 elo. De A-reeks telde ongeveer 90 deelnemers, met een handvol GM’s en IM’s een behoorlijke bezetting. Iets onder de toppers vinden we de eerste Belgen (Piceu, Roose, Maenhout, Decoster, enzovoort). Bij de B-reeks waren er 40 deelnemers met hieronder 1 Belg, Marc Clevers, de Brugse jeugdleider. Marc werd eerste buitenlander met 4/9, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij ook de enige was.

OkhotnikNa 9 ronden waren er drie winnaars met 7 op 9. Bujisho, een jonge fransman met een naam die ik maar na 6 dagen kon uitspreken. Sikula, een Oekraïnse IM die het hoogste elo in het toernooi had en Okhotnik, de Karpatian Warrior, bij ons vooral gekend omdat hij zijn gelijknamige boek aan elke tegenstander probeerde te verpatsen met overtuigende verkoopargumenten als “probably the best book in the world – if not then it’s The Karpatian Warrior 2”. Misschien kunnen de lezers een gokje wagen welke van de Belgen gevallen zijn voor de charmes van deze Vlad The Impaler?

Wat bakten de Belgen ervan?

…behalve de omzet van de lokale pizzeria voor het jaar 2008 verdubbelen? De resultaten waren wisselvallig.

Greta Foulon speelde heel degelijk en met 4/9 scoorde ze een tpr boven haar elo.

Arthur Hugaert, de gentenaar tussen de bruggelingen scoorde een normale 4,5 net als Wouter Gryson die enkele plusremises speelde tegen elosterkeren. Nog Belgen die de helft haalden waren Guy Dugailliez en Robert Schuermans, die een uitstekende eerste toernooihelft speelde (met oa remise tegen GM Inkiov en winst tegen IM en zwaargewicht Borsos) maar daarna volledig terugviel. Het resultaat van T. Maenhout werd hierboven al besproken.

Een trapje hoger met 5 op 9 vinden we Frederic Verduyn en Rudy Knors terug. Rudy speelde misschien het meeste van allen in Condom met partijen die gemiddeld een stuk boven de 50 zetten duurden. Frederic had zijn toernooi nog mooi kunnen afsluiten had hij de laatste ronde zijn veelbelovende stelling verzilverd tegen de hongerige Borsos.

Rob Michiels verloor verrassend de eerste ronde door teveel te willen maar daarna kwam de motor op gang om toch een vrij normale 5,5/9 te scoren zonder evenwel echte uitschieters. Een resultaat wat ook gehaald werd door Sven Forster die zijn toernooi kon goedmaken in de laatste 4 rondes. Tieme Verlinde daarentegen mag best terugkijken op een geslaagd toernooi met deze score. Hij was langdurig vooraan het toernooi terug te vinden met oa remise tegen GM Inkiov en winst tegen een sterke FM. De eerste prijs -2200 was zijn beloning, mooi!

Met 6/9 vinden we drie Belgen terug. Frederic Decoster speelde vooral degelijk met dubbel zoveel remises, tegen hoofdzakelijk sterkeren, als winstpartijen. Onze ‘Belgian Warrior’ slaagde er zelfs in om de laatste (ochtend)ronde voor de aankomst van de andere Belgen al remise te spelen!

Piceu remiseerde tegen BojishoJan Rooze kan ook op een geslaagd toernooi terugkijken. Het begin was wat aarzelend maar toen in de achtste ronde plots gewonnen werd van IM Simon deed hij ineens volop mee voor de toernooioverwinning met 6/8. Helaas lag de laatste ronde de ‘Karpatian Warrior’ op zijn weg (Het is ons onbekend of hij de boeken gekocht heeft). Tot slot eindigen we met iemand die een bepaalde traditie in Condom brak. Bij Tom Piceu bolde het dit jaar wél eens behoorlijk ipv de gebruikelijke 50 elopunten te verliezen. Meer zelfs, lange tijd was Tom vooraan het toernooi te vinden en slechts een nederlaag tegen de verrassing van het toernooi in de achtste ronde bracht hierin verandering.

Familie Nijs komt norm vieren

Ondanks de soms wat tegenzittende resultaten werd het objectief van deze schaakreis weer ruimschoots behaald: een weekje zon, amusement en schaak. De voormiddagen werden meestal gevuld met een partijtje voetbal, frisbee, pingpong of petanque. In de avond werd er soms iets georganiseerd door de toernooi-organisatie. Er waren twee eet-avonden voorzien; de Soiree Chili Con Canard en de Soiree Gascogne. Deze laatste is zelfs zo ‘inoubliable’ dat de familie Nijs zijn norm kwamen vieren met een beetje foie gras en een glaasje lokale godendrank!

Het blitztoernooi werd trouwens gewonnen door Samy Shoker, de man in het vrouwentoernooi. De Belgen waren daarin van minder belang. Conclusie van dit toernooi: het was geestig, volgend jaar meer en beter!

Voorts dank ik ook nog Tieme Verlinde. Hij heeft het grotendeel van dit verslag geschreven.

Bekijk het fotoalbum hier.

 1. Loperke
  Loperke22-07-2008

  Leuk verslag Frederic & Tieme en ik heb er eigenlijk niets aan toe te voegen.
  Condom is en blijft een wreed gezellig tornooi met een efficiënte organisatie en verschrikkelijk lekkere lokale gerechtjes.
  De Belgen hebben zich getoond daar in Frankrijk zoals aan als naast het schaakbord.

 2. Loperke
  Loperke22-07-2008

  *zowel en niet *zoals dus …

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.