Ze zijn terug met drie

ScheblerGerhard Schebler en Geert Van der Stricht hebben optimaal geprofiteerd van een remise van leider Sumets om mee aan kop te komen. Er zijn vijf achtervolgers…


Regniers en Larmuseau schrikken toppers even op

In de achtste ronde zaten er plots twee jonge verrassingen tussen de eerste tien borden: Gilles Regniers en Maarten Larmuseau. Regniers won achtereenvolgens van Pietersma (2207) en Vandenbussche (2265) om op bord 7 Rudy van Wessel partij te geven (2321). Een grote verrassing, zeker omdat Regniers niet meer zo actief is als vroeger. Maar met 5.5/7 stopte het verhaal even, want Van Wessel won.

Dat Maarten Larmuseau het prima deed, is iets minder verrassend. Hij klopte Froeyman (2317) om met 5.5/7 naar bord 6 te verhuizen. Daar botste hij op Gorik Cools.

Gorik CoolsEn met Gorik Cools komen we meteen bij de leiders van het toernooi. Cools heeft nu 6.5/8 en heeft net als Van der Stricht niet lang wakker gelegen van zijn zwakke BK. De Gentenaar doet het wel nog net een half puntje beter. Na zijn zege tegen Dgebuadze consolideerde hij tegen Schebler met een salonremise. Daarna won hij van Sowray en remiseerde in ronde 8 tegen co-leider Sumets.

Van die remise profiteerde Gerhard Schebler optimaal door Bart Michiels te verslaan. Daardoor staan ze nu met drie aan kop, allen met 7/8. De negende ronde zal allesbeslissend zijn met Sumets-Schebler en Van der Stricht-Ward op het programma en uiteraard enkele duels van directe achtervolgers. Je kan de partijen tot en met ronde 7 naspelen (en downloaden) op Schaakfabriekplus. Ronde 4 ontbreekt voorlopig nog, maar wordt zo snel mogelijk geupdate.

 1. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye23-07-2008

  wel een beetje jammer dat er bij Belgische toernooien bijna nooit partijen live op het internet worden getoond. En als het gebeurd lijkt het vaak zeer amateuristisch vrijwilligerswerk.

  Zelfs toen Jan Rooze in Barlinek (Polen) speelde kon je hem volgen op DGT-projectsoftware. Een kewstie van willen? Of zie ik dat te simpel?

 2. Theo
  Theo23-07-2008

  Een kwestie van ‘resources’, Tom.
  En een kwestie van schaakculuur, die hier toch niet zo sterk is als onze voetbalcultuur.

 3. luc
  luc23-07-2008

  Als er meer vrijwilligers zich willen opofferen gaat het misschien beter

 4. Dieter
  Dieter23-07-2008

  Ik vind dat deze vrijwilligers net een enorme pluim verdienen voor dit werk. Je moet er de tijd voor hebben én de broodnodige energie om het iedere keer te doen … Het is dan ook ontzettend goedkoop om over “zeer amateuristisch vrijwilligerswerk” te spreken. Waar zouden we staan zonder Schaakfabriek, beste Tom Vananderoye?

 5. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye23-07-2008

  Ik stel gewoon een vraag, beste Dieter xxx… ik stel gewoon vast dat veel toernooien in het buitenland commerciële software gebruiken die er zeer goed uitziet en zeer gebruiksvriendelijk is voor de kijker. Voor de rest kijk ik zeker niet neer op vrijwilligers maar vroeg ik me gewoon af waarom men het in België anders doet.

 6. Jan Vanhercke
  Jan Vanhercke25-07-2008

  Ik ben een ‘amateur’ die zich nogal vaak met digitale borden bezig houdt, meerbepaald de borden van de KBSB. Zonder te technisch te willen worden, even een korte situering:

  Eerste en vooral hebben de meeste clubs geen dergelijke borden. In een aantal gevallen stelt de KBSB borden ter beschikking. De KBSB beschikt over 5 borden.

  Ten tweede, we beschikten tot twee jaar geleden enkel over software en bekabeling vanuit de KBSB die toelaat om met een computer een bord aan te sturen. In dergelijke opstelling heb je dus zoveel computers nodig als borden. Praktisch is dat dus een nachtmerrie.

  Ten derde, veel toernooien gebeuren op locaties waar het internet niet altijd voorhanden is. Valt ook al tegen voor internet uitzendingen, nietwaar…

  Ten vierde, meestal weet men binnen clubs niet hoe dit aanvangen en moest iedereen alles herontdekken. Men vraag dan veel te laat hulp. Bij deze, wie vragen heeft of hulp zoekt, kan gerust bij mij terecht.

  Ten vijfde, meestal heeft men geen budget gereserveerd voor dit alles. De DGT software huren kost geld en ook een internet aansluiting of een website waar alles live op gevolg kan worden is meestal niet mogelijk.

  Dus, sinds een jaar of twee probeer ik dit, los van andere schaakactiviteiten, vlot te trekken. Ik heb zelf nieuwe bekabeling gekocht waardoor we meerdere borden met eenenkele PC kunnen bedienen (dgt bekabeling is niet goedkoop).

  Bovendien is er eigen software ontwikkeld om de borden uit te lezen, PGN’s ervan te maken, diagrammen te tekenen en op het internet te zetten. Ook aan software om dit is alles op een gebruiksvriendelijke manier te beheren wordt gewerkt. Ik bied een server op het internet aan waar alles live gezet kan worden. (Wie met de laatste versie van de software gewerkt heeft weet dat ze zeer betrouwbaar is en gemakkelijk in gebruik.)

  Later dit jaar komt een eerste officiele release uit van de software die iedereen ook gratis zal kunnen gebruiken. Er komt ook een handleiding over hoe je dit het best aanpakt. En ja, deze software werkt op windows, mac en linux.

  Het werk is zeker nog niet af, maar we komen van zeer ver. Feedback is altijd welkom en ik probeer dit ook altijd op te nemen in nieuwe releases van de software.

  Hopelijk kunnen we dan de frustratie, die ik ook al meerdere jaren deel en probeer te veranderen, eindelijk achter ons laten.

  En voor de informatici onder ons, dit alles gaat Open Source onder GPL!!!

 7. tom vananderoye
  tom vananderoye26-07-2008

  Dank u Jan Vanhercke. Dit werpt enig licht op de situatie. Doe zo voort zou ik zo zeggen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.